Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
199 komentara

Todorić punih devet godina nije platio ni kune poreza na dobit!

Svake godine od 2005. je Agrokor iskazivao dobit iako su bili u gubitku, Todorić je sebi uzeo 670 milijuna od te dobiti, ali porez tvrtka nije plaćala. I izgleda da nikomu u Poreznoj upravi to nije bilo čudno

Foto: Robert Anic/PIXSELL
199 komentara

Iako je jedna od mantri Ivice Todorića bila da je redovno plaćao sve poreze državi, ispada da nije bilo tako, barem što se tiče poreza na dobit. U rješenju o istrazi protiv Ivice Todorića i još 14 menadžera Agrokora, tužitelji tvrde da su provjerili podatke i uplate Poreznoj upravi i navode da nije plaćen porez na dobit. I to iako je Agrokor od 2005. godine, zaključno sa 2014. godinom ostvario, po službenim knjigama milijarde kuna dobiti. Porez na dobit iznosi 20 posto.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Treba napomenuti da da unatoč prikazanoj dobiti, Agrokor dd stvarno nije plaćao porez na dobit, zbog prenesenih poreznih gubitaka, uslijed pripajanja trgovačkih društava s gubicima - tvrdi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Istovremeno je samom Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki od dobiti u razdoblju 2005. zaključno sa 2014. godini isplaćeno 671 milijun kuna od dobiti Agrokora. Tužitelji smatraju da su kroz sve godine prikrivani troškovi, povećavana imovina i tvrtka je svake godine poslovala s gubicima, pa nije bilo nikakva razloga da se taj novac isplati Gazdi kao vlasniku. To je jedan od temelja njihove optužnice.

Pitali smo i poreznog stručnjaka Vladu Brkanića kako je moguće da se istovremeno isplaćuje dividenda od dobiti vlasniku, a ne plaća porez državi na istu tu dobit jer je pripojio društva s gubitkom.

- To je moguće. Ako su pripajali društva koje su imali gubitke. Treba razlikovati bilancu od porezne bilance. Svako društvo koje je imalo gubitke, ono pet godina ima pravo prenositi taj gubitak i imati olakšicu za plaćanje poreza. To je još tako od 1995. godine. Dok se ne pokriju gubici, ne moraš plaćati porez. Ako je tvrtka koja je pripojena imala gubitak, vi je pripojite zdravoj tvrtki, ali ne otpuštate i zadržite istu djelatnost, iako tvrtka matica ima dobit, porez se ne treba plaćati kroz pet godina - objašnjava Brkanić.

Međutim, upozorava da budi sumnju da Agrokor uz takve milijunski prizane dobiti uspio izvući od plaćanja poreza i da je je Porezna uprava morala kontrolirati pravnu osnovu i jesu li ispunjeni svi uvjeti.

- Za koncern tolike veličine, on bi veoma brzo ispucao porezne olakšice zbog pripajanja. Možda su dodatno bili oslobođeni zbog investicija - kaže Brkanić.

S druge strane, Hrvatska do 2012. godine nije oporezovala dividendu, pa Todorić nije morao platiti niti porez na ono što je on izvukao iz tvrtke. Ako se potvrde navodi tužitelja i sud potvrdi da je Todorić lažirao poslovna izvješća i pretvarao gubitke u dobit, Todorić bi sve trebao vratiti.

- Svu dividendu koji si je isplati, trebao bi vratiti ako se pokaže da je isplaćena na osnovu lažiranih poslovnih knjiga. On na nju nije imao pravo - kaže Brkanić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message