Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
263 komentara

"To nije gospodarski program za HDZ već za cijelu Hrvatsku"

Predsjednik IFO instituta rekao je da ne vodi računa o tome tko će pobijediti na izborima u Hrvatskoj: ' Koja god stranka pobijedi može koristiti naše rezultate'

Goran Jakuš/Pixsell
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
263 komentara

Mi nismo ovdje kako bismo govorili Hrvatskoj što da čini. Mi smo neovisni istraživački institut. Nismo u vezi s njemačkom vladom. Dakle, potpuno smo neovisni. Hrvatska strana nas je tražila da ih savjetujemo i to činimo, rekao je Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO instituta na HDZ-ovoj konferenciji 'Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015.-2020.'. 

Dodao je da će donijeti izvješće o čijim rezultatima nije htio govoriti s obzirom da je ono još u izradi. Bio je, kaže, iznenađen kad ga je Srećko Prusina pitao za suradnju. 

Sinn je naglasio kako je Njemačka Hrvatskoj uvijek bila potpora. 

- Moram reći kako ne radimo za posebnu stranku već za Hrvatsku - rekao je te naglasio kako ne vodi računa o tome tko će pobijediti na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. 

- Koja god stranka pobijedi može koristiti naše rezultate - rekao je.

'Imamo iskustva s drugim zemljama koje su prošle isto'

Dodao je kako pri izradi izvješća surađuju i s odličnim hrvatskim ekonomistima, a prednost IFO instituta vidi u tome što imaju iskustva s drugim zemljama koje su prošle kroz isto. 

'Potrebne su reforme, radikalne, ali ne i bolne'

- Hrvatskoj su potrebne strukturne reforme koje će zaključiti tranziciju od komunizma prema tržišnoj ekonomiji - smatra Sinn te pritom naglašava kako one moraju biti radikalne, ali ne i bolne za najosjetljiviji dio društva

U tom smislu korisnim smatra primjer Slovačke. Naime, na panelima konferencije govorila su i dva slovačka političara - bivši premijer Mikulaš Dzurinda te bivši ministar financija Ivan Mikloš.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message