Obavijesti

News

Komentari 34

To je to od zime?! Danas -9°C, a idući tjedan idemo i do 18°C!

To je to od zime?! Danas -9°C, a idući tjedan idemo i do 18°C!
1

Unatoč hladnijim posljednjim danima i u mnogima mjestima temperaturi zraka niskoj kao rijetko kada potkraj studenoga - i ovaj će mjesec diljem Hrvatske biti topliji od prosječnog, navodi Vakula

VIDEO

U skladu s prognozama, u četvrtak je u većini kontinentalne Hrvatske i sjevernog dijela Jadrana jutro bilo najhladnije u ovogodišnjemu studenome, a i posljednjih mjeseci, još od ožujka, pri čemu je ponegdje, kao primjerice u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Pazinu temperatura zraka bila čak oko 5 °C niža od prosječne za kraj studenoga, javlja HRT

U petak će biti uglavnom još malo hladnije te većinom suho. Od vikenda će temperatura zraka ponovno rasti pa će početkom prosinca biti iznadprosječno toplo. Uz promjenljivu naoblaku bit će povremene mjestimične oborine, koje se još u nedjelju na kopnu ponegdje mogu smrzavati na hladnoj podlozi. 

- Osim temperature zraka u meteorološkim kućicama DHMZ-a na 2 metra visine zanimljivo je spomenuti kako je pri tlu još hladnije, često uz mraz. U četvrtak je na 5 cm iznad tla najniža temperatura zraka uKarlovcu, Ogulinu, Pazinu i Zagrebu, te na Pargu i Zavižanu bila čak -11 °C. Minusa je pri tlu bilo i blizu mora - u Poreču -7 °C, a u Rijeci čak -8 °C. Bit će i u petak - navodi Zoran Vakula za HRT.

Dodaje kako će unatoč hladnijim posljednjim danima i u mnogima mjestima temperaturi zraka niskoj kao rijetko kada potkraj studenoga - i ovaj će mjesec diljem Hrvatske biti topliji od prosječnog.

- Štoviše, ponegdje će čak biti među najtoplijim 11. mjesecima u povijesti mjerenja. Uostalom, takva će nam biti i cijela ova godina, pa su stoga i Hrvatska i šira okolica posebno izdvojene u privremenom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije za 2018. godinu, čiji se prijevod na hrvatskom jeziku nalazi na internetskim stranicama DHMZ-a. A iznadprosječne topline bit će i početkom prosinca - navodi Vakula. 

Ledeni petak...

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu ujutro mjestimice biti kratkotrajne magle, zatim djelomice sunčano, poslijepodne uz više oblaka.  Puhat će slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Bit će hladno, uz jutarnju temperaturu zraka od -8 do -6 °C te najvišu dnevnu od -2 do 0 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano i hladno, ujutro uz mjestimičnu maglu. Vjetar većinom slab istočni i jugoistočni. Temperatura zraka ujutro od -9 do -6 °C, a danju oko 0 °C.

U gorskoj Hrvatskoj nakon jutarnje magle bit će sunčanih razdoblja, osobito u Lici i višim predjelima. Uz više oblaka poslijepodne bi mogla zalepršati poneka pahuljica snijega.

Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, a na otvorenome moru istočnjak i jugo. Jutarnja će temperatura zraka ponegdje biti i niža od 0 °C, a dnevna u gorju od 0 do 2 °C, a na moru od 9 do 11 °C.

U Dalmaciji prijepodne barem djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne. Puhat će većinom slab do umjeren istočnjak i jugo, uz obalu još ujutro ponegdje slaba bura. More malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 0 °C, uz obalu između 2 i 7 °C, a najviša dnevna uglavnom od 7 do 12 °C.

I na jugu Hrvatske djelomice sunčano, uz više oblaka poslijepodne i navečer, kad može pasti i poneka kap kiše. Uz obalu će puhati slaba bura i istočnjak, a na otvorenome moru navečer umjereno jugo. Temperatura zraka ujutro od 6 do 8 °C, u unutrašnosti i samo oko0 °C, a poslijepodne između 9 i 12 °C.

Od vikenda porast temperature

U subotu i nedjelju će u kopnenom području sunčanih razdoblja biti manje nego u petak, a u gorskim krajevima moguće su i slabe oborine, koje se mogu smrzavati na hladnoj podlozi - u subotu snijeg, u nedjelju većinom kiša. Do nedjelje hladno, osobito u noći i ujutro, pa je moguća poledica. U novome tjednu toplije, uz promjenljivu naoblaku i mjestimičnu kišu, te slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

- Na Jadranu promjenljivo. U subotu će najprije na sjevernom dijelu ponegdje biti kiše, a od nedjelje i u južnijim krajevima. Uz povremeno umjereno jugo i istočnjak bit će sve toplije, osobito prema sredini tjedna - navodi HRT.

Kako javlja Dalmacija danas,  debeli minusi su okovali noćas i jutros i Dalmatinsku zagoru. U nekim kotlinama temperatura je padala i ispod -5 Celzijevih stupnjeva, a slabog mraza bilo je čak ponegdje uz obalu i na otocima.  Navode kako je ovo bilo posljednje jutro u kojem je bilo mraza, a prvo sljedeće zapravo i nije na vidiku, barem nije sljedećih desetak dana. 

- Sunce i oblaci izmjenjivat će se i u danima nakon ponedjeljka, a do četvrtka će temperature zraka u Dalmaciji ponegdje doseći čak 18 Celzijevih stupnjeva - navodi Dalmacija danas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)