Obavijesti

News

Komentari 1

Tihi prosvjedi: Policije puno, a Trumpovih pristaša jako malo...

Tihi prosvjedi: Policije puno, a Trumpovih pristaša jako malo...
5

Pripadnici snaga reda bili su daleko brojniji od prosvjednika u glavnim gradovima saveznih američkih država u nedjelju, jer se okupilo malo pristaša odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

VIDEO

U strahu od nasilnih prosvjeda više od desetak država aktiviralo je postrojbe Nacionalne garde da pomognu osigurati vladine zgrade u glavnim gradovima nakon upozorenja FBI-a na oružane prosvjede, s desničarskim ekstremistima ohrabrenim smrtonosnim napadom na američki Kongres u Washingtonu 6. siječnja.

Sigurnosni dužnosnici smatrali su da će nedjelja biti prvo veliko žarište, jer je protuvladin pokret "boogaloo" prije nekoliko tjedana planirao taj dan održavanje skupova u svih 50 država.

Demonstrations ahead of Biden

Ali do nedjelje navečer, na ulicama su bile samo male skupine prosvjednika uz mnoštvo pripadnika snaga reda i medija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Danas nije bilo događaja i drago nam je što je tako prošlo", rekao je Troy Thompson, glasnogovornik odjela za opće poslove, agencije koja štiti Pennsylvania Capitol u Harrisburgu.

Deseci tisuća pripadnika Nacionalne garde i agencija za provedbu zakona raspoređeni su proteklih dana u glavnom gradu Washingtonu, kako bi pojačali sigurnost uoči svečanog događaja u srijedu, kada će izabrani demokratski predsjednik Joe Biden naslijediti na dužnosti republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Trumpova mračna ostavština
Trumpova mračna ostavština

Slika Washingtona kao tvrđave narušila je američki ponos zbog tradicionalno mirnog prijenosa ovlasti.

Nejasno je u kojoj su mjeri upozorenja FBI-ja i snažna sigurnosna prisutnost širom zemlje u nedjelju naveli prosvjednike da otkažu planove.

Demonstrations ahead of Biden

Neke milicije i ekstremističke skupine rekle su pristašama da ostanu kod kuće, upozoravajući na povećanu sigurnost ili rizik da su planirani događaji zamke za provođenje zakona.

U Harrisburgu se pojavilo samo nekoliko Trumpovih pristaša, uključujući Alexa, 34-godišnjeg montera suhe gradnje iz Hersheya u Pennsylvaniji, koji je rekao da je prisustvovao opsadi američkog Kongresa 6. siječnja, ali nije sudjelovao u njoj. 

Odbio je dati svoje prezime. Noseći kapuljaču s natpisom "Prijevara 2020", rekao je da vjeruje da su predsjednički izbori u studenom ukradeni i da želi pokazati svoju potporu Trumpu.

Primijetio je da nema puno prosvjednika u glavnom gradu Pennsylvanije u nedjelju.

"Ništa se ne događa", rekao je Alex. Policija je kasnije otvorila ulice koje su bile blokirane u očekivanju veće gužve.

Slična mala skupina od desetak prosvjednika, od kojih je nekolicina bila naoružana puškama, okupila se u glavnom gradu Michigana Lansingu.

Supporters of U.S. President Donald Trump protest in front of the Pennsylvania Commonwealth capitol building in Harrisburg

Jedan prosvjednik nosio je vojničke hlače, taktički prsluk i plavu havajsku košulju, zaštitni znak protuvladinog pokreta boogaloo.

"Nisam ovdje da bih bio nasilan i nadam se da se nitko neće pokazati nasilnim", rekao je jedan čovjek koji je stajao na travnjaku ispred zgrade parlamenta.

Čovjek koji je odbio dati svoje ime nosio je kapu s Trumpovim sloganom "Make America Great Again" (Učini Ameriku opet velikom) i mahao zastavom "Ne gazi me". Rano navečer Lansing je bio pust.

Priprema za nasilje

Nacionalno sigurnosno pojačanje slijedilo je nakon napada ekstremista i Trumpovih pristaša na američki Kongres u Washingtonu, od kojih su neki tražili smrt potpredsjednika Mikea Pencea dok je predsjedao potvrđivanjem Bidenove izborne pobjede.

Demonstrations ahead of Biden

FBI i druge savezne agencije upozorile su na mogućnost nasilja u danima uoči Bidenove inauguracije u srijedu, dok zagovornici bjelačke nadmoći i drugi ekstremisti nastoje iskoristiti frustraciju među Trumpovim pristašama koje vjeruju u njegove laži o izbornoj prijevari.

Trump na odlasku proširio Crnu listu Pentagona: U njoj je sada devet novih kineskih tvrtki...
Trump na odlasku proširio Crnu listu Pentagona: U njoj je sada devet novih kineskih tvrtki...

Centar Washingtona u nedjelju je bio grad duhova. Naoružani vojnici Nacionalne garde u maskirnim uniformama postavljeni su na kontrolnim točkama u središtu grada, koji je bio zatvoren za promet velikim vojnim vozilima raspoređenim da blokiraju ulice.

Ulice oko zgrade virdžinijske skupštine u Richmondu bile su okružene policijskim barikadama i uglavnom prazne, samo s nešto policajaca i novinara.

Privremene ograde blokirale su javni ulaz u zgradu uoči ponedjeljka, koji je tradicionalni "Lobby Day" za javnost kako bi podijelila stavove s državnim zakonodavstvom.

Grupa za zagovaranje oružja u Virginiji i pokret "boogaloo" objavili su planove za održavanje prosvjeda na ovogodišnji Dan lobiranja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.