Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1299 komentara

Josipu Brozu uzeli njegov trg: 'Ubili smo Tita po drugi put...'

Mi sada konačno oživotvorujemo odluku koju je službeno donijela komisija Gradske skupštine za imenovanje naselja, ulica i trgova iz 1994. godine, rekao je Hasanbegović...

Foto: Borna Filić/Pixsell, Luka Stanzl/Pixsell
1299 komentara

U petak ujutro održana je sjednica  Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine. Na dnevnom redu je bio prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku, za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Prijedlog je na kraju usvojen sa četiri glasa za i jedna protiv.

Na sjednici je bila žustra rasprava između zagovornika i protivnika preimenovanja.

Jelena Pavičić Vukičević govorila je u ime jednoga od predlagatelja, gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića i obrazložila je njegov prijedlog. "Nadam se da ćemo danas demonstrirati jednu ozbiljnost i da ćemo poslati poruku kako smo svjesni da u hrvatskom društvu, pa i u Gradu Zagrebu, postoje ipak važnije teme nego što je ime jednoga trga. Zato što onaj tko ne živi u suvremenom kontekstu, u kojem naši sugrađani nažalost svakodnevno kupuju karte u jednom smjeru, ideološke rasprave iz prošloga stoljeća ne daju ljudima nadu da možemo bolje u ovoj zemlji, u ovom gradu. Prijedlog gradonačelnika Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ide u tom smjeru ", kazala je Pavičić Vukičević, prenosi N1.

Hasanbegović podijelio "dokumente iz osobne pismohrane" o promjeni naziva ulica i trgova 1946., koje su donijele komunističke vlasti.

"Mi sada konačno oživotvorujemo odluku koju je službeno donijela komisija Gradske skupštine za imenovanje naselja, ulica i trgova iz 1994. godine. Zaključak da se nazove kazališni trg donijet je jednoglasno s ciljem da se Zagrebu vrati duh staroga Zagreba. Kuriozum je da je ta odluka opetovana 1996. ali nije provedena iz stanovitih političkih razloga. Gradska skupština o odluci komisije nikad nije raspravljala. Nakon toga slijedi niz građanskih inicijativa za promjenom imena", rekao je Hasanbegović.

Rada Borić iz Nove ljevice rekla je kako se boji da ćemo danas drugi put "ubiti Tita".

- Ne znam gdje gori da se sjednica saziva ovako brzo i da nije najavljena četiri dana prije. Ovaj datum možda je kuriozum, možda nije slučajan. 21. srpnja 1943. raspisana je potjernica za maršalom Titom. Gotovo istim jezikom "da je zločinac Tito za zemlju nesreća, zato će onaj tko zločinca ubije ili uhiti, dobiti novčanu nagradu, ona je 100.000 reichsmaraka". Bojim se da ćemo mi po drugi puta ubiti Tita, rekla je Borić i dodala:

- Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom. Vratili smo Trg žrtava fašizma, građani će znati odgovoriti i na ovo.

Ako se grad stidi svoje slavne prošlosti, ima upitnu budućnost. Tito je Hrvate poveo u borbu protiv fašizma, podsjetio je na Odboru Rajko Ostojić iz SDP-a. 

- Danas je dan kada stvari moraju izaći na vidjelo. Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori, a korupcija normalna stvar. Govorimo o osobi koja je povela Hrvate u borbi protiv fašizma i danas se toj osobi ukida trg. Nevjerojatno! Zar mislite da će se mladi nakon toga vratiti? Zapitajte se tko je sljedeći? Gospodin Bandić koji je bio donositelj odluka i dobio šest mandata, danas je provoditelj odluke stranke koja je dobila 8 posto glasova. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnik. Mislim da je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka - rekao je Ostojić.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message