News

Komentari 122

'Nitko od nas nije tražio rat, a ovaj zlotvor nas tjera u grijeh i da se međusobno poubijamo'

'Nitko od nas nije tražio rat, a ovaj zlotvor nas tjera u grijeh i da se međusobno poubijamo'

Vladimir Putin je pokrenuo rat i razdvojio mnogobrojne obitelji. Djeci je ukradeno djetinjstvo. S majkama su morali pobjeći iz svojih domova, a sad svoje očeve iz Hrvatske i drugih zemalja zovu videovezom

Papa, papa, dozivao je u nedjelju ujutro maleni Ukrajinac svog oca gledajući ga, umjesto kraj sebe, na ekranu mobitela. Umjesto zagrljaja i igre - rat. Gotovo 1500 kilometara dijeli ovog dječaka u dobi svega tri, četiri godine od voljenog tate. Javio mu se videopozivom kad se smjestio u motel Plitvice na zagrebačkoj obilaznici.

Tu je našao sigurnost dok je tata ostao u paklu rata braneći svoju domovinu. Soba od nekoliko kvadrata s pogledom na kolonu parkiranih kamiona bit će mu neko vrijeme privremeni dom. U predvorju motela je s još nekoliko djece i majkama. Jedu kekse. Nisu stariji od 10 godina. Volonteri Crvenog križa pokušavaju ih animirati i odvratiti im misli od surove realnosti. Kartaju. Smiju se, ali brzo ti osmjesi nestaju s lica. Stiže još jedna djevojčica. U jednoj ruci stišće majčinu ruku, u drugoj svog plišanca. Čitav život stao im je u nekoliko kofera. Ukrali su im djetinjstvo. Baš kao i nama devedesetih.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Prihvatni centar u motelu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici

Sve više ih pristiže u Hrvatsku. U subotu kasno navečer u motel Plitvice prva je stigla majka s dvoje djece. Dočekali su ih volonteri Crvenog križa.  

- Majka je vozila satima, s njom su djeca u dobi od osam i šest godina, koji su spavali na zadnjem sjedištu auta. Stigli su umorni, potpuno izbezumljeni, u stanju šoka. Tijekom noći i jutra su pristizali i ostali, 31 do sada. Koliko god smo se mi pripremali za ovo i imamo iskustva, kad vidiš tu dječicu srce ti se stegne - priča nam glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić. 

Do nedjelje je u Hrvatsku ušlo 63 državljana Ukrajine, naveo je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Svi svojim automobilima. U motelu Plitvice je i Svetlana Udovenko, Ukrajinka koja jedina od prisutnih priča neki drugi jezik, čak i hrvatski. Ostali pričaju samo ukrajinski, a u trenutku našeg dolaska bili su u svojim sobama. Nakon doručka su pokušali odmoriti tijelo i dušu. Ovdje imaju sve što im je potrebno. Ali to nije njihov dom. Svetlana je pobjegla iz pakla, ali od vijesti ne može. Gleda snimke iz domovine. Potpuno je slomljena. 

'Ovaj zlotvor nas tjera u grijeh i da se ubijamo. Kako ćemo pogledati jedni druge u oči kad sve ovo završi?'

- Ja još uvijek ne mogu shvatiti da se ovo zaista događa. Osjećam grižnju savjesti što nisam ostala, a ovo što gledamo izgleda užasno i katastrofalno. Svaki Ukrajinac ima rodbinu i prijatelje u Rusiji i obrnuto, a ovaj zlotvor nas tjera u grijeh. Kako ćemo pogledati jedni druge u oči kad sve ovo završi? Skot, neka gori u paklu - priča puna bijesa i tuge dok joj suze klize niz lice.

Kobnog 24. veljače, kad je i počela ova strahota, spakirala je život u kofer i krenula sa suprugom na put. U Zagreb su preko Mađarske i Srbije stigli tek u subotu navečer, rekla je za Aljazeeru.

- Mi smo jako miran narod, nikog nismo napadali i nismo tražili rat, a sad smo i mi u tom grijehu jer moramo ubijati ljude. Moj mozak to jednostavno ne prihvaća. Ja sam prvi put u ovakvoj situaciji i zahvaljujem svim ljudima ovdje, mnogo nam pomažu - kaže Svetlana. Više nema snage za razgovor ni sa kim.

Idućih par dana će ostati u Zagrebu pa će vidjeti kamo će dalje. A tako će i ostali. Ostaju u Hrvatskoj, ali ne ostaju u prihvatnim centrima. Većina ih ima smještaj kod nekoga. U ovom motelu u Zagrebu, koji može primiti stotinjak osoba, za sada ostaje njih petero, a najavljenih novih dolazaka trenutno nemaju. 

- Od 63 koliko ih je ušlo, najveći dio se smješta kod prijatelja, rodbine ili u njihove objekte - kaže Trut. 

Mladi Zagrepčanin odmah uskočio u pomoć

U pomoć je odmah uskočio i Miroslav Marušić (21), kojeg su potresle slike ljudi koji bježe iz svojih domova. Čim je vidio vijesti o dolasku prvih izbjeglica ovaj mladi Zagrepčanin je skočio na noge i zajedno s tatom stigao u motel s nekoliko vrećica. 

- Donijeli smo slatkiše za djecu i higijenske potrepštine. Drugačije ne možemo pomoći. Tužan sam kad sve to vidim, najviše mi je žao djece. Nadam se da će se to smiriti uskoro i da će doći bolja vremena - kaže.  

Drugi prihvatni centar je u Osijeku, a otvorit će se i treći u sjevernom dijelu Hrvatske

A svi ostali koji nemaju kod koga biti, osim u motelu Plitvice mogu se smjestiti i u drugom prihvatnom punktu - u Osijeku. U športskoj dvorani Jug 2 postavljeno je stotinjak kreveta.

- Manji broj obitelji iz Ukrajine već je ušao u Hrvatsku na području naše županije, odnosno iz Srbije ili Mađarske. Dio njih je imao unaprijed osiguran smještaj kod prijatelja i obitelji, a za jednu obitelj znamo da se uputila u zagrebački prihvatni centar. Spremni smo reagirati i povećanjem kapaciteta ako se za to ukaže potreba - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Mato Lukić.

Dvorana je zamišljena je kao prihvatni centar u kojemu se izbjeglice ne bi dugo zadržavale, svega dva do tri dana.

- Dvorana se pokazala dobrom jer smo u mogućnosti u njoj osigurati i poštivanje epidemiološkog okvira koji je na snazi u Hrvatskoj kao i uvjete smještaja, prehrane, pružanja medicinske i psihosocijalne pomoći za prvih nekoliko dana - kaže Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek te dodaje kako su u tijeku pripreme i drugih smještaja poput hotelskog, hostelskog i pansionskog kako bi ovim jadnim ljudima osigurali adekvatan smještaj za duže vrijeme ovisno o situaciji u Ukrajini.

Većina ih ide u privatni smještaj kod nekoga

Zbog velikog interesa obitelji s područja Osječko-baranjske županije koji su voljni prihvatiti izbjeglice, Crveni križ kreće s kreiranjem baze privatnog smještaja. A u nedjelju prije podne u dvoranu je stigla prva ukrajinska obitelj kako bi prijavila svoj boravak na istoku Hrvatske. Nakon prijave i epidemiološke obrade uputili su se u unaprijed dogovoreni smještaj.

- Grad Osijek je stavio dvoranu na raspolaganje Stožeru Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, kao i Gradski prijevoz putnika koji će prema potrebi vršiti prijevoz ukrajinskih izbjeglica od granice do prihvatnog centra, a stavljamo se na raspolaganje i za sve druge aktivnosti koje možemo pokriti kroz svoje službe - istaknuo je načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka, Dragan Vulin.

Kako je najavio Trut, otvorit će se i treći prihvatni centar u sjevernom dijelu Hrvatske, za one koji dolaze iz Mađarske. 

- Pripremili smo nešto manje od 2000 ležajeva, to je dovoljno za ove prve aktivnosti. Pratimo Frontex i sve ostale izvore, prema kojima vidimo da je za sada najviše Ukrajinaca, oko 200.000, otišao u Poljsku. Dio je otišao u Mađarsku, Rumunjsku i Moldaviju. Vidjet ćemo hoće li ovaj dio koji tek sad izlazi iz Ukrajine ići prema zapadnom dijelu, pa tako i RH, ali mi smo spremni, imamo iskustva, znanja i želimo pokazati solidarnost. Ako će biti potrebe, aktivirat ćemo i druge kapacitete, turistička smo zemlja, imamo hotele, kampove, odmarališta - poručuje Trut. 

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci