Obavijesti

News

Komentari 11

Teta Rita s Ugljana proslavila je 107. rođendan: 'Kod doktora sam bila jednom - 1937. godine!'

Teta Rita s Ugljana proslavila je 107. rođendan: 'Kod doktora sam bila jednom - 1937. godine!'

Margarita Dorkin rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Republici Hrvatskoj...

VIDEO

U krugu najbliže obitelji, Margarita Dorkin iz Preka proslavila je u nedjelju 107. rođendan, javio je portal nasiskolji.hr. 

Tim povodom objavljujemo tekstove iz 2021. godine u kojima su reporteri 24sata razgovarali s Margaritom i njezinom obitelji.

- Samo sam jedanput bila u doktora, kad sam imala temperaturu 1937. godine - rekla nam je Margarita u veljači 2021. godine.

Vitalna starica žalila se tad na reumu i mrenu na očima, ali kretala se bez ikakve pomoći, pamćenje je izvrsno služi, dobrog je apetita i stalno nasmijana. Bez problema može sama pospremiti svoj krevet i promijeniti posteljinu. Život ju, međutim, nije uvijek mazio.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vitalna i za šalu raspoložena baka Rita: 'Proslavila sam 106. rođendan uz obitelj, tortu i viski' 01:35

Čim se rodila, umrli su joj otac i baka od španjolske gripe, a preživjela je, gotovo bez ogrebotine, bombardiranje kuće u kojoj je 1943. godine poginulo devetero ljudi. Radila je kao lavandijera, odnosno pralja, za gospođe u gradu te kao kućna pomoćnica u jednoj obitelji, za čije članove kaže da su je voljeli i da je bila dio te familije. Iako je od toga prošlo više od 50 godina, pamti imena djece koja su tad imala tek nekoliko godina.

- Da mogu, pošla bih u Zadar posjetiti ih - kazala nam je u veljači 2021. teta Rita.

Baka Rita: Proslavila sam 106. rođendan uz obitelj, tortu i viski
Baka Rita: Proslavila sam  106. rođendan uz obitelj, tortu i viski

Nije trebalo dugo da u malom gradu pronađemo djecu koju je čuvala. Vijesti o teti Riti ganule su ih do suza.

- Sjećam se tete Rite, kako smo je ispraćali do barke kojom je odlazila na otok. Sjećam se da smo se igrali konjića kad sam imao tri godine. Ostala mi je u sjećanju kao vrlo draga i uvijek nasmijana teta - kazao nam je tad Mihael, a sestra mu Mira Vidić dodala je da je teta Rita za njih bila normalna pojava subotom.

Preko: Presnimke fotografija iz privatne arhive Rite Dorkin

- Bili smo mali, ali poštovali smo njen rad i prostor, radila je kao neka sjena i smijala se uvijek srdačno, to se teško zaboravlja - kazala je Mira.

Čim okolnosti dopuste, posjetit će je na otoku, rekli su na tada. Znali su to činiti i kao djeca kad bi otišli na kupanje u Preko.

- Bila su to lijepa vremena - zaključili su..

Teta Rita sjeća se i onih malo manje lijepih.

- Ni bilo lako kupiti robu po gradu i prati je na vrulji kad bi bilo grubo vrime. Ni baš najbolji život, biti stalno u mokrini... Robu sam prala do Drugog svjetskog rata - pričala nam je starica, koja pamti pjesmice iz čitanke za drugi razred osnovne škole.

Tad nam je i izrecitirala nam je jednu o Velebitu.

Preko: Presnimke fotografija iz privatne arhive Rite Dorkin

Nije se udavala i nije imala djece, pa je od 1965. godine, kad je ostala bez majke, živjela sama. Početkom 90-ih vratila se u rodno Preko, na Ugljan, gdje je živjela u trošnoj kućici, na rubu bijede, sve dok ju nisu prigrlili i uzeli pod svoje Vlatko i Julija Dorkin. Počeo je Domovinski rat i teta Rita se bojala biti sama za vrijeme čestih zračnih uzbuna, pa su je Vlatko i Julija pozvali u na sigurno, u njihov podrum. Nikome od njih više nije bilo važno što teta Rita nije bliži rod, nego daljnja rođakinja, iz devetog koljena, kako su izračunali.  

Preko: Presnimke fotografija iz privatne arhive Rite Dorkin
'Tek mi je 105! Zadnji put sam kod doktora bila 1937. godine'
'Tek mi je 105! Zadnji put sam kod doktora bila 1937. godine'

- Bila sam u nevolji i potribi, a s njima sam dobila familiju, spasili su me - rekla nam je svojedobno teta Rita, kako je zovu u rodnome mjestu.

- Teta Rita je fenomen. Mozak joj radi bolje nego 20-godišnjakinji, a tri je godine mlađa od Titanica. A kad supruga i ja dobijemo gripu, ona ništa, a u istom smo kućanstvu. Ma ni glavobolju nikad nema! Možda je dobila imunitet kao trogodišnje dijete kad su joj ukućani imali španjolsku gripu jer je otporna na sve bolesti. Ne bih se iznenadio da se u Riti Dorkin krije ključ otpornosti na sve viruse - rekao nam je tad Vlatko Dorkin.

Preko: Presnimke fotografija iz privatne arhive Rite Dorkin

-  I kako je došla, tako smo se sprijateljili i više nikad nije otišla. Postala je dio naše obitelji, našu djecu doživljava kao unučad, a oni nju kao baku - ispričao je svojedobno Vlado Dorkin za 24sata.

Svako jutro sama skuha kavu, doručkuje i moli, ujutro, poslijepodne i navečer. To je njen ritual koji ju drži, kao i prekrasna obitelj koju je dobila kao dar. 

- Proslava njenog 106. rođendana, bila je iznimno vesela, jer se ovog puta uspjela okupiti baš cijela obitelj. Kao i obično, slavili smo uz rođendanski ručak i tortu, oko koje smo joj svi zapjevali - rekla nam je prošle godine Evelin Dorkin-Gregov, Julijina i Vlatkova kći.

- Teta Rita je i danas  odlično. Ima malo slabiji vid, zbog mrene, i malo slabije čuje, ali ako malo jače vičete pored nje, sve će čuti i odmah se uključi u razgovor i šalu. Mozak joj odlično radi, iako se nešto bolje sjeća stvari koje je prošla u djetinjstvu, nego zadnjih događaja. No, sve nas poznaje i pamti brojne dogodovštine iz našeg djetinjstva i još uvijek je vrlo lucidna. Još uvijek će rado prelistati novine i pogledati večernji dnevnik na televiziji - rekla je Evelin 2021. godine.

Dodala je kako teta Rita svaki dan voli popiti čašu crnog vina uz ručak. 

- Uvijek pije čisto, jer kaže da vino ne trpi vodu - kaže Evelin i dodaje kako su za rođendan nazdravili i uz malo viskija, koji ni slavljenica nije odbila, rekla nam je prošle godine Evelin...

Rođena je u Austro-Ugarskoj, živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, pa u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, NDH, SFRJ i Hrvatskoj. Ukupno u sedam država, a zapravo nikad nije otišla dalje od rodnoga kraja...
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...