Obavijesti

News

Komentari 23

Ako netko zna, onda guverner HNB-a Željko Rohatinski zna!

Ako netko zna, onda guverner HNB-a Željko Rohatinski zna!
1

Političari u Hrvatskoj tek su naknadno shvatili da su brojna upozorenja guvernera HNB-a Ž. Rohatinskog imala smisla. Gdje bismo bili da smo ga ranije poslušali?

VIDEO

Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, učestalo je upozoravao na nužnost smanjenja potrošnje, provođenje reformi, a njegove crne slutnje uglavnom su se pokazale točnima. Od “godine banane” upozoravao je da nam prijeti recesija ako se ne trgnemo. Nudio je i smjer u kojem trebamo ići, ali u Vladi su ostali imuni na sva njegova upozorenja. Do danas gotovo ništa nije učinjeno da se zemlja izvuče iz teške gospodarske krize. O razmjerima krize dovoljno govori oko 100.000 ljudi koji su posljednjih godinu dana ostali bez posla, rast nelikvidnosti, ali i javnog duga. Iako je HSLS, dok ga je vodila Đurđa Adlešič, također bio “nagluh” na guvernerova upozorenja, danas imaju drugu priču.

Gdje bi Hrvatska bila da smo slušali Rohatinskog?

Aktualni šef stranke Darinko Kosor izjave Rohatinskog “uzima s punom ozbiljnošću”. Smatra i da je guverner HNB-a jedini koji može odrediti pravi put izlaska iz teške gospodarske krize. HSLS je, podsjeća Kosor, upravo zbog političke neodlučnosti za provođenje bolnih rezova napustio Vladu Jadranke Kosor. Gdje bi Hrvatska danas bila da smo ranije slušali Rohatinskog? Možda bi kao i zemlje iz okruženja, poput Srbije, vidjeli svjetlo na kraju tunela.

Rohatinski je nedavno priznao da je bila pogreška što Hrvatska usred krize nije u pomoć pozvala Međunarodni monetarni fond. No premijerka Jadranka Kosor ne želi ga čuti. “Kao pijan plota” drži se svoje teze da sve mjere za gospodarski oporavak možemo provesti sami.

- Vlada ne sluša Rohatinskog zbog dva razloga. Prvi je nesposobnost i nesnalaženje u krizi, a drugi je što se boje primjeniti reforme jer misle da bi time smanjili svoje šanse na izborima - smatra Gordan Maras (SDP). Slično misli i ekonomist Dragan Kovačević (HNS), ali i napominje da su Vladu, osim Rohatinskog, na posljedice neprovođenja reformi upozoravali svi u društvu.

- Vlada svaki dan kupuje ostanak na vlasti. Kupuju se pojedine populacije biračkog tijela, a društvo se vodi u propast - rekao je Kovačević, koji smatra da pomoć MMF-a kasni dvije godine.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...