Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
141 komentara

Tko je Slobodan Praljak? Bio u tri vojske i završio tri fakulteta

Slobodan Praljak je na izricanju presude u Haagu, koji mu je potvrdio kaznu zatvora od 20 godina za zločine nad muslimanima u BiH, popio nešto iz bočice, a sam je rekao da je to bio otrov...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
141 komentara

Slobodan Praljak (72) umirovljeni je general-pukovnik Hrvatske vojske. Rođen je 2. siječnja 1945. u Čapljini u BiH. Nadimak mu je Brada.

POGLEDAJTE NAJNOVIJI VIDEO SPECIJAL:

[video: 1197971 / ]

Njegov otac Mirko bio je pripadnik sigurnosnih policijskih struktura bivše SFRJ nakon Drugog svjetskog rata.  

POGLEDAJTE VIDEO:

[video: 1197970 / ]

POGLEDAJTE GALERIJU:

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL 05.04.2004., Zagreb - S Plesa prema zatvoru u Scheveningenu ispracena su sestorica bivsih duznosnika i casnika HVO-a optuzenih za zlocine u BiH. Slobodan Praljak. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Slobodan Praljak je gimnaziju pohađao u Širokom Brijegu. Šest godina je bio u istom razredu s kasnijem hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Dvije-tri godine sjedili su u istoj klupi. Studirao je u Zagrebu. Elektrotehniku je diplomirao 1970. s prosjekom ocjena 4,5.Napisao je svoju tezu o korekciji kromatske slike električnog signala za televizijski rad.Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju. 

Radio je najprije kao kazališni redatelj, a kasnije je, među ostalim, snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan“, dokumentarni film „Smrt psa“ te film „Povratak Katarine Kožul“. Početkom devedesetih postaje tajnik Hrvatske demokratske stranke (HDS) iz koje se u proljeće 1991. ispisao. Kao dragovoljac 03. rujna 1991. odlazi u Sunju gdje kasnije postaje zapovjednikom obrane tog mjesta nedaleko Siska. Od 24. srpnja do 8. studenoga 1993. bio je zapovjednik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Iz tog razdoblja datira vijest da je u Prozoru stao na tenk i rekao vojnicima da krenu za njim prema Uskoplju nakon što su crte obrane počele popuštati,pisao je svojedobno Večernji list. 

haag | Autor: Davor Visnjic/PIXSELL Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Pripisuje mu se odgovornost za rušenje Starog mosta u Mostaru, iako je dan ranije smijenjen s dužnosti zapovjednika HVO-a. Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksploziva postavljenog na lijevoj obali Neretve na kojoj je bila Armija BiH. U nepravomoćnoj presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata stoji da je Stari most bio legitiman vojni cilj jer se njime koristila Armija BiH. Praljak je kasnije objasnio kako je s mjesta zapovjednika HVO-a otišao na vlastiti zahtjev. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijekom suđenja Praljak je, uz pomoć svojih suradnika, izdao 18 knjiga s dokumentima iz Domovinskog rata i analizama rata u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo financija te je knjige proglasilo šundom, na koje se plaća PDV te mu je 7. svibnja 2013. ovrhom nad njegovim računom naplatilo 435 tisuća kuna. Tajništvo Haaškog suda je, pak, od Praljka zatražio da podmiri troškove obrane u visini od 3,3 milijuna eura jer su procijenili da posjeduje imovinu i dionice u vrijednosti od 6,5 milijuna eura. Praljak je to odbio tvrdeći kako nema nikakve imovine na svoje ime.  Poslove u tvrtkama koje se vezuju uz njega vodi njegov sin. Uglavnom u Zagrebu posjeduju dvije poslovne zgrade, hotel, podzemnu garažu, restoran,  tvrtku koja se bavi prekrcajem i prijevozom tereta u riječnim lukama (koja djeluje u Sisku) a sam Praljak nekada je bio među suvlasnicima tvornice duhana u Ljubuškom, BiH.   Praljak dobiva hrvatsku mirovinu, a njegova odvjetnica Neda Pinter kazala je kako je mirovinu mogao tražiti i po osnovu sudjelovanja u Armiji BiH. „Godine 1992. je bio pripadnikom Armije BiH i posjeduje iskaznicu pripadnika te vojske s potpisom Arifa Pašalića“, kazala je Pinter napomenuvši kako mirovinu iz BiH Praljak nikada nije ni tražio, pisao je lani Večernji list. 

Tema: Drama u Haagu: Praljak se otrovao!

Možda vas zanima i ovo:
Message