Obavijesti

News

Komentari 7

'Tiha' diplomacija: Medvedev i Obama šaptali o raketnom štitu

'Tiha' diplomacija: Medvedev i Obama šaptali o raketnom štitu
1

Obama je od Medvedeva zatražio da čeka do izbora prije nego krene s pritiscima oko teme planiranog proturaketnog štita. Nisu bili svjesni da su ih uhvatili mikrofoni

VIDEO

Na summitu o nuklearnoj sigurnosti u Seulu američki predsjednik Obama zatražio je od ruskog predsjednika na odlasku, Dmitrija Medvedeva, da mu Rusija ostavi prostora za dogovor o planiranom postavljanju američkog proturaketnog sustava u Europi. 

Obama i Medvedev su uoči početka summita imali privatni 90-minutni razgovor nakon čega su u prostoriju uvedeni novinari koji su došli uzeti izjave o njihovom razgovoru.  Dvojica čelnika sjedila su u naslonjačima nagnuti jedan prema drugom i govorili su prigušenim glasom. 

Video snimka razgovora otkrila je da je Obama od Medvedeva zatražio da čeka do izbora u studenom prije nego krene s pritiscima oko teme planiranog proturaketnog štita. Oni nisu bili svjesni činjenice da su njihov razgovor uhvatili mikrofoni.

- To su moji zadnji izbori. Nakon moga izbora imat ću veću fleksibilnost, rekao je Obama na što mu je Medvedev odgovorio da sve razumije i da će informaciju prenijeti Vladimiru Putinu., javlja msnbc.com.

Jedan reporter svojim je mikrofonom uspio snimiti i Obamu dok je Medvedevu objašnjavao da se u svim tim pitanjima, posebno na obrani od projektila, stvari daju riješiti, ali je za njega važno da mu se pruži prostor. 

Nakon što mu je Medvedev rekao da razumije njegovu poruku o prostoru Obama je rekao da su ovo njegovi zadnji izbori nakon kojih će imati veću fleksibilnost. 

Planirano postavljanje američkog proturaketnog štita u Europi izazvalo je zahlađenje odnosa između SAD-a i Rusije posljednjih godina jer je Moskva tvrdila da bi takav obrambeni štiti oslabio ruske strateške nuklearne potencijale. 

Predsjednički kandidat Mitt Romney Obamine komentare je opisao kao alarmantne i zabrinjavajuće. 

Ben Rhodes, zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je da komentari koje su novinari uspjeli čuti nisu odmak od dosadašnje politike administracije. 

Inače, ovo je drugi put u posljednjih šest mjeseci da je Obama slučajno uhvaćen na mikrofon. U studenom prošle godine s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem kritizirao je izraelskog premijera Binyamina Netanyahua. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...