Obavijesti

News

Komentari 184

Tko je Mula Baradar? Trump ga pustio iz zatvora, a Obama se bojao njegovih vojnih vještina

Tko je Mula Baradar? Trump ga pustio iz zatvora, a Obama se bojao njegovih vojnih vještina

Mula Baradar proveo je skoro deset godina u pakistanskom zatvoru, a pušten je na zahtjev Donalda Trumpa, koji je time uvelike otvorio put za povratak talibana u Afganistan

VIDEO

Mula Abdul Ghani Baradar drugi je najvažniji taliban, odmah nakon vođe Haibatullaha Akhundzadija, koji je s Mula Omarom osnovao talibane, a sada vodi njihov politički ured.

Očekuje se da će upravo Baradar biti novi lider Afganistana, kojeg inače poštuju sve frakcije talibana. 

No, zanimljivo je da je Baradar zadnjih deset godina uglavnom proveo u zatvoru u Pakistanu iz kojeg je pušten prije tri godine i to na zahtjev američke vlade koju je tada vodio Donald Trump kako bi vodio mirovne pregovore u Kataru.

Baradar je uhićen u Karachiju 2010. godine, a Pakistanci su ga u zatvoru držali jer je SAD to od njih tražio, ali odlaskom Obame iz Bijele kuće i dolaskom Donalda Trumpa stvari su se promijenile.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO Prvi dan pod talibanima u Kabulu

Pokretanje videa...

Prvi dan pod talibanima: Na televiziji nema sapunica, ide religijski program bez reklama VIDEO

Upravo zbog toga što je direktno odgovoran za puštanje Baradara iz zatvora, Trump se našao na meti kritika u Americi.

Trump istovremeno cijelu odgovornost za ono što se dogodilo u Afganistanu svaljuje na Joe Bidena, iako je njegova administracija otvorila put za povratak talibana na vlast.

Svi bruje o izgledu novinarke prije i poslije talibana. Sad se i ona oglasila: 'Nije to baš tako'
Svi bruje o izgledu novinarke prije i poslije talibana. Sad se i ona oglasila: 'Nije to baš tako'

Baradar je rođen u provinciji Uruzgan 1968., borio se u afganistanskim mudžahedinima protiv Sovjeta 1980-ih. Nakon što su Rusi istjerani 1992. i kada je zemlja zapala u građanski rat između suparničkih vojskovođa, Baradar je u Kandaharu postavio medresu sa svojim bivšim zapovjednikom i poznatim šogorom Mohammadom Omarom.

Zajedno su osnovali talibane, pokret koji su predvodili mladi islamski učenjaci posvećeni vjerskom pročišćenju zemlje i stvaranju emirata.

Potaknuti vjerskom žestinom, široko rasprostranjenom mržnjom prema vojskovođama i značajnom podrškom pakistanske agencije Inter-Services Intelligence (ISI), talibani su 1996., došli na vlast nakon niza zapanjujućih osvajanja provincijskih prijestolnica koje su iznenadile svijet. Baradar, zamjenik Mula Omraa za kojeg se vjerovalo da je vrlo učinkovit strateg, bio je ključna karika tih pobjeda.

FILE PHOTO: Taliban

Baradar je imao niz vojnih i administrativnih uloga u petogodišnjem talibanskom režimu, a do trenutka kad su ga SAD i njihovi afganistanski saveznici svrgnuli, bio je zamjenik ministra obrane.

Tijekom 20-godišnjeg talibanskog izgnanstva, Baradar je imao reputaciju moćnog vojskovođe.

Obamina se administracija, međutim, više bojala njegove vojne ekspertize nego što je vjerovala u njegove, navodno, politički umjerenije stavove. CIA mu je 2010. ušla u trag do Karachija, a u veljači te godine uvjerila je ISI da ga uhiti.

Afganistanka čije su suze obišle svijet: Ne nasjedajte! Talibani već odvode žene na silovanje
Afganistanka čije su suze obišle svijet:  Ne nasjedajte! Talibani već odvode žene na silovanje

Međutim, 2018. stav Washingtona se promijenio i afganistanski izaslanik Donalda Trumpa, Zalmay Khalilzad, zatražio je od Pakistanaca da oslobode Baradara kako bi mogao voditi pregovore u Kataru, na temelju uvjerenja da će se zadovoljiti dogovorom o podjeli vlasti.

"Nikada nisam vidio bilo kakvu stvarnu potkrepu te točke, ali samo je preuzeo neku vrstu mitske ideje", rekao je bivši dužnosnik.

Baradar je u veljači 2020. godine potpisao sporazum s SAD-om u Dohi, što je Trumpova administracija pozdravila kao korak prema miru, ali koje se sada čini samo kao otvoren put za potpunu pobjedu talibana.

Chinese State Councilor and Foreign Minister Wang Yi meets with Mullah Abdul Ghani Baradar, political chief of Afghanistan

Nakon sporazuma SAD-a i talibana da se međusobno ne bore, trebali su uslijediti pregovori o podjeli vlasti između talibana i kabulske vlade Ashrafa Ghanija.

Ti su razgovori malo napredovali, a zatim je došlo do posrtanja. Sada je jasno da su se Baradar i talibani igrali neko vrijeme, čekajući da Amerikanci odu i pripremali posljednju ofenzivu. Baradara je život naučio strpljenju i vjeri u konačnu pobjedu.

POGLEDAJTE VIDEO: AFGANISTANAC ZAINULLAH JE ISPRIČAO SVOJU PRIČU

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag