Obavijesti

News

Komentari 361

Kijev: 'Imamo uvjerljive dokaze da su raketama rukovali Rusi'

Kijev: 'Imamo uvjerljive dokaze da su raketama rukovali Rusi'
16

Ukrajinske vlasti i separatisti međusobno se optužuju za ometanje istrage. Istražiteljima separatisti nisu dali da vide cijelo područje i zazivaju pomoć Rusije

VIDEO

Načelnik ukrajinske obavještajne službe Vitalij Nada izjavio je kako Ukrajina ima ''uvjerljive dokaze'' da je Rusija imala presudnu ulogu u rušenju malezijskog putničkog zrakoplova jer je pobunjenicima osigurala raketni sustav i ljudstvo.

Kazao je i kako Kijev ima dokaz i da su tri raketna sustava BUK-1ili SA-11 u Ukrajinu ušla iz Rusije , zajedno s tročlanim osobljem.

- Imamo uvjerljive dokaze da je taj teroristički čin počinjen uz pomoć Ruske Federacije. Možemo sa sigurnošću reći da su tim raketnim sustavom rukovali ruski državljani - rekao je Nada i pozvao Rusiju da preda imena i prezimena tih ljudi kako bi ih ispitali.

Dodao je kako su raketni sustavi vraćeni u Rusiju.

Pokretanje videa...

REUTERS VIDEO

Kijev: ''Separatisti uništavaju dokaze!''

Vlasti u Kijevu optužile su u subotu proruske separatiste da uništavaju dokaze i premještaju tijela poginulih u padu aviona MH17 u kojem je poginulo 298 ljudi. Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai rekao je kako se boji da mjesto pada nije propisno osigurano te da se neće sačuvati svi dokazi. U Ukrajinu stižu malezijski i nizozemski istražitelji.

Separatisti su dozvolili Ukrajinskoj hitnoj službi da uklanja tijela, međutim nisu dozvolili istražiteljima da pregledaju cijelo mjesto nesreće.

Pojavila se informacija da su se na mjestu pada zrakoplova pojavili vojni kamioni te da njima pobunjenici dijelove zrakoplova odvoze u obližnja sela . Navodno su odnijeli i 65 tijela poginulih putnika kako bi prikrili dokaze.

Ukrajinski mediji objavili su upozorenje obiteljima putnika ističući kako pobunjenici kradu kreditne kratice i druge vrijednosti putnika. Takve informacije nisu potvrđene.

''Zdržavamo pravo da očistimo tijela!''

Istovremeno, Aleksandar Borodaj, premijer samoproglašene Republike Donjeck rekao je da pobunjenici nisu dirali mjesto nesreće i tražili su od Rusije da zaštiti mjesto nesreće jer ukrajinske vlasti ne dozvoljavaju pristup istražiteljima. Rekao je da su tijela poginulih razasuta po velikoj površini.

- Jednoj starici tijelo je sletjelo ravno u krevet. Ona nas preklinje - maknite to tijelo iz mog kreveta! No, mi ne možemo dirati tijela. Tijela se raspadaju na ovoj vrućini i mi zadržavamo pravo da počnemo akciju čišćenja tijela - rekao je Borodaj.

Objavili popis putnika

Objavljeni popis putnika na kobnom letu Malaysia Airlinesa pokazao je kako je na letu je bilo 193 nizozemskih državljana, među kojima i jedan Nizozemac s dvojnim državljanstvom SAD-a, 43 državljana Malezije, od kojih je 15 članova posade, 27 Australaca, 12 Indonežana, 10 Britanaca, među kojima i jedan putnik s dvojnim državljanstvom JAR-a, četvero državljana Belgije i Njemačke, troje Filipinaca, te po jedan putnik iz Kanade i SAD-a.

Amerika radi pritisak na Rusiju

Američki potpredsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvali su Rusiju da utječe na separatiste te dozvole istražiteljima pristup srušenom avionu.

Američki predsjednik Obama razgovarao je s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Cameronom o novim sankcijama Rusiji ako ne doprinese smirivanju stanja u Ukrajini. Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power na sastanku Vijeća sigurnosti optužila je Rusiju da povećava broj tenkova i raketnih sustava na granici s Ukrajinom. Dodala je da je avion najvjerojatnije srušen raketnim sustavom zemlja-zrak Buk SA-11 te da separatisti nisu mogli sami upravljati sustavom bez pomoći osposobljenih časnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 361
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.