Obavijesti

News

Komentari 107

Tito je govorio na engleskom: 'Jugoslavija vam je saveznik'

Tito je govorio na engleskom: 'Jugoslavija vam je saveznik'
5

Tito je tog 16. ožujka 1953., stigavši u London, prvi put posjetio neku zapadnu zemlju. Na obalama Temze dočekali su ga britanski ministar vanjskih poslova Eden, premijer Churchill i vojvoda Phillip

VIDEO

Britanskom narodu želim reći da stanovnike Jugoslavije trebaju smatrati iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije, riječi su što ih je okupljenima na obali Temze tijekom posjeta Londonu na današnji dan prije 65 godina izrekao Josip Broz Tito. 

Bio je to njegov prvi državnički posjet nekoj zapadnoj zemlji, ali i prvi posjet vođe neke komunističke države Velikoj Britaniji.

Tito je u Veliku Britaniju doplovio brodom Galeb nakon poziva tadašnjeg britanskog ministra vanjskih poslova Anthonyja Edena. Galeb je na ušće Temze doplovio već dan ranije no bio je usidren na ulazu u luku prije nego što je manji brod stigao po Tita i delegaciju koja ih je 16. ožujka prevezla do doka Westminster.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na obalama Temze uz Edena Tita su dočekali suprug britanske kraljice i vojvoda od Edinburgha Phillip te premijer Winston Churchill.

Britanski BBC svoj izvještaj o ovom značajnom posjetu počeo je napomenom da Jugoslavija sve više ovisi o zapadnim državama zbog problema s opskrbom hranom i oružjem, a istaknuli su i da će Tito tijekom posjeta s britanskim izaslanstvom razgovarati  o regiji Trst koja je 1952. podijeljena između Ujedinjenih naroda i Jugoslavije. 

Filmski dnevnik British Pathe, koji arhivske snimke povijesnih događaja objavljuje na YouTubeu, prije tri godine objelodanio je snimke ovog posjeta. Osim što je to bio značajan susret, prvi je to puta da je Tito napustio Jugoslaviju nakon razlaza sa Sovjetima.

Mjere osiguranja bile su do tad neviđene, a jugoslavenski vođa Londonom se do premijerske rezidencije u Ulici Downing provezao blindiranim automobilom, koji mu je bio na raspolaganju tijekom cijelog petodnevnog posjeta. Netom prije polaska na samo 30-ak metara od Tita eksplodirala je magnezijska bomba. U eksploziji nitko nije ozlijeđen niti je zabilježena materijalna šteta. 

Objavljene snimke prikazuju i rijetko viđeno Titovo obraćanje na engleskom jeziku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti