Obavijesti

News

Komentari 214

Tko govori Banija, taj ruši HDZ. Ali Banovina je bila srušena pod vlašću HDZ-a i prije ovih potresa

Tko govori Banija, taj ruši HDZ. Ali Banovina je bila srušena pod vlašću HDZ-a i prije ovih potresa
1

Dubravka Šuica navodno je sinoć na sjednici Predsjedništva HDZ-a izjavila kako je "evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ", što se vidi iz činjenice da neki "Banovinu zovu Banijom".

VIDEO

U drugoj polovini devedesetih, kad je Franjo Tuđman promijenio ime svom omiljenom nogometnom klubu, razlikovanje između imena "Dinamo" i "Croatia" godinama je korišteno kao razlikovanje između HDZ-a i oporbe.

Dinamo se koristio kao izraz otpora Tuđmanovu režimu, pjesma "Dinamo ja volim" bila je zabranjena na mnogim radio postajama, dok je HDZ upravo one koji su klub nazivali starim "komunističkim", a ne podobnim "novohrvatskim" režimskim imenom otvoreno proglašavao neprijateljima države. Zajedno s "crvenim, žutim i zelenim vragovima".

HDZ-ov režim govorio je o "Croatiji", (samo)proglašeni protivnici režima zazivali su "Dinamo". 

Danas je, pak, Plenkovićev HDZ izmislio novu podjelu - između Banije i Banovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Banija ili Banovina

Dubravka Šuica navodno je sinoć na sjednici Predsjedništva HDZ-a, velikim dijelom posvećenoj teoriji zavjere medija i oporbe protiv Vlade ustvrdila - prema izvještaju N1 televizije - kako je "evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ", što se vidi iz činjenice da neki "Banovinu zovu Banijom".

Na naknadni upit novinara Dnevnika.hr Šuica je odbila komentirati svoju tvrdnju.

I tako, HDZ je ponovno podijelio Hrvatsku. Režim govori o Banovini, dok su svi koji govore o Baniji proglašeni neprijateljima tog režima. I to, posve prikladno, od povjerenice Europske komisije za demokraciju.

HDZ je preimenovao Baniju u Banovinu nakon demokratskih promjena, Banija se smatrala srpskim i komunističkim nazivom, kao što je sada postala obilježjem "rušilačkog djelovanja protiv HDZ-a".

Tko govori o Baniji, taj ruši Plenkovićev HDZ. Tko je govorio Dinamo, rušio je Tuđmana i HDZ.

Paranoja u HDZ-u

Bila bi to nečuvena tvrdnja, kad se ne bi zapravo savršeno uklapala u paranoidni ton Predsjedništva HDZ-a. Na njoj je Vladimir Šeks navodno ustvrdio kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju promijeniti ishod rezulatat parlamentarnih izbora, te da se kriminalizacijom poslijeratne obnove Banovine pokušava kriminalizirati i pokojnog predsjednika Tuđmana.

Kao što se i korištenjem imena Dinamo Tuđmana nerviralo i provociralo. 

Atmosferu zavjere u vezi Banovine potencirao je i sam premijer Andrej Plenković, izjavivši kako "dio medija i oporba pokušavaju umanjiti ulogu Vlade u pomoći Banovini". U tome ga je, a što drugo, podržao i Gordan Jandroković. 

I tako, HDZ je krenuo u otvoreni rat s kritičarima, medijima, oporbom i građanima, a u nedostatku argumenata posegnuli su za starom, agitpropovskom metodom semantičkog etiketiranja: tko ne govori poput nas, taj je protiv nas.

Doduše, i srpski članovi Vlade i HDZ-ovi koalicijski partneri uredno koriste naziv Banija, ali to se valjda uklapa u njihovo Ustavom (i koalicijskim sporazumom) garantirano pravo nacionalne manjine.

Banija demontira osovinu

Problem je, međutim, kad se u medijima spomene Banija.

Jer, ona udara, destabilizira, a možda i "demontira" osovinu Država-HDZ-Franjo Tuđman-Andrej Plenković.

Tko ne govori kao HDZ, taj je protivnik HDZ-a.

Takva podjela nije bila upisana u mentalni kod hrvatskog društva sve dok Dubravka Šuica nije sinoć imala napad inspiracije. Ljudima je dosad bilo svejedno je li Banija ili Banovina, taj kraj bio je zapušten i zapostavljen od HDZ-a i njegove države neovisno o tome kako se zvao.

Banija kao simbol

No sada je HDZ dao do znanja da će sve koji spominju Baniju smatrati neprijateljima režima, kao što će sve kritičare i protivnike režima inspirirati da odsad koriste naziv Banija. Kao znak raspoznavanja.

HDZ-u je navodno jako stalo do Banovine, ali samo kao simbola. To se vidjelo po stanju infrastrukture, životnog standarda, socijalnog i gospodarskog razvoja Banovine i prije potresa, a još bolje se vidi po reakciji HDZ-ove Vlade nakon potresa.

Ali na tome HDZ živi. Na lažnom domoljublju, šupljim simbolima, semantičkim razlikama. Njima nastoji pokriti vlastitu nesposobnost, nebrigu, korupciju, pljačku.

Franjo Tuđman od svoje "Croatije" napravio je državni klub s državnim parama. HDZ je od Banovine stvorio ruševinu i prije nego što je potres dovršio posao.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...