News

Komentari 10

Trump na odlasku proširio Crnu listu Pentagona: U njoj je sada devet novih kineskih tvrtki...

Trump na odlasku proširio Crnu listu Pentagona: U njoj je sada devet novih kineskih tvrtki...

Donald Trump odlučio je iskoristiti posljednje dane mandata za proširenje 'crne liste' kineskih kompanija koje optužuje za povezanost s vladom u Pekingu, pridruživši im tehnološkog diva Xiaomija i naftnu tvrtku CNOOC

Crna lista Pentagona proširena je za ukupno devet kineskih tvrtki, uključujući proizvođača mobitela Xiaomi i naftnog diva CNOOC, zbog navodne povezanosti s kineskom vojskom.

Xiaomi je nedavno pretekao Apple i postao treći proizvođač pametnih telefona u svijetu, napominje BBC. 

Trump je proteklih mjeseci pojačao pritisak na mnoštvo kompanija za koje vjeruje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Meta su mu bile posebno tehnološke tvrtke, za koje vjeruje da dijele osobne podatke s vladom u Pekingu, poput TikToka, Huaweija i WeChata.

Državni naftni div CNOOC uvršten je pak u četvrtak na crnu listu zbog uznemiravanja i ugrožavanja" kompanija koje istražuju i vade naftu i plin u Južnokineskom moru, prema priopćenju američkog ministarstva trgovine.

CNOOC se ponaša kao "nasilnik koji u ime (kineske) Narodnooslobodilačke vojske zastrašuje kineske susjede", izjavio je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Nakon uvrštenja na crnu listu, kineska naftna tvrtka morat će ishoditi posebnu dozvolu da bi mogla uvesti tehnološke proizvode američkih američkih dobavljača, objašnjava BBC.

SAD i Kina vode trgovinski rat od 2018. godine, koji je najveće najveće svjetsko gospodarstvo stajao više od 245.000 radnih mjesta, prema istraživanju Oxford Economicsa.

Studija koju je naručilo Američko-kinesko poslovno vijeće (USCBC) predviđa da bi značajno trgovinsko udaljavanje dvije zemlje moglo smanjiti američki BDP u sljedećih pet godina za 1.600 milijardi dolara.

"Budući da će Kina u idućem desetljeću biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svjetski uspjeh američkih tvrtki", zaključak je studije.

Najčitaniji članci