Obavijesti

News

Komentari 2

'Teški metali ugrožavaju ljude, gradonačelnica Rimac to krije'

'Teški metali ugrožavaju ljude, gradonačelnica Rimac to krije'
5

Rješavanje ovog problema dio je 16,5 milijuna eura teškog IPA projekta Europske unije koji je u tijeku, odgovorila je na prozivke gradonačelnica Knina Josipa Rimac

VIDEO

Teški  metali pronađeni u ovoj otrovnoj bari, samo 500 metara od centra grada i samo dva kilometra od granice Nacionalnog parka Krka, opasni su za zdravlje ljudi i uzrokuju kancerogena oboljenja. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac već četiri godine skriva presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku po kojima je Grad Knin dužan sanirati veliki ekološki incident koji ugrožava ne samo rijeku Orašnicu, nego i čitav sliv rijeke Krke, ustvrdio je saborski zastupnik Ivan Klarin na konferenciji za novinare koju je održao kraj mazutne bare koja se nalazi između pogona DIV - TVIK-a i rijeke Orašnice u Kninu.

"Knin je presudu izignorirao"

Novinarima je pokazao sudsku presudu iz 2010. godine kojom je presuđeno da Grad Knin u roku od 60 dana mora sanirati zagađenje i sa zemljom ga prenijeti na najmanje deset kilometara udaljenu lokaciju.

- Lako za to što je Grad Knin ovu presudu izignorirao i pokušao odgovornost prebaciti na drugog, nego je sve ove godine šutio. Čudi me i što Hrvatski zavod za javno zdravstvo šuti - rekao je Klarin.

Kaže da odgovornost leži na kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac koja je presudu i stručna vještva iz nje krila od javnosti. Prema vještačenju Instituta za medicinska istraživanja i Agronomskog fakulteta, napravljenom za potrebe sudskog postupka, utvrđena je prisutnost sedam teških metala, policikličnih aromatskih ugljikovodika i fekalija u toj otvorenoj crnoj jami. Analiza je pokazala kako je riječ o kadmiju, živi, olovu, niklu, cinku, molbidenu i bakru, a najopasnijeg kadmija pronađene su koncentracije u najvišem, petom razredu. Nalaz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazao je da su otrovi dospjeli u Orašnicu, pritok rijeke Krke, a pronađeni i su u samoj Krki, zbog čega se utjecaj zagađenja se širi na sav prostor Nacionalnog parka i ugrožava korištenje voda sliva Krke u sustavima opskrbe vodom južno od Knina.

"Hoće li teški metali dospjeti u vodu koju pijemo?"

- Hoće li ovi improvizirani nasipi i brane popustiti? Hoće li teški metali dospjeti u vodu koju pijemo - pita se Klarin i najavljuje korake za hitno rješavanje opasnosti.

Gradonačelnica Knina, pak, kaže da nema razloga za paniku.

- Problem je u tome što Klarin ne čita presudu i ne informira se, pa zato miješa kruške i jabuke. Zbog rješavanja mazutne mrlje, zagađenja na čijem mjestu je održao konferenciju za novinare dogovoren je sastanak s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša, Hrvatskih voda, tvornice DIV i Grada Knina, a presuda o kojoj priča dio je sasvim drugog problema.  Radi se o laguni punoj fekalnih, oborinskih i drugih otpadnih voda koja datira iz 60-ih godina. Rješavanje ovog problema dio je 16,5 milijuna eura teškog IPA projekta Europske unije koji je u tijeku - rekla je gradonačelnica Josipaq Rimac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa