Obavijesti

News

Komentari 81

Tko je Pero Hrkać? Prvi slučaj dodijelila mu sutkinja Malenica

Tko je Pero Hrkać? Prvi slučaj dodijelila mu sutkinja Malenica
5

Samo u studenom 2016. osumnjičena sutkinja Vesna Malenica osam je puta iskoristila zakonsku iznimku i za stečajnog upravitelja postavila upravo Peru Hrkaća

VIDEO

Uhićeni u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, među kojima su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać trebali bi u srijedu biti ispitani u Uskoku nakon čega će biti poznato hoće li za njih zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Uz sutkinju i stečajnog upravitelja uhićeni su još Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se osumnjičeni Milan Lučić kojeg se tereti za pomaganje u zlouporabama nalazi u Austriji.

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je Hini da njegov klijent nije najboljeg zdravstvenog stanja, ali će u okviru svojih mogućnosti poštivati sve zakonske obveze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema neslužbenim podacima uhićeni osumnjičenici su u srijedu ujutro još bili u nadležnosti policije s obzirom da još treba obaviti neke pretrage, a tijekom dana, najvjerojatnije tijekom popodneva bit će dovedeni na ispitivanje u Uskok koji će nakon toga odlučiti hoće li protiv osumnjičenika pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati zagrebački Županijski sud.

Policija je u utorak izvijestila da u suradnji s Uskokom "provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti".

"U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda", stoji jučerašnjem policijskom priopćenju.

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za danas ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je kasno jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je ranije da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

Prema pisanju medija, Malenica i Hrkać zlorabili su svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima. Telegram navodi kako se "ime sutkinje Vesne Malenice već 15 godina vezuje uz sumnje zbog raznih malverzacija i pogodovanja strankama u procesu te su protiv nje mahom predstavnici dužnika podnosili kaznene prijave".

Jutarnji list, pak, piše da se u slučaju spominje i stečaj Glumina banke te da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića koji je preko druge tvrtke navodno došao do vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.

Vodio stečajeve 50-ak tvrtki

Hrkać je od 1999. godine, kada ga je sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica prvi put imenovala stečajnim upraviteljem u stečaju Komercijalne banke iz Zagreba, do danas, vodio stečajeve pedesetak tvrtki. 

Pero Hrkać rođen je u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini prije 60 godina. Nakon završene franjevačke gimnazije u Visokom, upisao je studij teologije i filozofije u Sarajevu, ali ga je put odnio u drugom, pragmatičnijim smjeru - studirao je i završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poduzetnički je duh, kako se 2014. pohvalio novinaru Poslovnog tjednika Saši Paparelli pokazao još u studentskim danima kad je nabavio kompjutor Commodore 64, priključio ga na crno bijeli televizor i vodio poslovne knjige za kafiće.

Hrkać se nakon diplome zaposlio u prosvjeti, kao profesor na Ekonomskoj školi u Zagrebu, a 1987. je prešao u ondašnju Poslovnu zajednicu izdavača i knjižara Hrvatske koja je baš u to vrijeme na Zagrebačkom velesajmu pokrenula Interliber i Educu, sajmove koji su opstali do danas.

Od 1990. do 1999. Hrkać je radio u nizu tvrtki na menadžerskim položajima: kao direktor tvrtke Sava - Zagreb d.d., početkom devedesetih kao distributer Poljoprivrednog kombinata Beograd za područje Hrvatske koji je uz ostalo po Hrvatskoj distribuirao i bombonijere "Car Lazar i Carica Milica". Zamjenik komercijalnog direktora u poduzeću Voće, u vlasništvu Jure Klarića, postao je 1994., a već 1995. je bio suosnivač Hercegovina produkta. Zatim je 1997. postao komercijalni direktor za asortiman u Kutlinoj Dioni, zadužen za izgradnju prodajnih centara. U Širokom Brijegu otvorio je veliki opskrbni centar Dione koji će kasnije biti prodan Lijanovićima. Kad je 1999. Diona otišla u stečaj, Hrkać se zaposlio u osječkoj Saponiji kao šef prodaje za sjevernu Hrvatsku, ali tu se zadržao tek koji mjesec. Iste godine, odlukom gore navedene sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Vesne Malenice, koja će postati jedna od važnijih osoba u njegovu životu, imenovan je stečajnim upraviteljem Komercijalne banke iz Zagreba.

Vodio stečaj Glumina banke, TŽV Gredelja...

Stečajni postupak Glumina banke kojeg je 2002. dobio također odlukom sutkinje Vesne Malenice traje još i danas.

- Taj me posao zainteresirao jer u njemu možeš imati svoj stav. Doduše, stav vam može donijeti i probleme, kao kad mi je pred 10-ak godina zapaljen automobil - kazao je 2014. novinaru Poslovnog dnevnika govoreći o poslu stečajnog upravitelja.

Sutkinja Malenica ga je 2012. imenovala stečajnim upraviteljem TŽV Gredelja.  U travnju 2015. otpušteni radnici Gredelja prosvjedovali su pred sjedištem DORH-a u Zagrebu tražeći od USKOK-a do postupi po prijavama koje su protiv Hrkaća podnijeli mjesecima ranije. Stečaj TŽV Gredelj još uvijek traje, a prema Hrkaćevim najavama bi trebao biti okončan 2018. dokapitalizacijom.

Suci favorizirali stečajne upravitelje

Kako bi se stalo na kraj spregama pojedinih sudaca i stečajnih upravitelja, pojavi koja je u javnosti kolokvijalno nazvana "stečajna mafija", početkom 2015. stupio je na snagu novi Stečajni zakon.

Po tome zakonu, suci više nisu mogli sami odabirati stečajne upravitelje, već ih je s liste upravitelja, nasumičnim algoritamskim odabirom, birao kompjutor. Međutim, istraživanje profesora osječkog  Ekonomskog fakulteta Domagoja Sajtera pokazalo je da novi zakon  jedan krug sudaca obilato koristi da bi dalje favorizirao određene stečajne upravitelje, piše Jutarnji list.

Među najučestalijim parovima sudaca i upravitelja, Sajter je tako pronašao i sutkinju Vesnu Melenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkaća. Samo u studenom 2016. sukinja Malenica osam je puta iskoristila ovu zakonsku iznimku i za stečajnog upravitelja postavila upravo Peru Hrkaća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1