Svi izlagači, vrsni majstori svog zanata, na stol su stavili najbolje iz svoje ponude, pokazavši tako razlike u finesama spravljanja pršuta, kralja delicija...
Tinjan: Više od 25 tisuća ljudi posjetilo sajam pršuta u Istri
Rezanjem jedne fete, i pod motom "Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta", u petak je službeno otvoren trinaesti po redu Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, koji će trajati do nedjelje 20. listopada.
Na ovoj vrhunskoj i međunarodno priznatoj gastro manifestaciji ove se godine predstavilo pedesetak izlagača pršuta iz Hrvatske, Austrije, Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, dok je zemlja partner Crna Gora, s kojom Općina Tinjan blisko surađuje te razmjenjuje dragocjena iskustva.
Svi ovi izlagači, vrsni majstori svog zanata, na stol su stavili najbolje iz svoje ponude, pokazavši tako razlike u finesama spravljanja pršuta, kralja delicija. No samo je jedan šampion sajma, a ove je godinu tu laskavu titulu dobila istarska Pršutarna selo Mekiši pokraj Vižinade.
Stručna komisija, koju čine senzorni analitičari pršuta, članovi Udruge senzornih analitičara pršuta – GUSTUS, birala je najbolje i u pojedinačnim kategorijama, a ocijenjena su ukupno 43 pršuta. Pa je tako u kategoriji "Istarski pršut" pobjedu i šampionsku medalju također odnijela Pršutarna selo Mekiši, vlasnik Moreno Mekiš. U kategoriji "Dalmatinski pršut" šampion je onaj proizvođača Smjeli iz Dugopolja, dok je u kategoriji "Drniški pršut" titulu šampiona zaslužio proizvođač Drniške delicije Maran. Također su se ocjenjivale kategorije "Krčki pršut", "Nedimljeni pršut bez kože", "Nedimljeni pršut s kožom" i "Dimljeni pršut".
U selu Mekiši gdje je najbolji pršut u Hrvata vlasnika nismo zatekli, no njegova supruga koji vodi istoimeni agroturizam s radošću nam je pokazala sušene proizvode koje nitko od novinara nije vidio. Tako doznajemo da na posebno izrađenim policama vise 400-tinjak pršuta, jer Moreno Mekiš uzgaja stotinu svojih i još kupi toliko svinja. Ako od 200 svinja zbrojimo da svaka ima po dva lijepa buta lako se dođe do brojke koliko se dobije i pršuta, kazao nam Moreno, od Kijevo smo ukedno i doznali da je u tri sajamska dana u velikome šatoru posjetiocima narezao više od 80 pršuta jer potražnja je bili iznimno velika.
Da je to istinita tvrdnja dovoljno je reći da je kao gost na otvorenju ISAP-a bio je i ministar turizma Gari Capelli koji je istaknuo da Ministarstvo turizma podupire tinjanske projekte, pa su u tu svrhu dali 900.000 kuna za uređenje Kuće pršuta. Osim njega bilo je tu i drugih političara, a među potonjim bio i kandidat za predsjednika RH Zoran Milanović i mnogi drugi.
Dobro je znati kako otkriti pravi izvorni Istarski pršut
Kada govorimo o istarskom pršutu, njegova specifičnost je da se suši bez dima, kože i potkožnog masnog tkiva. Vrijeme sušenja je najmanje godinu dana, i struktura pravog istarskog pršuta mora biti takva da se topi u ustima. U pripremi se koriste sol, papar, češnjak te aromatično mediteransko bilje. Retro okus na nepcima mora dati notu lješnjaka ili badema, a nju se osjeti tako da se kod gutanja zalogaja pršuta začepi nos. Na taj način svatko može provjeriti je li riječ o pravom, izvornom istarskom pršutu.