News

Komentari 12

Zelenskij optužio Rusiju za "genocid", traži da joj se oduzme pravo glasa u VS

Zelenskij optužio Rusiju za "genocid", traži da joj se oduzme pravo glasa u VS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je na Twtitteru optužio Rusiju za "genocid" koji provodi svojom invazijom na Ukrajnu i pozvao Ujedinjene narode da oduzmu Rusiji pravo glasa u Vijeću sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a mora ruske akcije okvalificirati kao "genocid", napisao je Zelenskij na Twittteru u subotu navečer.

Osim toga, Rusiji treba oduzeti pravo glasa u Vijeću sigurnosti, smatra Zelenskij koji je u subotu razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da čini masovni zločin protiv ruskog stanovništa an istoku Ukrajine za što nije ponudio dokaze, a vladu u Kijevu naziva nacistima.

Putin, koji je u četvrtak optužio takozvani civilizirani svijet da ignorira genocid koji službeni Kijev čini u području Donbasa čime je pogođeno četiri milijuna ljudi, naredio je isti dan ruskoj vojsci da počne invaziju na Ukrajinu s kopna, mora i zraka.

Zelenskij priprema svoj narod na dugu borbu protiv ruskih vojnika

"Borit ćemo se koliko dugo treba da bismo oslobodili zemlju". "Čak i ako se djeca rađaju u skloništima i bombardiranja se nastave, neprijatelj nema ni najmanjeg izgleda pobijediti u ovom ratu protiv naroda".

Ukrajina: Johnson i Zelenskij pozivaju na "potpunu izolaciju Rusije"

Britanski premijer Boris Johnson dogovorio se u subotu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o "potrebi potpune, diplomatske i financijske, izolacije Rusije", izrazivši zadovoljstvo zbog pojačane spremnosti zapadnih zemalja da isključe Moskvu iz međunarodne platne mreže Swifta, priopćio je Downing Street.

U telefonskom razgovoru "čelnici su se dogovorili o potrebi da međunarodna zajednica potpuno izolira Rusiju diplomatski i financijski", rekao je glasnogovornik Downing Streeta u priopćenju.

"Izrazili su zadovoljstvo zbog pojačane spremnosti da se donesu mjere radi isključenja Rusije iz Swifta", dodao je.

"Dvojica čelnika ujedno su se složili da je predsjednik (ruski Vladimir) Putin naišao na jači ukrajinski otpor nego što je to bio predvidio", navodi se u priopćenju.

Boris Johsnon je na Twitteru pohvalio "junaštvo predsjednika i njegova naroda".

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE

Najčitaniji članci