Obavijesti

News

Komentari 1

Tijesna bitka: Urgvajci će opet brojiti glasove za predsjednika

Tijesna bitka: Urgvajci će opet brojiti glasove za predsjednika
1

Martinez je osvojio 46,8 posto glasova, samo oko 30.000 manje od Lacalle Poua s 48 posto. Ponovno prebrojavanje počet će u utorak ujutro i biti gotovo u petak

VIDEO

Kandidat desnog centra Luis Lacalle Pou u maloj je prednosti u ponedjeljak ujutro u drugom krugu urugvajskih predsjedničkih izbora, a predsjednik izbornog povjerenstva rekao je da će biti ponovno prebrojavanje glasova.

Bivši senator Lacalle Pou iz nacionalističko-konzervativne oporbe Partido Nacional vodi ispred bivšeg gradonačelnika Montevidea Daniela Martineza, kandidata vladajuće ljevičarske stranke Frente Amplio (FA), s prednošću od tek nešto više od jedan posto nakon prebrojanih glasova s više od 99,6 posto izbornih postaja.

Martinez je osvojio 46,8 posto glasova, samo oko 30.000 manje od Lacalle Poua s 48 posto. Pobjedom kandidata desnog centra, sina bivšega predsjednika Luisa Alberta Lacallea, ljevica će biti maknuta s vlasti prvi put u 14 godina.

Predsjednik izbornog povjerenstva Jose Arocena za Channel 4 rekao je da je utrka bila tijesna s premalom razlikom u broju glasova da bi se pouzdano mogao znati pobjednik te da će ponovno prebrojavanje početi u utorak ujutro i biti gotovo u petak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je prvi put da imate rezultat gdje na kraju dana sud nije mogao proglasiti pobjednika - rekao je Arocena navodeći rezultate iz 1996., kada su uvedene promjene u izborni sustav.

- Moramo čekati da vidimo krajnje rezultate - rekao je Martinez u nedjelju navečer.

Lacalle Pou nekoliko sati kasnije kritizirao je suparnika jer nije priznao poraz.

- Formalno, znat ćemo rezultate za nekoliko dana - rekao je pristašama Lacalle Pou u televizijskom obraćanju. "Na nesreću vladin kandidat nije pozvao niti priznao rezultat koji je po našem mišljenju nepromjenjiv", dodao je.

Nekih 2,6 milijuna birača bilo je pozvano na birališta, a novi predsjednik u ožujku će prisegnuti na petogodišnji mandat.

Urugvaj je latinskoamerička država koja je  izbjegla recesiju kakva je pogodila njegove susjede Argentinu i Brazil. Gospodarski rast prosječno je u Urugvaju iznosio 4,1 posto između 2003. i 2018. godine. Ta zemlja ima najmanje nejednakosti u odnosu na ostatak latinoameričkog kontinenta jer više od 60 posto stanovništva pripada srednjoj klasi, a stopa siromaštva za 2018. iznosila je osam posto.

Glavni izvori prihoda su turizam te iznad svega poljoprivreda u zemlji u kojoj je više od 80 posto namijenjeno uzgoju goveda.

Stranka ljevice Frente amplio vladala je od 2004. kada je pobijedio njezin čelnik, bivši predsjednik Tabare Vazquez.  Njega je 2010. naslijedio Jose Mujica, koji se u domovini i u svijetu proslavio opuštenim i skromnim stilom, odricanjem od plaće koju je namijenio u socijalne stanove. Kako ustav u Urugvaju brani dva uzastopna mandata, Mujica se nije mogao natjecati te je 2015. ponovno za predsjednika izabran Vazquez kojemu sada istječe mandat.

U 15 godina vlasti lijeva koalicija provela je niz liberalnih reforma. Odobrila je pobačaj (2012.), istospolni brak (2013.) i legalizirala kanabis (2013.), a 2006. bio je prva država Latinske Amerike i peta u svijetu koja je zabranila pušenje na javnim mjestima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto