Obavijesti

News

Komentari 184

Po brzom postupku: Smijenjen odgovorni za sigurnost hrane!

Po brzom postupku: Smijenjen odgovorni za sigurnost hrane!
1

Zdrav razum nalaže da je to nešto o čemu treba odmah obavijestiti javnost,  jer se dio tih proizvoda možda još uvijek možda nalazi u vašim zamrzivačima, kaže ministar poljoprivrede

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je u srijedu za 24sata da je smijenio Tomislava Kiša, čelnika Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane zbog afere oko mesa zaraženog salmonelom.

Tolušić smatra da je Kiš odgovoran što javnost nije na vrijeme obaviještena.

Naveo je kako je sustav takav da se za one proizvode koji više nisu na tržištu službeno ne mora obavještavati javnost.

- Ono što ja osobno smatram da je suludo da mi o takvim stvarima ne izvještavamo javnost. I to je ono što ćemo ubuduće spriječiti - kazao je Tolušić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

'Ni mene nije obavijestio, a ja sam prvi to trebao znati'

- Predložio sam razrješenje gospodina Kiša, a vidjet ćemo što će biti sa stručnim službama. Kiš o tome nije izvijestio ministra, a ja sam prva, glavna i odgovorna osoba u Ministarstvu koja je to morala znati već 2. studenog, ako ne već i prije. Ni javnost nije na vrijeme obaviještena. Zdrav razum nalaže da je to nešto o čemu treba odmah obavijestiti javnost,  jer se dio tih proizvoda možda još uvijek možda nalazi u vašim zamrzivačima - kazao je Tolušić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u Saboru o aferi zataškavanja prodaje piletine zaražene salmonelom Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on 16. studenoga 2016

Ministar navodi da sve trgovine rade samokontrolu, a da Ministarstvo primjenjuje iste propise.

'Ne možemo kontrolirati svaki komad mesa iz EU-a'

- Mi uvozno meso iz bilo koje EU države ne kontroliramo na granici, oni to moraju kontrolirati u proizvodnji. Mi kontrole mesa provodimo povremeno, kako nalažu inspekcije, a trgovine rade same svoje inspekcije. Mi ne možemo kontrolirati svaki komad mesa koje se uveze iz EU-a, to je fizički nemoguće, ali možemo pojačati svoje kontrole - rekao je Tolušić. 

- Meso iz trećih zemalja apsolutno kontroliramo, a iz zemalja EU po potrebi, i to bi trebalo pojačati. Meso hrvatskih proizvođača je definitivno zdravstveno ispravno, jer je ono prošlo sve kontrole - tvrdi Tolušić.

Kazao je kako Ministarstvo sada ispituje ima li još sličnih slučajeva.

'Mogu jedino reći: kupujmo hrvatsko'

- Ja sam za ovaj slučaj saznao jučer, i to iz medija. Medijima hvala na tome, ali mi tako ne možemo raditi. Mogu jedino reći kupujmo hrvatsko, jer tu smo sigurni, znamo što proizvodimo i to meso je prošlo sve kontrole - kazao je Tolušić.

Kazao je da nije riječ o istom proizvođaču iz Poljske čija su jaja zbog salmonele krajem listopada povučena s tržišta.

'Objavljivat ćemo imena proizvođača za sve proizvode koji se povlače'

Na pitanje hoće li od sada postati praksa Ministarstva poljoprivrede objavljivanje i imena proizvođača čiji se proizvodi povlače s tržišta, a ne kao što se do sad samo objavljivalo da se neki proizvod povlači bez da javnost zna tko je proizvođač, ministar Tolušić rekao nam je kako će to biti tako. 

-  Mi i sad imamo praksu objavljivanja imena proizvođača nekih proizvoda, ali od sada ćemo objavljivati imena za sve proizvode koji se povlače pa i za one za koje ne moramo objavljivati - kaže ministar Tolušić. 

Lidl: Odmah smo obavijestili Ministarstvo poljoprivrede

Oglasio se i Lidl Hrvatska, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Nastavno na priopćenje Ministarstva poljoprivrede koje je objavljeno u medijima, Lidl Hrvatska želi dodatno potvrditi da je predmetnu piletinu i pačetinu poslao na redovitu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij te je u konkretnom slučaju, po zaprimanju pozitivnog nalaza, odmah obavijestio Ministarstvo poljoprivrede.

Lidl u svojoj ponudi svježeg mesa ima isključivo originalno zapakirane proizvode te Lidl ni na koji način ne može utjecati na eventualnu kontaminaciju proizvoda. Kako bi se održala zdravstvena ispravnost proizvoda, neophodno je održavanje hladnog lanca od trenutka proizvodnje pa do trenutka prodaje u našem trgovačkom lancu. Taj hladni lanac se višekratno provjerava neposrednom kontrolom temperature, o čemu se obavezno vode zapisi. Svi zapisi su predmet verifikacije i kontrole.

Željeli bismo ovom prilikom još jednom skrenuti pažnju na to da je za visokorizične namirnice kao svježe meso, vrlo važno da se i nakon kupnje transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade kako je i navedeno na deklaraciji proizvoda.

Obzirom na visoke standarde kontrole kvalitete, meso u našoj ponudi je zdravstveno ispravno te ga naši kupci mogu i dalje slobodno konzumirati.

Ukoliko naši kupci još uvijek imaju kupljeni proizvod, mogu ga vratiti u obližnju Lidlovu trgovinu uz povrat novca, neovisno o tome imaju li račun'.

Salmonela je utvrđena još 2. studenog

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu poslalo priopćenje o piletini u kojoj je pronađena salmonela.

Navode da im je Lidl Hrvatska d.o. o. 2. studenog ove godine prijavio da je utvrđena salmonela u uzorcima proizvoda: Svježa pileća prsa, cca. 1kg, podrijetlo Poljska, dobavljač Mesna industrija Braća Pivac, rok trajanja: 25.10.2016. i pačja prsa s kožom, 420g, podrijetlo Mađarska, dobavljač Hungerit, rok trajanja: 28.10.2016. 

Informacija o salmoneli je objavljena tek ​ 11. studenog u europskom sustavu uzbunjivanja.

Obzirom da je tom mesu istekao rok trajanja te se ono više nije nalazilo na tržištu EU RASFF je informaciju zaprimljenu od RH klasificirao kao „information for attention“ (obavijest za informaciju), a ne kao „alert“ (uzbuna).

- Kao ministar poljoprivrede osobno smatram da javnost mora odmah biti obaviještena o svakoj potencijalnoj opasnosti za zdravlje, bez obzira što procedure to ne nalažu. Iako je Ministarstvo poljoprivrede postupilo po svim zadanim procedurama, morali smo biti brži i učinkovitiji. Moramo promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede - poručio je Tolušić u srijedu u priopćenju. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...