Obavijesti

News

Komentari 74

"To je velika čast": Tijelo sv. Leopolda ponovno u Hrvatskoj

"To je velika čast": Tijelo sv. Leopolda ponovno u Hrvatskoj
8

Relikvije sv. Leopolda Mandića krenule su iz Padove i doći će u Zadar, a zatim odlaze u Herceg Novi (Crna Gora), gdje će biti 15. i 16. rujna, pa 16. rujna odlaze u Dubrovnik...

VIDEO

Točno 117 godina nakon što je služio misu na oltaru Gospe od Zdravlja, u istoj toj crkvici u zadarskom Kampo Kaštelu, bit će izloženo tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića. Ovo je drugi put da će svečevo tijelo biti izloženo u Hrvatskoj nakon što ga je u travnju 2016. u Zagrebu vidjelo oko 200.000 ljudi. 

Relikvije sv. Leopolda Mandića krenule su danas iz Padove i doći će u Zadar, a zatim odlaze u Leopoldov rodni grad Herceg Novi (Crna Gora), gdje će biti 15. i 16. rujna, pa 16. rujna odlaze u Dubrovnik, 17. rujna u Split te 18. rujna u Rijeku, a 19. rujna vraćaju se u Padovu.

Tijelo će u splitsko svetište Gospe od Pojišana stići u nedjelju u 18 sati, a očekuje se više od 30.000 vjernika.

Silvana Burilović iz tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije rekla je kako je dolazak relikvija sv. Leopolda Mandića u Split velik događaj za taj grad i nadbiskupiju, a splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović da je to velika čast za Split.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovo će ujedno biti i hodočašće vjernika kojima se pruža iznimna prilika za promišljanje o životu, rekla je dogradonačelnica i pozvala građane da poštuju posebnu regulaciju prometa u Pojišanskoj i Zvonimirovoj ulici.

Crkva priznala ozdravljene  Elze Raimondi

- Sveti Leopold imao je brojna čuda, no Crkva je priznala dva slučaja. Jedan je ozdravljenje Elze Raimondi iz Cavazzane di Lusie, koju su molitve Leopoldu 1944. ozdravile od smrtonosne tuberkulozne upale potrbušnice, a drugi Paola Castelija iz Pagnana di Merata. Paolu su liječnici otkrili trombozu u predjelu gornje trbušne maramice s proširenim infarktom tankog crijeva i odgodili operaciju. Iako mu je već bio podijeljen sakrament bolničkog pomazanja, supruga se ustrajno molila Leopoldu i suprug je ozdravio - ispričao nam je jedan od pripadnika franjevaca kapucina. Na pitanje kako je njegovo tijelo tako očuvano, odgovorio je kako ni liječnici ne znaju odgovor.

- Tijelo nije balzamirano ni tretirano, samo mu je napravljena maska za ovo hodočašće. Za mnoge vjernike ta njegova očuvanost je znak svetosti, no Leopold je svetost postigao herojskim načinom života te potpunom predajom vjeri i Bogu - kaže naš sugovornik. Ističe da je sv. Leopold bio slabašna zdravlja, nizak, mucao je, no Bog se njime poslužio da kroz njega širi vjeru te donosi mir i utjehu brojnim vjernicima.

Bio je visok svega 135 centimetara, no njegova samilost za vjernike bila je golema. Četrdeset ih je godina, sve do smrti 30. srpnja 1942. godine, od jutra do mraka ispovijedao u Padovi, dajući blage pokore vjernicima koji su mu dolazili. Ostatak pokora sam je odrađivao molitvama. Nakon što bi rano ujutro odslužio žrtvu svete mise, sjeo bi u sobicu za ispovijedanje te bi tamo pokornicima ostao na raspolaganju i nikada se nije tužio. Prije smrti u 77. godini, sv. Leopold prorekao je da će kapucinski samostan u Padovi u kojem je služio biti razoren od bombi. To se zaista i dogodilo, a jedina prostorija koja je ostala čitava je njegova sobica - ispovjedaonica.

Svecem cijele Katoličke crkve Leopolda je proglasio papa Ivan Pavao II. u listopadu 1983. godine. Leopold Bogdan Mandić živio je krepost. Samoga Boga prelijevao je među ljude i u očima vjernika bio čudotvorac. Bio je pravednik i iz njegovih usta najčešće su izlazile riječi: “Vjeruj! Imaj vjeru!”. Potresale su savjesti i bacale svjetlo u duše njegovih pokornika. Pokretale su uspavane snage i otvarale beznadne putove onima koji su k njemu dolazili po pomoć.     

Dio desne ruke završio u Maglaju

Iako je tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića potpuno sačuvano, nedostaje mu desna ruka. Ona je uklonjena kako bi se od nje napravile relikvije. Dio se čuva u kapelici kapucinske crkve u Padovi, dio u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravi, a dio i u Maglaju. Tamo ju je prije 35 godina donio padovanski kapucin Pietro Bernardi prilikom posvete prve novosagrađene crkve u čast sv. Leopolda.     
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)