Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tijelo alpinista dočekala kćer i unuci, 39 godina nakon smrti

Kćer Nenada Čulića imala je samo godinu dana kada je tata otišao na ekspediciju s 14 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije. Četvorica su poginula u lavini...

HGSS
Foto: HGSS
16 komentara

Tijelo alpinista Nenada Čulića, koje je nakon 39 godina pronađeno na Kavkazu prebačeno je u nedjelju u Zagreb avionom Croatia Airlinesa. Čulić je odlazeći na ekspediciju kao 25-godišnjak ostavio jednogodišnju kćer. Ona ga je s djecom, odnosno njegovim unucima, dočekala u zračnoj luci Zagreb. 

Posljednji ispraćaj bit će se u četvrtak, 10. listopada u 16,15 sati na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Nakon ispraćaja održat će se komemoracija. Od njega će se oprostiti obitelj, prijatelji, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz cijele Hrvatske, njegovog planinarskog društva Mosor, brojni članovi planinarskih i alpinističkih društava i Hrvatskog planinarskog saveza. 

Poginuo prije 39 godina na Kavkazu

Na Kavkaz je prije 39 godina krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić.  Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma. 

Prošle godine su HGSS i Hrvatski planinarski savez organizirali potragu za davno stradalim alpinistima. U pretrazi prostranog ledenjaka pod stijenom, četvoro hrvatskih spasioca uspjeli su pronaći čak tri tijela na ledenjaku, te su ih dopremili u dolinu. Tada su uzeti uzorci za DNA analizu koja je vršena u KBC Split, pod vodstvom dr. Šimuna Anđelinovića kojom je utvrđeno da je tada pronađen hrvatski alpinist Viktor Tabaković, čije je tijelo naknadno preneseno u Hrvatsku. 

Čekali su topljenje ledenjaka da se pojavi tijelo

Gruzijski mediji dosta su pisali o požrtvovnim Hrvatima koji su 40 godina tražili tijelo prijatelja i kolege. 

Analizom kretanja ledenjaka i položajem tada pronađenih predmeta i tijela Viktora Tabakovića HGSS je zaključio da se tijelo Nenada Čulića vjerojatno nalazi u dubljim slojevima leda, te da je za očekivati da usred topljenja ledenjaka i ono uskoro pojavi na površini. S kolegama gruzijskim alpinistima s tog područja dogovoreno je da oni periodično pretraže ledenjak, te da o eventualnim nalazima obavijeste Hrvatsku gorsku službu spašavanja. U kolovozu su pronašli tijelo i dijelove opreme Nenada Čulića. 

Imao je samo 25 godina i zadivljujuću karijeru

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. 

Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi. Ovom prilikom HGSS, Hrvatski planinarski savez i obitelj izražava veliku zahvalnost vlasti Gruzije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message