Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Tijelo mu ostavili u prtljažniku: Otmica koja je potresla Italiju...

U rano jutro na današnji dan 1978. bivši talijanski premijer Aldo Moro iz svoje kuće krenuo je u Parlament. No nije daleko stigao. Pripadnici Crvenih brigada oteli su ga, a pet njegovih tjelohranitelja ubili..

Foto: wikipedia
36 komentara

Jedan od najdramatičnijih događaja u talijanskoj politici druge polovice 20. stoljeća zbio se na današnji dan 1978. godine. Bivšeg talijanskog premijera Alda Mora otele su Crvene brigade. u rimskoj ulici imena Via Fani, smještenoj na sjeverozapadu grada. U vojnički preciznoj akciji pet Morovih tjelesnih čuvara ubijeno je za manje od minute, a Moro je  odveden u nepoznatom pravcu...

Moro je bio na putu za talijanski parlament gdje je trebao sudjelovati u izglasavanju povjerenja novoj vladi desnog centra na čelu s demokršćanskim premijerom Giulijem Andreottijem. 

Pripadnici terorističke organizacije Crvene brigade, ekstremne ljevičarske skupine, već su sutradan priopćili kako preuzimaju odgovornost za otmicu. Kao dokaz da je oteti političar živ, poslali su njegovu fotografiju. Iza Mora  se jasno mogao vidjeti zastor s komunističkim obilježjima, zastavom Crvenih brigada.

Foto: wikipedia

Ubili ga nakon 55 dana zatočeništva

Mora su odveli u skrovište kako bi mu sudio "narodni sud" sastavljen od samih otmičara.  Mora su kao prvaka Demokršćanske stranke optužili da je glavni tvorac "povijesna kompromisa" između Talijanske komunističke stranke (PCI) i demokršćana koji je doveo do stvaranja Andreottijeve vlade.  

Prijeki otmičarski sud stoga ga je proglasio krivim.

Sljedećih 55 dana Crvene brigade, koje su bile jedna od najsmrtonosnijih skupina toga doba, bivšeg premijera držali na nepoznatoj lokaciji. 

Za to vrijeme u više navrata slale su svoje zahtjeve vladi, ucjenjujući je Morovim životom. Svi pregovori s njima su odbijani.

Danas se sumnja da je bila posrijedi urota, u koju su bili upleteni ne samo najviši talijanski politički dužnosnici, već čak i neke strane organizacije, poput CIA-e, kojima nikako nije odgovarala Morova politika dijaloga s komunistima. U svakom slučaju, službena je Italija zanemarivala sve ozbiljnije prijetnje terorista da će Moro, ako se ne pristupi pregovorima, biti likvidiran.

'Bio je to talijanski 11.rujna'

A onda je njegov leš, izrešetan mecima, pronađen u prtljažniku crvenog Renaulta 4 parkiranog u ulici imena Via Caetani.

Foto: wikipedia

- Bio je to talijanski 11. rujna. Postoje mjesta koja nam govore o događajima. Svakoga dana prolazim tim područjem i ne mogu ne pomisliti na proljeće 1978. i Italiju iscrpljenu strašnim desetljećem -  napisao je Ezio Mauro, urednik La Repubblice, prošle godine na 40. obljetnicu Morovog ubojstva.  

Smatra se da su Morova otmica i ubojstvo bili su vrhunac talijanskih "olovnih godina", razdoblja od kraja 1960-ih do početka 80-ih koje je karakteriziralo političko nasilje. 

Moro je tijekom zatočeništva napisao niz pisama obitelji, premijeru Andreottiju i papi Pavlu VI., koji su pozivali Crvene brigade da ga puste.  
Nekoliko dana prije smrti Aldo Moro uputio je bivšim prijateljima koji su ga napustili sljedeću poruku:

- Ako ništa ne poduzmete, ova će stranica u povijesti Italije biti ispisana krvavim slovima. Moja krv, poprskat će vas, stranku i narod.

Foto: wikipedia

Tijekom 55 dana bilo je pokušaja Morova oslobađanja. Policija je tragala za skrovištem, ali je ili dolazila prekasno ili odlazila u krivome pravcu.

Mnogi i danas misle da Italija nije učinila sve što je mogla da ga pronađe i oslobodi te da je namjerno žrtvovan kako bi određene državne tajne ostale pometene pod tepihom. 


 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message