Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu načinili su živi lanac

Živi lanac u Hong Kongu je najnoviji događaj u okviru prodemokratskog prosvjednog pokreta koji ne jenja ni nakon gotovo tri mjeseca tijekom kojih je Hong Kong zapao u neviđenu političku krizu

Protesters hold hands to form a human chain during a rally to call for political reforms in Hong Kong
Foto: Ann Wang/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Tisuće prosvjednika načinili su živi lanac koji je u petak vijugao kroz Hong Kong, na dan obljetnice glasovitog "baltičkog puta", lanca koji su baltičke zemlje formirale prije trideset godina u okviru mirnog prosvjeda protiv sovjetske okupacije.

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu držali su se za ruke i svijetlili mobitelima u trgovačkim četvrtima glasovitog hongkonškog zaljeva, formirajući živi lanac u znak protivljenja propekinškoj vladi.

Protests in Hong Kong NAJVEĆI DO SAD Prosvjed u Hong Kongu: Ulice pune, došlo je 1,7 milijuna ljudi

Tri baltičke zemlje, danas članice Europske unije - Estonija, Latvija i Litva - slave u petak 23. kolovoza tridesetu obljetnicu jednog od najvećih protusovjetskih prosvjeda s više od milijun sudionika koji su načinili živi lanac dug više od 600 km.

Taj dan – 23. kolovoza – odabrali su kako bi podsjetili svijet na okupaciju baltičkih zemalja temeljem pakta Molotov-Ribbentrop kada je sovjetima dopušteno da s vojskom uđu i okupiraju te tri baltičke zemlje.

Živi lanac u Hong Kongu je najnoviji događaj u okviru prodemokratskog prosvjednog pokreta koji ne jenja ni nakon gotovo tri mjeseca tijekom kojih je Hong Kong zapao u neviđenu političku krizu.

People march during a rally to demand democracy and political reforms in Hong Kong ZA SAD BEZ SUKOBA Prosvjed pod kišobranima: Na ulice Hong Konga izašle tisuće

Prosvjedni pokret koji je nastao u lipnju zbog protivljenja nacrtu zakona o izručenju Kini, proširio je svoje zahtjeve.

"Ovime pokazujemo svijetu da Hongkonžani nisu bilo tko", rekla je Cat Law, službenica u šezdesetima, "i mi možemo ponoviti ono što je učinjeno prije trideset godina", dodala je.

Prosvjednici, među kojima je bilo mladih i starijih, izvikivali su "Oslobodite Hong Kong".

Zamisao o "hongkonškom putu" iznijeli su prosvjednici aktivni na društvenim mrežama koji već nekoliko dana primjenjuju nenasilnu taktiku kako bi se čuo njihov glas.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message