Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
263 komentara

"To nije gospodarski program za HDZ već za cijelu Hrvatsku"

Predsjednik IFO instituta rekao je da ne vodi računa o tome tko će pobijediti na izborima u Hrvatskoj: ' Koja god stranka pobijedi može koristiti naše rezultate'

Goran Jakuš/Pixsell
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
263 komentara

Mi nismo ovdje kako bismo govorili Hrvatskoj što da čini. Mi smo neovisni istraživački institut. Nismo u vezi s njemačkom vladom. Dakle, potpuno smo neovisni. Hrvatska strana nas je tražila da ih savjetujemo i to činimo, rekao je Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO instituta na HDZ-ovoj konferenciji 'Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015.-2020.'. 

Dodao je da će donijeti izvješće o čijim rezultatima nije htio govoriti s obzirom da je ono još u izradi. Bio je, kaže, iznenađen kad ga je Srećko Prusina pitao za suradnju. 

Sinn je naglasio kako je Njemačka Hrvatskoj uvijek bila potpora. 

- Moram reći kako ne radimo za posebnu stranku već za Hrvatsku - rekao je te naglasio kako ne vodi računa o tome tko će pobijediti na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. 

- Koja god stranka pobijedi može koristiti naše rezultate - rekao je.

'Imamo iskustva s drugim zemljama koje su prošle isto'

Dodao je kako pri izradi izvješća surađuju i s odličnim hrvatskim ekonomistima, a prednost IFO instituta vidi u tome što imaju iskustva s drugim zemljama koje su prošle kroz isto. 

'Potrebne su reforme, radikalne, ali ne i bolne'

- Hrvatskoj su potrebne strukturne reforme koje će zaključiti tranziciju od komunizma prema tržišnoj ekonomiji - smatra Sinn te pritom naglašava kako one moraju biti radikalne, ali ne i bolne za najosjetljiviji dio društva

U tom smislu korisnim smatra primjer Slovačke. Naime, na panelima konferencije govorila su i dva slovačka političara - bivši premijer Mikulaš Dzurinda te bivši ministar financija Ivan Mikloš.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message