Obavijesti

News

Komentari 15

Test zraka: Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane...

Test zraka: Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane...
1

PREKORAČENJE: Pet gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj više od 35 dana u godini imaju koncentraciju otrovnih tvari veću od dopuštene. Na moru je zrak čišći

VIDEO

U Slavonskom Brodu zbog rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu koncentracija lebdećih čestica u samo jednom danu zna biti toliko visoka da potpuno ispunjava godišnju kvotu.

Te su čestice manje od širine jedne ljudske vlasi i lako se mogu probiti do pluća. Posljedica dugotrajna udisanja može biti i smrt. Njihovi su izvori motorna vozila, termoelektrane, industrija i procesi izgaranja. Zbog toga su najugroženiji Zagreb, Slavonski Brod, Osijek, Kutina i Sisak, kao središta hrvatske industrije. 

Na moru je, osim u Rijeci i na području Splita, zbog vjetra zrak mnogo čišći. Najčišće je pak u Lici i Gorskom kotaru. Od Agencije za zaštitu okoliša doznali smo da se u Zagrebu 2013. godine koncentracija lebdećih čestica s dopuštenih 50 mikrograma po metru kubičnom popela na 76, u Osijeku na 73, u Kutini na 72, u Sisku na 63, dok u Slavonskom Brodu tada još nije bilo mjerenja. U Zadru uopće ne mjere kvalitetu zraka jer ne plaćaju državi tu uslugu.

- Zrak je u Hrvatskoj uglavnom čist. U zadnjih je desetak godina došlo do smanjenja sumporova dioksida i olova, ali gorući su problem lebdeće čestice - rekao je Vedran Vađić iz Agencije za zaštitu okoliša koja provodi mjerenja. Objasnio je kako je Zagreb kao najveći grad i najzagađeniji. Najopterećeniji mu je centar, a situacija je bolja na rubnim dijelovima.

Osijek također najviše zagađuje promet. Kutina, u kojoj zrak zagađuje Petrokemija, ima dodatni problem s povremenim prekoračenjem amonijaka i sumporovodika. Te su koncentracije ipak dovoljno male i ne utječu na zdravlje ljudi nego samo na kvalitetu života, budući da uzrokuju velik smrad. 

U Sisku je zbog rafinerije nafte problem bio sa sumporovim dioksidom, ali to se uvelike promijenilo 2008., nakon modernizacije rafinerije, što je dovelo do desumporizacije. Do prekoračenja dolazi u zimskim mjesecima zbog grijanja. 

Slično je na moru, ali u ljetnim mjesecima. Tada dolazi do velike koncentracije ozona zbog Sunčevih zraka. 

Slavonski Brod

Jedino ako bi ugradili filtere mogli bi pridonijeti smanjenju zagađenja koje je trenutno na iznimno visokoj razini. Problem su i tu lebdeće čestice.

Split - Poljud

Povišene mjerne vrijednosti NO2 zabilježene su na mjernoj stanici Poljud. Pretpostavlja se kako je uzrok ozon u ljetnim mjesecima.

Požega

U Požegi se mjere samo alergeni, ali ne i onečišćivači zraka, kažu u Zavodu za javno zdravstvo. Stanovnici kažu kako je zrak čist jer vode računa o okolišu.

Kutina

Industrijski kompleks tvornice umjetnih gnojiva Petrokemija najveći je zagađivač zraka u Kutini. Zbog toga se razina lebdećih čestica neprestano povećava.

Sisak

Rafinerija nafte opasna je zbog velike koncentracije lebdećih čestica, ali veliki je problem sumporovodik koji je štetan za zdravlje a narušava i kvalitetu života.

Zagreb

U Zagrebu se mjerenje kvalitete zraka provodi na pet lokacija. Najveću zagađenost pokazuju one u centru, a manje one na periferiji. Lebdeće čestice su svuda jako povišene

Opatija

Osim od sunca, dio ozona dospijeva do nas i prekograničnim transportom, na što upućuju visoke koncentracije tijekom noći. Veći dio područja Mediterana ne može zadovoljiti norme za ozon.

Rijeka i Viškovo

Na postajama u širem centru Rijeke bilježi se poboljšanje kvalitete zraka u odnosu na prošlu godinu, odnosno prelazak iz II. u I. kategoriju kvalitete zraka prema izmjerenim koncentracijama dušikova dioksida i lebdećih čestica. Viškovo prvi put od početka mjerenja ima I. kategoriju kvalitete zraka prema svim parametrima.

Bakar i Kostrena

Zrak u Kostreni spada u drugu kategoriju jer ga zagađuje rafinerija u Urinju, odnosno zbog rafinerije dolazi do povećanog broja lebdećih čestica. U Bakru je pak problem luka Rijeka. Zagađenje dolazi i od prizemnog ozona koji je posebno izražen ljeti.

24sata

Nije dobro ako je 50 dana sve 'zagađeno'

Kvaliteta zraka prikazuje se indeksom koji se sastoji od pet razina u rasponu od 0 (vrlo niska) do 100 (vrlo visoka). Za lebdeće čestice dopuštena je koncentracija od 50 mikrograma po metru kubičnom. Ako je više od 35 dana u godini koncentracija veća od 50, onda je došlo do prekoračenja.

Kontrola kvalitete: Zrak može biti prve, druge ili treće kategorije

Zrak zagađuju atmosferski dušik, lebdeće čestice i ozoni, amonijak, sumporovodik i zakiseljavanje. Zrak može spadati u prvu kategoriju, što znači da je čisti ili neznatno onečišćen zrak. Tada nisu prekoračene granične vrijednosti kakvoće zraka niti za jednu onečišćujuću tvar. Može spadati u drugu kategoriju, što znači da je zrak umjereno onečišćen i da su prekoračene granične vrijednosti za jednu ili više onečišćujućih tvari. U treću kategoriju spada zrak koji je prekomjerno onečišćen, a prekoračene su tolerantne vrijednosti za jednu ili više onečišćujućih tvari.

Agencija je u utorak predstavila dva izvješća

Agencija za zaštitu okoliša predstavila je u utorak navečer dva temeljna izvješća o hrvatskom i europskom okolišu - "Izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, 2014. (razdoblje od 2009. do 2012.)" i "Europsko izvješće o okolišu - Stanje i izgledi 2015., sinteza", a prikazan je i film o Izvješću o stanju okoliša u Hrvatskoj.

Koordinatorica "Izvješća o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, 2014." Mira Zovko istaknula je kako je riječ o trećem izvješću od kada je Hrvatska neovisna, a od dosadašnjih razlikuje se po tome što su u ovo izvješće prema trendovima u svijetu i u Europi uveli tzv. integrirane teme. To su učinkovito korištenje resursa koji su ograničeni na planeti, te održiva proizvodnja i potrošnja, kao i usluge eko sustava i zelena ekonomija kao odgovor na korištenje resursa i degradaciju okoliša koji su sve veći.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"