Obavijesti

News

Komentari 23

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Plenković: Odbiti četiri posto rasta plaće je vid opstrukcije

Premijer apelira na sindikate, učitelje i profesore, da budu razumnu i racionalni. Poziva ih da se vrate razgovoru i dijalogu napominjući da odbijanje četiri posto rasta plaće nije volja za kompromisom.

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje u svoje, ali i ime Vlade zbog štrajka u školama, a uvjeren je da za njega nije postojao opravdan, razuman i racionalan razlog. Naveo je kako je Vlada u mandatu provela obrazovnu reformu koja je važna za budućnost Hrvatske i konkurentnosti budućih generacija.

Plenkoviću je nedokučivo zašto su sindikati odbili ponuđenih četiri posto rasta plaća te naveo da Vlada pokazuje dobru volju i rješava materijalna i statusna prava. Za najavljeni cirkularni štrajk kaže da je "kreativna metodologija". 

- Apeliram na sindikate, učitelje i profesore, da budu razumnu i racionalni. Vratimo se razgovoru i dijalogu - poručio je premijer. 

Štrajk mu se čini "apsolutno nepotrebnim i isfabriciranim".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Raditi štrajk kad Vlada nudi četiri posto, a traži se šest djeluje mi malo pretjerano. To nije volja za kompromisom nego volja za svojevrsnom opstrukcijom - ustvrdio je Plenković.

Bandić o štrajku: 'Svi profesori imaju moju apsolutnu podršku'
Bandić o štrajku: 'Svi profesori imaju moju apsolutnu podršku'

Obrazovni sindikat krenuli su u štrajk, nakon što je u srijedu propalo mirenje s Vladom, jer nije prihvaćeno povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Vlada je ponudila alternativi prijedlog rasta plaća za 4 posto, ali je sindikatima to bilo neprihvatljivo. 

Nakon ultimatuma HNS-a postavilo se pitanje je li ovo za njih posljednja sjednica Vlade. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da je njezina zadaća provođenje reforme u sustavu, ali i napomenula da nije karijerno vezana za politiku. Divjak kaže da je povećanje plaća učiteljima dio reformskih procesa te podsjeća da je u Vladu došla jer je plan reforme u obrazovanju i znanosti od početka bio vrlo jasan, a dio reforme je i povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

 - To je moja zadaća. U trenutku kada ne mogu raditi na tome, onda je pitanje što mogu raditi - rekla je Divjak

Ustvrdila je da u tome ima podršku HNS-a i da su oko toga ozbiljni te kako je ovo vrlo ozbiljna tema i na kojoj se ne može solirati. 

- Molim učenike i roditelje za strpljenje i razumijevanje. Moramo poštivati pravo na štrajk, ali i brinuti o sigurnosti učenika. Vrata škola trebaju biti otvorena, a ravnatelji moraju s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kada se štrajka - kazala je ministrica koja prije sjednice nije imala informaciju o odazivu učitelja i nastavnika štrajku. 

Kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Divjak nije komentirala.

- Teško je komentirati kritike onoga koji malo poznaje sustav obrazovanja. Dobro je da je prepoznao da učiteljima i nastavnicima treba povećati plaće - zaključila je ministrica. 

Profesorica o štrajku: 'Dosta je bilo, neće nas omalovažavati...'
Profesorica o štrajku: 'Dosta je bilo, neće nas omalovažavati...'

Ministar graditeljstva Predrag Štromar kratko je prokomentirao izjavu glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je HDZ spreman na razgovore s HNS-om i na sve moguće scenarije.

- Reforma je u školama, na redu su učitelji - poručio je.

Na pitanje znači li to da HNS izlazi iz koalicije jer novca za povećanja plaća u školama nema, Štromar je izjavio da su stranačka tijela HNS-a donijela neke konkretne odluke kojih će se stranka držati.

'Koeficijente za sada nisu spremni mijenjati'

Ministar rada Josip Aladrović ponovio je da je Vlada dala svoju ponudu sindikatima o rastu plaća od 4 posto te da za sada nisu spremni mijenjati koeficijente zaposlenima u obrazovanju. 

- Koeficijenti su uređeni uredbom, to je jednostrani akt Vlade. Može se dogoditi da se Vlada na to odluči, ali u ovom trenutku čvrsto stojimo kod svojih stajališta - poručio je Aladrović prije sjednice Vlade. 

Naveo je i kako nisu vidjeli želju sindikata za kompromisom, koji traže povećanje koeficijenata od 6,11 posto. Aladrović je kazao kako je Vlada ponudom od četiri posto povećanja plaća u prosvjeti, odnosno s 320 milijuna kuna, jasno pokazala želju za uređenjem sustava. Na ultimatum HNS-a, koji najavljuje izlazak iz koalicije, ako se ne povećaju koeficijenti u prosvjeti, Aladrović ponavlja da HDZ na ultimatume neće pristati.

- Jučer je rečeno da HDZ tako ne pregovara, ali naravno da smo otvoreni za generalne razgovore - kazao je. 
Ministar govorio je i o povlaštenim mirovinama, koje prima 174.00 građana, te poučio da ne postoji varijanta da se one ukinu. 

Naglasio da su te mirovine već sada izdvojene iz mirovinskog sustava i isplaćuju se iz općih prihoda proračuna i da jedino njihova "tehnička provedba" ide kroz Zavod za mirovinsko osiguranje.

Ministri Vesna Bedeković i Marko Pavić također ponavljaju kako GDZ ne pristaje na ultimatume, ali smatraju da s koalicijskim partnerima treba sjesti za stol i razgovarati.

- Ova Vlada je učinila jako puno za javne službenike, 11 posto su rasle plaće do sada u mandatu. U mjesecu kada je ponuđeno dodatnih dva posto samo učiteljima i još dva posto sljedeće godine, stvarno ne vidimo razloga za štrajk - rekao je Pavić.

Ministrica Bedeković smatra da će se naći rješenje. Na pitanje pretjeruje li HNS odgovorila je:

- Ne bih govorila o pretjerivanju, naglašavam dvosmjernu komunikaciju i razgovor za stolom. Vjerujem da će do dogovora doći  - rekla je.  

Postavilo se pitanje može li se surađivati s HNS-om, a Bedeković je potvrdno je odgovorila, ali i napomenula da svi zajedno moraju voditi računa i brigu o odgovornom upravljanju proračunom.

- Svi zajedno kao Vlada, kao tim, moramo voditi računa o održivosti javnih financija. Smatram da treba nastaviti daljnje razgovore bez pritisaka i ultimatuma - zaključila je Bedeković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina