Obavijesti

News

Komentari 54

'Težina i tijek bolesti jako ovise o količini virusnih čestica koje su ušle u tijelo. Sad ih je manje'

'Težina i tijek bolesti jako ovise o količini virusnih čestica koje su ušle u tijelo. Sad ih je manje'

Čak i oni 'najpametniji na svijetu', koji ne nose masku, ili je nose na bradi, održavaju nešto veću distancu s drugim ljudima i slično. Zato jedni drugima prenosimo manje količine virusnih čestica, o kojima ovisi bolest

VIDEO

Bilo bi jako nezahvalno prognozirati što će s virusom biti na jesen. Ono što mi u svojim istraživanjima ovdje u Njemačkoj vidimo, jest da se na virusu dogodila samo jedna mutacija, i koliko god špekulacija o promjeni virusa bilo, dokaza za to - nema, kaže prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain s Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu. Na čelu je tima stručnjaka koji rade na lijeku za Covid-19. Prepoznali su antitijela koja sprečavaju da novi koronavirus SARS-CoV-2 uđe u stanicu.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI: Prijeti nam širenje virusa kao u Srbiji?

Pokretanje videa...

Video vijesti 01:16

Ali jedno je sigurno, kaže ovaj virolog. Težina i tijek bolesti ovise jako i o količini virusnih čestica koje uđu u nas, zato su sad nešto slabiji simptomi. Više smo vani, prostorije u kojima boravimo više se provjetrava, tih je čestica manje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zarazili se pa pisali ispite: 'Nismo znali da smo zaraženi'
Zarazili se pa pisali ispite: 'Nismo znali da smo zaraženi'

'Nije isto uđe li u organizam sto, ili tisuću čestica virusa'

- Virus se nije promijenio, ali naš odnos prema njemu jest. Dakle, čak i oni najnediscipliniraniji, koji misle da su 'face' i 'najpametniji na svijetu' jer masku ne nose, ili je nose na bradi, održavaju veću distancu s drugim ljudima, više peru ruke i slično. Na početku nismo ništa od toga činili, i zarazili bismo se većom dozom virusa. Sad, kad smo udaljeniji jedni od drugih, kad ipak nosimo masku, količina virusa koja ulazi u organizam je manja, pojašnjava virolog. To pravilo, dodaje, vrijedi za sve viruse i bakterije pa nije isto, pojašnjava, uđe li, ilustrativno, sto ili tisuću čestica. 

- Zato su na početku, u bolnicama, umirali mladi liječnici i sestre, jer su bili u bliskom kontaktu s pacijentima, kojima je kod intubiranja izlazilo jako puno virusa. A nisu nosili niti maske. Sad se intubiranje radi potpuno drukčije, zaštićenije, jer se zna što može izazvati, kaže virolog. 

Capak: Nema ljubljenja i hrane na pladnjevima na svadbama
Capak: Nema ljubljenja i hrane na pladnjevima na svadbama

Ljudi koji sad prenose infekciju, zaključuje, zbog male količine virusa nemaju težu bolest, čak nikakve simptome pa onda s malo virusnih čestica zaraze i druge oko sebe. 

Na pitanje što se događa na ovim našim prostorima, otkud takva virusna "buktinja", dr. Čičin-Šain odgovara kako očito nismo dovoljno disciplinirani u mjerama koje nam jedine zasad mogu pomoći.

- Ovdje u Njemačkoj isto raste broj zaraženih, ali ne u takvome valu. Nema vjenčanja s puno ljudi, mnogobrojnih skupova, to je i dalje zabranjeno. Obavezno je i nošenje maski, toga se ovdje ne pridržava jako mali broj ljudi, zato je situacija bolja, zaključuje znanstvenik. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude
POGLEDAJTE VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude

Ubrzo nakon stravičnog napada u šoping centru u Sydneyju, objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako napadač s velikim nožem lovi ljude po centru, a onda je naišao na muškarca koji nije bježao
Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić