Obavijesti

News

Komentari 22

Tko im je sudio? Suci iz Kine, Malte, Afrike, Italije i SAD-a

Tko im je sudio? Suci iz Kine, Malte, Afrike, Italije i SAD-a
1

Trojica od njih bila su i u Žalbenom vijeću za Gotovinu: Theodor Meron je bio za oslobađajuću presudu, a Agius i Pocar protiv toga, no bili su nadglasani...

VIDEO

Žalbenim vijećem presjeda malteški sudac Carmel Agius (72), a on i četiri preostala člana Žalbenog vijeća – suci Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto, ima višegodišnje iskustvo u Haaškom sudu, piše Večernji list.

Carmel Agius je na poziciji predsjednika ICTY-ja prije dvije godine naslijedio upravo drugog člana Žalbenog vijeća Theodora Merona. Prije toga, ukupno četiri godine Agius je bio dopredsjednik Tribunala. Prvi put je izabran za suca Haaškog suda 2001. godine, a mandat mu je obnovljen 2004. godine.

Popio otrov u sudnici: Praljak je preminuo u bolnici u Haagu
Popio otrov u sudnici: Praljak je preminuo u bolnici u Haagu

Agius sudio Naseru Oriću, ali i Vujadinu Popoviću

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjedao je u procesu protiv Radoslava Brđanina, bivšeg predsjednika Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina (ARK), kojem je izrečena zatvorska kazna od 30 godina. Agius je sudio i u predmetu protiv Nasera Orića, kojeg je Haaški sud 2008. oslobodio krivnje za zločine počinjene u Srebrenici. Također, bio je i član sudskog vijeća koje je Vujadina Popovića, bivšeg načelnika sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Prije dolaska u Haag bio je velika 'faca' u domovini. Naime, bio je viši sudac Prizivnog suda Malte i Ustavnog suda Malte. U više je navrata radio kao vršitelj dužnosti vrhovnog suca. 

Meron je oslobodio Gotovinu 

Theodor Meron (87), američki sudac poljsko-židovskog podrijetla obavljao je dužnost predsjednika Međunarodnog suda u četiri mandata i to od 2003. do 2015. godine. Otkako ga je Generalna skupština UN-a izabrala za suca ICTY-ja 2001. godine, Meron je raspoređen u Žalbeno vijeće koje zasjeda u žalbenim predmetima pred ICTY-jem, ali i pred Međunarodnim kaznenim sudom za Ruandu. Studirao je pravo na Harvardu i Cambridgeu.

Napisao je 11 knjiga o pravu, a poznat je po svom detaljnom proučavanju Shakespearea i primjeni ratnog prava iz njegovih djela na sudske slučajeve. Veći dio obitelji izgubio je u holokaustu.   Nekoliko je godina bio u nacističkom kampu gdje je radio streljivo za njemačke vojnike.  On je sudac koji će ostati upamćen kao čovjek koji je oslobodio Antu Gotovinu i Mladena Markača.

-  Izričem oslobađajuću presudu i nalažem da se Ante Gotovina i Mladen Markač odmah puste na slobodu - kazao je Meron.

'U BiH je postojao hrvatski udruženi zločinački pothvat'
'U BiH je postojao hrvatski udruženi zločinački pothvat'

Daqun sudio Haliloviću, ali i Tuti i Šteli

Sudac Liu Daqun (67) iz Kine, dopredsjednik je ICTY-ja, a u ovom sudu radi od 2000. godine. Predsjedao je pretresnim vijećem u predmetu “Naletilić i Martinović”. Mladen Naletilić Tuta osuđen je na 20, a Vinko Martinović Štela na 18 godina zatvora za zločine u Hercegovini.

Sudac Daqun sudio je i u slučaju Sefera Halilovića, bivšeg zapovjednika Armije BiH kojeg je Haaški sud oslobodio optužbi i odgovornosti za masakr nad hrvatskim civilima u BiH.

Pocar jedan od najiskusnijih

Talijanski sudac Fausto Pocar (78), obavljao je dužnost predsjednika ICTY-ja od 2005. do 2008. godine. Sudac Pocar sudac je Međunarodnog suda od 2000. godine i također glasi kao jedan od najiskusnijih sudaca u Haagu.

Pocar ima dugo iskustvo i u aktivnostima UN-a, osobito u području ljudskih prava i humanitarnog prava. 

Moloto sudio Momčilu Perišiću i Mladiću

Južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto (73) bio je i član vijeća koje je prošlog tjedna izreklo prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora Ratku Mladiću.

Sudio je i bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, ali je u žalbenom postupku oslobođen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag