Obavijesti

News

Komentari 73

Tko iznajmi POS-ov stan, cijeli kredit će mu stići na naplatu!

Tko iznajmi POS-ov stan, cijeli kredit će mu stići na naplatu!
1

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, POS-ovi stanovi jeftiniji su za 3717 kuna nego stanovi na tržištu. Prosječna cijena POS-ovih kvadrata u prvoj polovici 2018. bila je 7584 kune

VIDEO

Pomoć države da se dođe do prve nekretnine ili pomoć države da se dođe do ekstra zarade iz turizma?

Na to bi se mogli svesti stanovi POS-a koji su se lani pojavili u oglasnicima za turističko iznajmljivanje. Primijetili su ih u Istri, ali i u Splitu, a ministar graditeljstva Predrag Štromar nije mogao odgovoriti na neugodna pitanja - kako to da ne postoji mehanizam kontroliranja korištenja POS-ovih stanova. A oni se dodjeljuju prema listama prvenstva uzimajući u obzir je li netko socijalni slučaj, branitelj i slično. Prvi preduvjet je da kupac nema svoju nekretninu. Gdje su onda ti kupci ako te stanove iznajmljuju? Shvaćajući da su POS-ovi stanovi postali nekima dodatni izvor zarade i da su ih možda dobili oni koji ipak imaju nekretninu, Štromar je odlučio pripremiti izmjene Zakona o POS-u kako bi stao na kraj takvim iznajmljivačima.

Prisilna naplata

- Kako bi se spriječila zlouporaba kupnje stanova POS-a, odnosno kako bi se stalo na kraj preprodaji ili najmu stanova, koji su sagrađeni i kupljeni po Programu društveno poticane stanogradnje, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja još je lani krenulo u izmjene postojećeg Zakona o POS-u. U radnoj verziji zakona nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova morati imati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac ne otplati preostali dug, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate - odgovorili su nam iz resornog ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dakle, sve dok ne otplate rate i kamatu takvi stanovi se neće moći iznajmljivati ni prodavati.

- Ako bi netko ipak htio prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu će obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana. Banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. U tom slučaju će kupac morati APN-u isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora - dopunjuju iz ministarstva.

Država bi, dakle, od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam.

1.000 novih POS-ovih stanova planira se u dvije godine

7.584 kune je kvadrat iz POS-a bio lani

11.301 kunu je prosječni kvadrat na tržištu

Sve će morati vratiti

- POS je dobra mjera koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svojega krova nad glavom. To je isto toliko domova, a u planu nam je u sljedeće dvije godine sagraditi još 1000 stanova. Zato ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na ovu mjeru te ćemo zakonskim izmjenama stati na kraj zlouporabama. Cilj nam je POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju - poručuje ministar Štromar.

Zakon prvo mora proći dva čitanja u Saboru, ali se očekuje da će ga donijeti prije lipnja.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, POS-ovi stanovi jeftiniji su za 3717 kuna nego stanovi na tržištu. Prosječna cijena POS-ovih kvadrata u prvoj polovici 2018. bila je 7584 kune, a ostalih stanova na tržištu 11.301 kunu. Za stanove u poticajnoj stanogradnji radi se lista prvenstva koja se popunjava i prema socijalnim kriterijima te uz uvjet da se kupuje prva nekretnina. Štromar je prije nekoliko dana u Umagu potpisao ugovor o gradnji 120 stanova, a prosječna cijena kvadrata bit će 1200 eura. Dosad je ukupno sagrađeno 8276 stanova po modelu POS-a.

Dosad bez sankcija za iznajmljivače

Poticajna stanogradnja osmišljena je da uz državnu potporu do stanova dođu oni koji ih ne bi mogli kupiti po tržišnim cijenama. No dosad nije postojala zapreka da ga onaj koji dođe do stana već sutradan proda ili iznajmi. Mnogi su to iskoristili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag