Obavijesti

News

Komentari 6

'Teže je bilo odlučiti da uđemo u koaliciju, nego iz nje izaći'

'Teže je bilo odlučiti da uđemo u koaliciju, nego iz nje izaći'

Predsjednik Kluba HNS-a poručio je da oni neće odstupiti ni milimetra od svog zahtjeva za veće plaće prosvjetara. Tvrdi i da to nije ultimatum. Smatra da bi premijer trebao razgovarati s učiteljima, a ne slati izaslanike.

VIDEO

Dan nakon još jednog ultimatuma HNS-a, ovog puta oko povećanja plaća učitelja i nastavnika, postavilo se pitanje je li ugrožena koalicija i hoće li HNS izaći iz koalicije. Milorad Batinić (HNS) kazao je da su jučer manje više odgovorili na sva ta pitanja. 

- Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva, koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početke realizacije obrazovne reforme - kazao je.

Ranije je premijer Andrej Plenković najavio da ne pristaje na ultimatume te se ostavilo pitanje je li izlazak neminovan. 

Kolinda, Plenković i ministri u Splitu: Dolaze gledati utakmicu
Kolinda, Plenković i ministri u Splitu: Dolaze gledati utakmicu

- Ne radi se o ultimatumu, to ću ponavljati uvijek. U strategiji obrazovanja piše, a vjerujem da je predsjednik Vlade upoznat s time, da treba povećati ne samo standard nego i da treba poboljšati uvjete rada učitelja. Naš zahtjev za koeficijentima je dio strategije i obrazovne reforme i o tome komuniciramo od svibnja - rekao je Batinić. 

I dok premijer ne vidi razloge za štrajk učitelja i nastavnika, predsjednik Kluba HNS-a poručuje:

- Mislim da bi onda više trebao s njima razgovarati on osobno, a ne slati izaslanike - rekao je. 

Na pitanje može li si HNS priuštiti izlazak iz vladajuće koalicije i kakva bi im bila politička budućnost, Batinić je odgovorio: 

- Puno je bilo teže donijeti odluku da uđemo u ovu koaliciju, nego iz nje izaći - poručio je.  

I dok Plenković smatra da je povećanje od 4 posto, koje Vlada nudi razumno i dovoljno, Batinić kazao je da se treba malo pojasniti strukturu o čemu se govori.

- Linearno povećanje od dva posto kompletno u javnom sektoru, a šest posto da se povećaju koeficijenti složenosti poslova, koji je vezan. U strategiji i obrazovnoj reformi što je potvrdila i EK da se moraju izjednačiti koeficijenti učitelja s ostalima u tome rangu, to je ono što tražimo. Tu se ne govori samo o povećanju od četiri posto. Ovisno je što, to je stvar sindikata. Mi tražimo povećanje koeficijenta koji je vezan za kvalitetnu provedbu obrazovne reforme - kazao je.

Batinić je stava da u proračunu postoji novac za njihove zahtjeve, kao što je postojao za mnoge druge stvari koje po njima nisu toliko prioritetne. Nije želio spominjati na što se sve trošio novac i koliko ga je izgubljeno u nerealizaciji određenih europskih projekata. Napomenuo je da je obrazovna reforma provedena europskim novcem. 

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije
Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

- Ako sada nećemo stimulirati učitelje i nastavnike, omogućiti im provedbu kvalitetne kurikularne reforme, bojim se da ćemo padati na ljestvici konkurentnosti - kazao je. 

Kritike Milana Bandića na račun ministrice Divjak teško mu je komentirati, jer kaže, on se čak ni ne potrudi, kad govori o nečemu, da sazna odakle se nešto financiralo. 

- Ponovit ću da se obrazovna reforma financirala europskim novcem i da hrvatske građane nije koštala ni lipe. Mislim da bi Bandiću bolje da se informira pa možda ne bi izlazio takvim impresijama - kazao je.   

Na tvrdnju zagrebačkog gradonačelnika da će HNS posljednji izaći iz koalicije, jer im se "sviđaju foteljice", Batinić uzvraća: 

- Malo je kontradiktorno da Bandić govori o foteljicama . To može prodavati nekom drugom. Mi smo bili jučer jasni, potez je na premijeru Plenkoviću - kazao je. 

Postavilo se i pitanje treba li ići u reviziju povlaštenih mirovina. Batinić je rekao da su oni na koalicijskom sastanku, kada je razgovaralo o reformi mirovinskoj sustava, predlagali da se one izdvoje iz mirovinskog fonda odnosno da se iz njega isplaćuje samo onaj dio koji je uplaćen u sustav iz rada, a ostalo da država formira poseban fond. 

- Žao mi je što se to nije dogodilo. Mi ćemo to sada u raspravi o izmjenama zakona predložiti. Bilo bi poželjno i pohvalno, ako bi to ministar i Vlada prihvatili. Kod umirovljenika i građana vlada uvjerenje da mirovine nisu pravedne i mislim da je to način da se ispravi  - kazao je Batinić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke