Obavijesti

News

Komentari 54

Tenzije rastu: Tko ima jaču vojsku - Kim, Vlad ili Donald?

Tenzije rastu: Tko ima jaču vojsku - Kim, Vlad ili Donald?
1

Svijet je na nogama jer sjevernokorejsko nuklearno testiranje od 3. rujna oslobodilo je snagu od 250 kilotona što je 16 puta više od atomske bombe detonirane iznad Hirošime...

VIDEO

Tenzije oko Sjeverne Koreje ne smiruju se. I dok režim u Pyongyangu, unatoč sankcijama, ubrzava svoj vojni program i prijeti novim nuklearnim testovima, svi čekaju kako će na to odgovoriti SAD, Rusija, Kina, Japan, Južna Koreja...

Donald Trump već je nekoliko puta otvoreno prijetio Sjevernoj Koreji, u Japanu je porasla prodaja skloništa za slučaj nuklearnog rata, Južna Koreja već je navikla na stanje pripravnosti i neprestane provokacije, a čak i tradicionalne Kimove saveznice - Rusija i Kina u UN-u su poduprle uvođenje novih sankcija protiv njegova režima. 

Svijet je na nogama jer sjevernokorejsko nuklearno testiranje od 3. rujna oslobodilo je snagu od 250 kilotona što je 16 puta više od atomske bombe detonirane iznad Hirošime.

I dok neizvjesnost raste, a prijetnja rata nadvija se nad svijetom, mnogi se pitaju kakva je vojna moć zemalja uključenih u konflikt i tko bi u sukobu mogao izvući pobjedu, a tko izvući deblji kraj. Krenimo od one oko koje se cijela priča i vrti:

Sjeverna Koreja

Zemlja ima više od milijun vojnika spremnih na borbu. Na raspolaganju su im 73 podmornice, 286 helikoptera i tri ratna broda. Opremljeni su i sa 4060 tenkova što je više od bilo koje zemlje u susjedstvu. Za borbu je spremno i 545 vojnih zrakoplova, piše Express UK.

North Korean leader Kim Jong Un reacts with scientists and technicians of the DPRK Academy of Defence Science after the test-launch of Hwasong-14 in this undated photo released by KCNA

SAD

Velika vojna sila broji 409.000 aktivnih vojnika što je gotovo tri puta manje u odnosu na Sjevernu Koreju. Imaju 5437 helikoptera, 88 vojnih brodova i 2384 tenka što je također manje nego što ima Kim. Ono u čemu "tuku" Pjongjang su vojni avioni - Amerikanci ih imaju 1442.

Kina

Vojska ove zemlje tri puta je veća od američke. Imaju 1,6 milijuna vojnika i proračun od 215 milijardi dolara godišnje. Broje više od 7000 tenkova i 2306 vojnih zrakoplova. Vodama im mogu patrolirati 73 ratna broda i 61 podmornica. 

Rusija

Vojna super-sila s 240.000 vojnika, 2700 tenkova, 1090 aviona i 854 helikoptera. Imaju i 34 ratna broda i 62 podmornice. 

Russian long range surface to air missile systems S 300 Moscow Victory Parade of 2008

Južna Koreja

Desetljeća napetosti sa sjevernim susjednom Južnu Koreju natjeralo je da se razvije u respektabilnu vojnu silu. Godišnje na vojsku troše gotovo 37 milijardi dolara. Imaju 495 tisuća vojnika, a s 2418 tenkova moćniji su od Amerikanaca. Opremljeni su i s 556 zrakoplova, 23 ratna broda, 23 podmornice i 602 helikoptera. 

I dok protiv sebe očito ima respektabilnu vojnu silu, sjevernokorejski predsjednik, čini se, ne misli posustati...

Kim prkosi sankcijama

Vijeće sigurnosti izglasalo je jednoglasno u ponedjeljak osmi paket sankcija kako bi natjerala Pjongjang da odustane od zabranjenog balističkog i nuklearnog programa.

Odgovor iz Sjeverne Koreje nisu dugo čekali:

- Usvajanje još jedne nezakonite i štetne rezolucije o sankcijama pod vodstvom SAD-a potvrđuje Sjevernoj Koreji da je put koji je odabrala apsolutno pravi. Sjeverna Koreja udvostručit će napore oko povećanja svoje snage kako bi zaštitila suverenitet zemlje i pravo na postojanje, priopćilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...