Obavijesti

News

Komentari 23

Testiraju više od 300 lijekova protiv korone, pravog još nema

Testiraju više od 300 lijekova protiv korone, pravog još nema
1

Dok se ne otkrije pravi lijek koji bi uspješno liječio oboljele od korona virusa, liječnici diljem svijeta eksperimentalno koriste mnoge lijekove kojima se inače liječi HIV, SARS, MERS, malarija i druge bolesti

VIDEO

U svijetu se trenutno testira čak 379 lijekova kako bi se utvrdila njihova efikasnost u borbi protiv korona virusa. Rezultati testiranja trebali bi biti gotovi u sljedećih nekoliko mjeseci. Za sada, niti jedan lijek nije pokazao da djelotvorno suzbija virus.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

Znanstvenici i liječnici iskušali su ih nekolicinu otkako je ovaj opaki virus izbio. Uspostavilo se da neki od njih povoljno utječu na pacijente te da se nakon njih oboljeli brže oporavljaju, ali ih, važno je naglasiti, ne mogu izliječiti od korona virusa. 

Favilavir  ili klorokin fosfati je za sada jedini odobreni lijek za koronavirus, no samo u Kini, uglavnom za tretman simptoma. Lijek se pokazao učinkovit, s minimalnim nuspojavama u kliničkom ispitivanju koje je uključivalo 70 pacijenata u Kini. Inače se koristi u liječenju malarije. Klorokini zaustavljaju replikaciju virusa u stanicama. Konkretno, klorokini remete pH unutar stanica i time sprječavaju spajanje viralne čestice s vanjskom membranom stanice. Time virus ne može inficirati stanicu.

Ministar je odgovorio Šostaru: 'Nije zaraženo 10% populacije'
Ministar je odgovorio Šostaru: 'Nije zaraženo 10% populacije'

Jedan od najčešće korištenih lijekova je tako Kaletra, kombinacija lijekova lopinavir i ritonavir. Ovaj lijek se obično daje oboljelima od HIV-a. Redovita uporaba lijekova namijenjena je zaustavljanju napredovanja HIV-a prema AIDS-u, a također može smanjiti rizik prenošenja virusa na druge ljude. Kineski znanstvenici zaključili su da je lijek uspješno izliječio bolesnike s koronavirusom nakon epidemije u prosincu 2019. godine. Iako je liječenje bilo učinkovito u nekoliko slučajeva, nije bilo kontroliranog testiranja potrebnog za ispitivanje novog lijeka pa se na tome sada radi. 

Japanci su otkrili blagotvorno djelovanje lijeka Avigan na korona virus. Njegov aktivni sastojak je favipiravir. Lijek je ispitan na 340 pacijenata oboljelih od korone. Oporavljali su se brže i pokazali su osjetnije poboljšanje na plučima nego oni koji nisu uzimali lijek.

Učinkovit se pokazao i Remdesivir. Koristi se u liječenju ebole, SARS-a I MERS-a. Respiratorne infekcije koje ti virusi izazivaju, slične su onima koje izaziva korona virus. Remdesivir još uvijek prolazi kliničku studiju. 

Tu je i Triazavirin, antivirusni lijek direktnog djelovanja iz porodice azoloazina i koristi se za liječenje gripa. Razvila ga je grupa ruskih stručnjaka, a proizvodi se na Uralu. U veljači 2020. započeto je testiranje Triazavirina na korona virus.

U Zagrebu otvorili telefone za psihopomoć onima u izolaciji
U Zagrebu otvorili telefone za psihopomoć onima u izolaciji

Arbidol ili Umifenovir je antivirus širokog spectra, a dostupan je samo u Kini i Rusiji i prethodno se koristio protiv odredenih epidemija gripa u prošlosti. Vrlo dobro djeluje na zaražene korona virusom. 

Talijanski liječnik sjetio se Tocilizumaba koji se inače koristi kod reumatoidnog artritisa. Paolo Asciento je inace onkolog i taj lijek koristi za liječenje nuspojava imunoterapije. Njegovi pacijenti koji su nakon oboljenja od korone završili na respiratoru, od Tocilizumaba su se oporavili za 48 sati. 

Chloroquine je lijek koji se koristi za sprječavanje i liječenje malarije, a sada se eksperimentalno koristi i za liječenje korona virusa. Sličan je i Hidroksiklorokin, lijek koji se prodaje pod imenom Plaquenil, koji se nekada koristio za liječenje malarije, a u novije vrijeme za reumatoidni artritis, lupus i neke druge autoimune bolesti. 

U Kini bi uskoro trebalo započeti kliničko ispitivanje lijeka APN01 koji bi također mogao uspješno liječiti korona virus.

'Mjere su polučile rezultate': U Hrvatskoj je sad 105 zaraženih
'Mjere su polučile rezultate': U Hrvatskoj je sad 105 zaraženih

U svijetu postoji još niz bolesti za koje još nije otkriven lijek. 

SARS: pojavio se u Kini 2002. Godine. Radi se o bolesti dišnih puteva, a liječi se upotrebom korikosteroida I Ribavirina jer cjepivo ne postoji.

MERS: pojavio se na Bliskom Istoku 2012. Godine. Cjepivo ne postoji, a liječenje je simptomatsko. 

EBOLA: virusna bolest za koju također ne postoji cjepivo, a liječenje je simptomatsko.

HIV: virus kod kojeg se koristi HAART (Highly Active Anti Retroviral Treatman) terapija koja omogućava normalan život, ali pravog lijeka nema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)