Obavijesti

News

Komentari 18
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
ZELENA MEDALJA

Teta Beta iz Majskih Poljana proizvodi ekološke borovnice i mijenja svijet

Elizabeta se počela baviti poljoprivredom jer je željela život usklađen s prirodom, ali i čovjekom. U Majskim Poljanama posadila je mnogo više od sadnica borovnica

Powered by: Kaufland

Majske Poljane imaju, složit će se mnogi, najljepše ime u Hrvatskoj. Nažalost, ovo selo nije poznato samo po idili koju njegovo ime priziva nego i po ratnim razaranjima devedesetih te po potresu koji ga je zadesio u prosincu 2020. godine. No bez obzira na apatiju kojoj bi se zbog toga mogle prepustiti, iako ranjene, dok imaju nju, Majske Poljane neće biti poznate samo po zlu.

Elizabeta Pezo Paliska, naime, u svoje mjesto već godinama neumorno unosi nepresušnu pozitivnu energiju. Brine o njihovoj čarobnoj prirodi, životinjskim stanovnicima i dobrim susjedima. I tako već gotovo desetljeće i pol, osobito otkad je s kolegom ondje odlučila kupiti imanje i pokrenuti ekološku proizvodnju. Njezin se poslovni partner ipak predomislio u zadnji tren.

- I dobro da je bilo tako -  kaže Elizabeta pa pojašnjava:

- Tražila sam hobi, a dobila nešto mnogo više. Nešto što bi bilo vrlo teško dijeliti. Imanje ima svoj tempo, a mi svoj, pa moramo raditi na tome da se uskladimo. Što bi nas bilo više za usklađivanje, to bi nam bilo teže davati svoj maksimum u danom trenutku, tako da mi je kolega zapravo učinio uslugu - kaže kroz smijeh Elizabeta.

Kako je sve počelo

Nakon početne drame Elizabeta je vrlo brzo konsolidirala snage i krenula ozbiljno. Uključila je supruga, a prvi im je korak bio napraviti analizu tla. Ispalo je da je teren iznimno pogodan za uzgoj bobičastog voća, pa ne čudi što danas ondje rastu poglavito borovnice. 

- Nismo imali nerealna očekivanja, ušli smo u priču pripremljeni. Znate, netko misli da će se ovako obogatiti, ali nije tako. Puni urod borovnica ne očekuje se prije sedam godina, a prve dvije godine na imanju smo isključivo plijevili korov. Ekološki uzgoj borovnica je zahtjevan, biljku treba održavati cijele godine, plijeviti i navodnjavati te ju na vrijeme brati. Naše borovnice se ne peru prije konzumacije, jer su nisu ni s čim tretirane i kao takve već ih i jako mala djeca mogu jesti. Em su im zanimljive, em su nevjerojatno zdrave - objašnjava Elizabeta.

Najveći prirodni neprijatelj Elizabetinim borovnicama su čvorci. Iako se uzgajivači služe raznim alatima, poput mreže i snimaka ptica grabljivica, Elizabeta svjedoči da su čvorci silno pametne ptice. 

- Čvorci u jednom danu mogu pojesti i do 200 kila borovnica. No koliko god ih mrzila, čvorci Zdravko i Borko glavni su protagonisti mojeg brenda. Ovdje smo uljezi mi, a ne životinjske vrste - dodaje. 

borovnice

Šira slika: Ekološko povrće dolazi vam od polja do stola

Za borovnice Tete Bete zna se daleko izvan granica Majskih Poljana, a bude li sreće, uskoro bi jednako poznat mogao, ili bi to barem trebao, postati princip kojim se Elizabeta vodi u životu. Ipak je riječ o jednom od ključnih principa održivosti - uključenosti lokalne zajednice u proizvodne procese koji se tiču svih.

- Osim toga što sam htjela napraviti proizvod usklađen sa zemljom koju obrađujem, ovom sam kraju htjela nešto vratiti, pa sam u proizvodnju uključila lokalno stanovništvo, mahom žene, koje su, nažalost, na mnogo razina diskriminirane, a fantastične su i imaju mnogo toga za davanje. Samo im treba pružiti priliku jer znaju proizvesti vrhunski proizvod od početka do kraja – objašnjava Elizabeta.

Ne bi li sumještankama dodatno pomogla, naša je sugovornica u doba krize zbog koronavirusa na svoje ime aplicirala projektnim prijedlogom za dobivanje tri plastenika. U njima danas žene iz Majskih Poljana uzgajaju ekološko povrće.

- Uz borovnice, kupcima vozim i ekološko povrće koje uzgajaju tri iznimno vrijedne žene. Ne možemo predvidjeti koliko će biti mrkve i graška, ali možemo pomoći da se sve što proizvedu proda. Uvjerena sam da je ovakav način proizvodnje odličan, a i kupci su to prepoznali. Poanta je da taj novac ide izravno u džep tim ženama i da nitko osim njih ne profitira. A one još žive u kontejnerima. Njima je i 100 kuna puno. Ono što ja želim tim ženama je financijska samostalnost i da netko prepozna kvalitetu proizvoda koji nude - rekla nam je Elizabeta.

borovnice

Finalistica Zelene medalje

Teta Beta je jedna od deset finalista Zelene medalje - projekta 24sata i Kauflanda. 

- Iskreno, nisam očekivala da ću dospjeti u finale, ali nadala sam se da hoću. Tko ne bi želio biti na policama Kauflanda ili u novinama i promovirati svoj proizvod? Ili još važnije, naš način života? Volim čitati priče koje me tjeraju na razmišljanje, kako da popravim sebe, svoju okolinu. Ne želim samo da se čuje za mene nego za sve ljude iz moga kraja. Želim da se zna kako se tamo živi i pati, naši ljudi to zaslužuju. Ne smijemo zaboraviti ljude koji trebaju našu pomoć – zaključuje ova posebna žena čiji proizvodi posjeduju oznaku izvrsnosti Hrvatske kvalitete, a zbog kvalitete eko borovnice i crnog ribizla nose oznaku Živjeti zdravo.

borovnice

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s Kauflandom, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2022. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje

Generalni pokrovitelj Zelene medalje je Kaufland, partner Croatia osiguranje, a projekt podržava Hrvatska poljoprivredna komora.

 

Powered by: Kaufland

Komentari 18
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam