Obavijesti

News

Komentari 117

Tisuće zuba: Slavonska zvijer predak je velike bijele psine

Tisuće zuba: Slavonska zvijer predak je velike bijele psine
7

Megalodon je živio u Panonskom moru i bio je pravi grabežljivac. U ustima je imao tisuće zubi, a u čeljust bi mu moglo stati deset ljudi. Izumro je prije 1,5 mil. godina

VIDEO

Gorostas, div, neman. Zbog njega su strahovale druge životinje u Panonskome moru. Njegov zub brižno čuva Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Riječ je o najvećem morskom psu iz Panonskog mora - Charcharodonu megalodonu, koji je u Slavoniji živio prije 17 milijuna godina u razdoblju miocena.

- Za usporedbu, najveće današnje psine velike su do deset metara - kaže Ivica.

Megalodon je bio težak i do 103 tone

Internet/Ilustracija

Megalodon je, otkrio nam je, u raljama imao nekoliko tisuća zubi poredanih u tri reda. Bila je to u vrijeme miocena najveća živuća morska neman. Prema nekim podacima, njegova težina mogla je dosegnuti i do 103 tone. Osim fosila zuba na obroncima Papuka, paleontolozi su otkrili fosile kralježaka, fragmente rebara, ušne kosti te dio skeleta peraja dupina, kitova, morskih mačaka, morskih krava i nosoroga koji su živjeli u Panonskome moru i na kopnu.

- Ako ćemo gledati kroz povijest, najveće morske nemani nisu vezane uz Jadran nego Slavoniju. Nosorog čije smo ostatke otkrili na Papuku predak je današnjeg afričkog nosoroga, a morske mačke bile su velike i do dva i pol metra - dodaje Samardžić.

Pronašli su i rebra i ključne kosti prethistorijskih životinja

Ističe kako su najvrednije primjerke životinja i biljaka našli na rubnim dijelovima Papuka i Psunja koje je nekad obuhvaćalo veliko Panonsko more. Na nalazištu podno Papuka paleontolozi su iskopali rebra i ključne kosti prethistorijskih životinja, kao i čeljust nosoroga, jedne od četiri izumrle vrste koja je živjela oko Panonskog mora.

- Zanimljivi su ostaci školjaka, ostriga i pektena čije su dimenzije bile oko 30 centimetara. Unatoč starosti, u potpunosti su očuvane jer su bile prekrivene muljem koji je spriječio kontakt vode i ugljičnog dioksida - kaže Samardžić.

Panonsko more bilo je bogato i različitim biljnim vrstama

Uz životinje, Panonsko more bilo je bogato različitim biljnim vrstama pa su tako pronašli i različite vrste eukaliptusa. Rastu takvih biljaka pridonosila je i suptropska klima koja je bila topla poput one na današnjem sjeveru Afrike.

- Papuk, Psunj i Krndija bili su otoci slavonskog arhipelaga na 350 metara nadmorske visine. Poslije se more odvojilo od velikog oceana, a kiše su ga postupno sve više zaslađivale te se polako pretvaralo u jezero, koje je vremenom isparilo - zaključio je Ivica Samardžić.

Osim zuba megalodona, Ivica kod sebe čuva i brojne druge ostatke velikih morskih pasa iz doba miocena. Kaže kako je nalazište kraj Papuka iznimno vrijedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 117
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"