Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
23 komentara

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Premijer apelira na sindikate, učitelje i profesore, da budu razumnu i racionalni. Poziva ih da se vrate razgovoru i dijalogu napominjući da odbijanje četiri posto rasta plaće nije volja za kompromisom.

Na sjednici Vlade raspravljalo se među ostalim o izmjenama Zakona o cestama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23 komentara

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje u svoje, ali i ime Vlade zbog štrajka u školama, a uvjeren je da za njega nije postojao opravdan, razuman i racionalan razlog. Naveo je kako je Vlada u mandatu provela obrazovnu reformu koja je važna za budućnost Hrvatske i konkurentnosti budućih generacija.

Plenkoviću je nedokučivo zašto su sindikati odbili ponuđenih četiri posto rasta plaća te naveo da Vlada pokazuje dobru volju i rješava materijalna i statusna prava. Za najavljeni cirkularni štrajk kaže da je "kreativna metodologija". 

- Apeliram na sindikate, učitelje i profesore, da budu razumnu i racionalni. Vratimo se razgovoru i dijalogu - poručio je premijer. 

Štrajk mu se čini "apsolutno nepotrebnim i isfabriciranim".

- Raditi štrajk kad Vlada nudi četiri posto, a traži se šest djeluje mi malo pretjerano. To nije volja za kompromisom nego volja za svojevrsnom opstrukcijom - ustvrdio je Plenković.

PODRŽAVA UČITELJE Bandić o štrajku: 'Svi profesori imaju moju apsolutnu podršku'

Obrazovni sindikat krenuli su u štrajk, nakon što je u srijedu propalo mirenje s Vladom, jer nije prihvaćeno povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Vlada je ponudila alternativi prijedlog rasta plaća za 4 posto, ali je sindikatima to bilo neprihvatljivo. 

Nakon ultimatuma HNS-a postavilo se pitanje je li ovo za njih posljednja sjednica Vlade. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da je njezina zadaća provođenje reforme u sustavu, ali i napomenula da nije karijerno vezana za politiku. Divjak kaže da je povećanje plaća učiteljima dio reformskih procesa te podsjeća da je u Vladu došla jer je plan reforme u obrazovanju i znanosti od početka bio vrlo jasan, a dio reforme je i povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

 - To je moja zadaća. U trenutku kada ne mogu raditi na tome, onda je pitanje što mogu raditi - rekla je Divjak

Ustvrdila je da u tome ima podršku HNS-a i da su oko toga ozbiljni te kako je ovo vrlo ozbiljna tema i na kojoj se ne može solirati. 

- Molim učenike i roditelje za strpljenje i razumijevanje. Moramo poštivati pravo na štrajk, ali i brinuti o sigurnosti učenika. Vrata škola trebaju biti otvorena, a ravnatelji moraju s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kada se štrajka - kazala je ministrica koja prije sjednice nije imala informaciju o odazivu učitelja i nastavnika štrajku. 

Kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Divjak nije komentirala.

- Teško je komentirati kritike onoga koji malo poznaje sustav obrazovanja. Dobro je da je prepoznao da učiteljima i nastavnicima treba povećati plaće - zaključila je ministrica. 

HNS PRIJETI IZLASKOM IZ VLADE Profesorica o štrajku: 'Dosta je bilo, neće nas omalovažavati...'

Ministar graditeljstva Predrag Štromar kratko je prokomentirao izjavu glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je HDZ spreman na razgovore s HNS-om i na sve moguće scenarije.

- Reforma je u školama, na redu su učitelji - poručio je.

Na pitanje znači li to da HNS izlazi iz koalicije jer novca za povećanja plaća u školama nema, Štromar je izjavio da su stranačka tijela HNS-a donijela neke konkretne odluke kojih će se stranka držati.

'Koeficijente za sada nisu spremni mijenjati'

Ministar rada Josip Aladrović ponovio je da je Vlada dala svoju ponudu sindikatima o rastu plaća od 4 posto te da za sada nisu spremni mijenjati koeficijente zaposlenima u obrazovanju. 

- Koeficijenti su uređeni uredbom, to je jednostrani akt Vlade. Može se dogoditi da se Vlada na to odluči, ali u ovom trenutku čvrsto stojimo kod svojih stajališta - poručio je Aladrović prije sjednice Vlade. 

Naveo je i kako nisu vidjeli želju sindikata za kompromisom, koji traže povećanje koeficijenata od 6,11 posto. Aladrović je kazao kako je Vlada ponudom od četiri posto povećanja plaća u prosvjeti, odnosno s 320 milijuna kuna, jasno pokazala želju za uređenjem sustava. Na ultimatum HNS-a, koji najavljuje izlazak iz koalicije, ako se ne povećaju koeficijenti u prosvjeti, Aladrović ponavlja da HDZ na ultimatume neće pristati.

- Jučer je rečeno da HDZ tako ne pregovara, ali naravno da smo otvoreni za generalne razgovore - kazao je. 
Ministar govorio je i o povlaštenim mirovinama, koje prima 174.00 građana, te poučio da ne postoji varijanta da se one ukinu. 

Naglasio da su te mirovine već sada izdvojene iz mirovinskog sustava i isplaćuju se iz općih prihoda proračuna i da jedino njihova "tehnička provedba" ide kroz Zavod za mirovinsko osiguranje.

Ministri Vesna Bedeković i Marko Pavić također ponavljaju kako GDZ ne pristaje na ultimatume, ali smatraju da s koalicijskim partnerima treba sjesti za stol i razgovarati.

- Ova Vlada je učinila jako puno za javne službenike, 11 posto su rasle plaće do sada u mandatu. U mjesecu kada je ponuđeno dodatnih dva posto samo učiteljima i još dva posto sljedeće godine, stvarno ne vidimo razloga za štrajk - rekao je Pavić.

Ministrica Bedeković smatra da će se naći rješenje. Na pitanje pretjeruje li HNS odgovorila je:

- Ne bih govorila o pretjerivanju, naglašavam dvosmjernu komunikaciju i razgovor za stolom. Vjerujem da će do dogovora doći  - rekla je.  

Postavilo se pitanje može li se surađivati s HNS-om, a Bedeković je potvrdno je odgovorila, ali i napomenula da svi zajedno moraju voditi računa i brigu o odgovornom upravljanju proračunom.

- Svi zajedno kao Vlada, kao tim, moramo voditi računa o održivosti javnih financija. Smatram da treba nastaviti daljnje razgovore bez pritisaka i ultimatuma - zaključila je Bedeković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message