Obavijesti

News

Komentari 37

'Todorić bi iz malo zemalja mogao izbjeći izručenje u RH'

'Todorić bi iz malo zemalja mogao izbjeći izručenje u RH'
1

Pitanje Agrokora jedno je od važnijih za Hrvatsku. Ilustrira kako se može postati moćnijim od države. Moramo biti svjesni da su Todorić i Agrokor u nekim stvarima bili moćniji od države, kaže Miljenić

VIDEO

Prije pola godine SDP je predložio osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, a tek je ovaj tjedan to tijelo konačno osnovano. Predsjednik povjerenstva postao je bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. 

Dio intervjua koji je dao Novom listu prenosimo u nastavku.

Dio oporbenih stranaka koje nisu zastupljene u povjerenstvu, poglavito Živi zid, insinuirao je da je cilj HDZ-a i SDP-a upravo zataškavanje i zaštita nekoga.

Složili smo se da sve sjednice povjerenstva budu javne, da sva saslušanja budu otvorena za javnost. Nisam sudjelovao u razgovorima o sastavu povjerenstva, a mogu reći da bih bio sretniji da nas je više jer, uostalom, zakon dopušta 15 članova. Sabor je izglasao devet članova, ali vjerujem da ćemo prihvaćati sve inicijative i stranaka koje nemaju zastupnike u povjerenstvu, a koje će pridonositi otkrivanju istine.

Niste upoznali Ivicu Todorića?

Ne. Upoznao sam, recimo, Antu Ramljaka. Ali, ponavljam, zalagat ću se da sve bude otvoreno, pa neka javnost procjenjuje skriva li netko od nas nešto. Ne znam kako će se postaviti većina u povjerenstvu, ali smatram da bismo se morali koncentrirati na personalne iskaze. Iluzija je da ćemo mi iščitavati nekakve bilance i tako dalje. To nije naš posao. Kad je riječ o sustavu koji je u nekim segmentima bio jači od države, jasno je da to nije bilo moguće bez povezanosti s politikom. Želim zato, primjerice, od svih ministara financija, HDZ-ovih i SDP-ovih, čuti je li točno da u Agrokoru deset godina nije bilo poreznog nadzora i ako jest zašto se to dogodilo.

Jeste li i kao ministar imali osjećaj da su Todorić i Agrokor jači od države?

Neposredno ne, ali posredno da. Ako su radnici Agrokora dobivali bonove kao neku vrstu plaće i ako se utvrdilo da je to nezakonito, a nadležan regulator nije ništa poduzeo, onda vam se nameće zaključak da je Agrokor jači od države. Želim čuti zašto regulator nije ništa poduzeo u tom i u drugim slučajevima.

Nagađa se da je Todorić negdje u inozemstvu, ne bi li njegov dolazak u Zagreb 3. studenog na saslušanje pred povjerenstvo bio za njega previše riskantan? Mogao bi biti uhićen.

Ako protiv hrvatskog državljanina krene kazneni postupak za ozbiljno kazneno djelo, u vrlo malo država na svijetu on će moći izbjeći izručenje.

A primjer Zsolta Hernadija?

Iza njega je stala mađarska država, koja ga štiti i pokriva. Organizirali su mu nekakvo suđenje i sad se pozivaju na načelo da mu se ne može dva puta suditi za istu stvar.

Ako bi Todorić kojim slučajem završio u pritvoru prije 3. studenog, to ne bi bila prepreka da svejedno dođe na povjerenstvo.

Ne bi. Ali, ako krene istraga onda ćemo, to je moje mišljenje, morati sjesti s Državnim odvjetništvom, definirati što je područje njihove istrage i povjerenstvo u to ne bi moglo ulaziti. Tako je čitam smisao Zakona o istražnim povjerenstvima. Recimo, siguran sam da DORH ne ispituje nečiju potencijalnu kaznenu odgovornost u vezi HBOR-ovog kredita Agrokoru i nema razloga da se povjerenstvo time ne bavi, pa makar trajala istraga Državnog odvjetništva o drugim stvarima. Očekujem kolegijalnost u povjerenstvu i vjerujem da je interes većine članova da se barem približimo nekoj istini.

Koliko su vam uvjerljive Todorićeve tvrdnje da su ga iz Vlade prislili da potpiše aktivaciju lex Agrokora?

Očekujem da ih potkrijepi dokazima ili da ponudi logično objašnjenje zašto bi ga netko prisiljavao na to.

Piše na svojm blogu da su mu prijetili uhićenjem ako to ne potpiše.

Imat će o tome prilike govoriti pred povjerenstvom, kaže Miljenić za Novi list.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...