Obavijesti

News

Komentari 21

Tko bi sljedeći mogao na mjesto premijera? Plenković na prvom mjestu, Grbin i Raspudić pri dnu

Tko bi sljedeći mogao na mjesto premijera? Plenković na prvom mjestu, Grbin i Raspudić pri dnu
7

Na ulasku u superizbornu godinu počinje se pratiti rejting kandidata i kandidatkinja za premijersku poziciju

VIDEO

Na ulasku u superizbornu godinu Dnevnik Nove TV počinje pratiti rejting kandidata i kandidatkinja za premijersku poziciju. Neki među njima se ili nedvosmisleno vide u toj ulozi – poput aktualnog premijera Plenkovića ili šefa SDP-a Peđe Grbina, neki su izrazili spremnost da budu u toj ulozi – poput Sandre Benčić ili Ivana Penave, a neki nikad nisu opovrgnuli da bi mogli biti u toj ulozi – poput Nina Raspudića iz Mosta. Dnevnik Nove TV je zato u suradnji sa Ipsos Pulsom u periodu od 1. do 20. prosinca na uzorku od 674 građana koji planiraju izaći na izbore istražio koga bi građani, kada bi mogli direktno birati, najradije odabrali za Predsjednika ili Predsjednicu Vlade RH.

Na prvom mjestu je Andrej Plenković: njega bira 26,5 posto ispitanih što je, zanimljivo, nešto lošiji rezultat od onoga kojeg HDZ ima u ovomjesečnom Crobarometru. Daleko iza njega na drugom mjestu je Ivan Penava, kojeg bi kao premijera rado vidjelo 11,2 posto ispitanih, što je pak bolji rezultat od rejtinga njegove stranke. Na trećem mjestu Sandra Benčić – nju kao premijerku želi gotovo 10 posto ispitanih, što je također bolji rezultat od platforme Možemo! u nedavnom Crobarometru. Četvrti je Peđa Grbin, njega bi kao premijera željelo 7 posto ispitanih – i ovdje kao i kod Plenkovića lošiji osobni rejting od stranačkog. Peti je Nino Raspudić s gotovo pet posto podrške, i njegov je rejting slabiji od Mostovog. A baš kao i kod stranaka, i oko podrške mogućim premijerima i premijerkama m ore neodlučnih: čak 20,7 posto. Na ostale potencijalne kandidate otpada 15 posto ispitanih, s tim da nitko pojedinačno ne prelazi 1 ili 2 posto. Oni koji bi na izbore išli, a nikoga od navedenih ne žele za šefa vlade je 0,3 posto, a tajnu za sebe čuva 4,4 posto ispitanih.

Analiziramo li ove rezultate po stranačkim preferencijama ispitanika vidjet ćemo da Andrej Plenković ima debelo najčvršću podršku stranke: on je izbor za premijera za 75% birača HDZ-a, ali ima i – iako ne pretjerano visoku – stabilnu podršku i u drugim strankama. Među ispitanicima koji bi ga rado opet vidjeli kao premijera je čak 6 posto birača SDP-a te 5 posto birača Mosta, Domovinskog pokreta ali i platforme Možemo!.

Od onih koji Ivana Penavu vide kao budućeg premijera 54,1 posto je birača Domovinskog pokreta, no on ulazi i u Mostovo biračko tijelo jer od svih koji podržavaju Penavu 10,6 posto je birača Mosta, a tu je 6 posto onih koji inače glasaju za HDZ.

Zanimljivo, među onima koji žele Sandru Benčić na čelu Vlade samo je 23 posto onih koji se deklariraju kao glasači platforme Možemo!, više je onih koji inače glas daju SDP-u – gotovo 24 posto.

U Peđu Grbina ipak nešto malo više vjeruju u njegovoj stranci, no ne značajno – od svih koji njega žele kao premijera oko 31 posto je birača SDP-a, no zato ga birači platforme Možemo! ne simpatiziraju onako kako SDP-ovci simpatiziraju Sandru Benčić, među onima koji bi njega birali za premijera 8 je posto glasača platforme Možemo!.

I konačno, među svima koji žele Nina Raspudića za premijera je 27,2 posto birača Mosta, ali i – a to je možda malo iznenađenje – 11,1 posto birača platforme Možemo!.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...