Obavijesti

News

Komentari 14

Tomašević favorit, mrtva trka Filipovića, Klisovića i Ožbolt

Tomašević favorit, mrtva trka Filipovića, Klisovića i Ožbolt

Do jučer Bandićevi birači, njih 27 posto vjerno je HDZ-u, 14,5% u MOSTU prepoznaje svjetonazorski blisku opciju, a 12,8% u Domovinskom pokretu

VIDEO

Tomislav Tomašević iz Možemo! i dalje je zagrebački favorit, pokazuje to istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Tomaševića podržava 37,6% glasača. Usprkos optužbama da je aktivist, glasači upravo njega ističu kao dobrog poznavatelja situacije u Zagrebu (19,2%), sposobnog provesti nužne promjene (18,5%) u Gradskoj upravi i načinu upravljanja gradom.

Na drugom mjestu gotovo su izjednačeni Joško Klisović (11,7%), Davor Filipović (10,7%) i Vesna Škare Ožbolt (10,2%).

Pristojan, odmjeren i pozitivno intoniran nastup prednost je SDP-ovog kandidata za 23,6% njegovih glasača. Vjerodostojnost (19,1%) mu osigurava stručnost (10,1%), no bitnije povjerenje da će raditi u interesu razvoja grada (11,1%). Njegovi glasači stanje u gradu doživljavaju iznimno negativnim. Izazov Joška Klisovića je zaustaviti odljev glasova, posebice mladih, Tomislavu Tomaševiću.

Davor Filipović može računati na disciplinirane HDZ-ove glasače, posebice sklone Andreju Plenkoviću (čak 95,5% njegovih birača su simpatizeri stranke, a glavi razlog izbora je pripadnost stranci – 38,7%). Vjetar u leđa je raspoloženje HDZ-ovog glasačkog tijela; za 14,5% promjena vlasti je razlog izbora Davora Filipoviću, a u njemu vide sposobnost (17,8%) i vjerodostojnost (17,7%).

Vesna Škare Ožbolt je kandidat Tuđmanovog HDZ-a. Izbor je starijih HDZ-ovih glasača (12,9%), a druga je među neodlučnim glasačima. Iskustvo (28,7%), bliskost ljudima (21,8%) i sposobnost (16,1%) i rezultati (9,3%) održavaju je visoko među favoritima. S druge strane, samo je 49,3% sigurno da će joj dati glas, a snažan terenski rad HDZ-ovih koordinatora mogla bi disciplinirati biračko tijelo da se u posljednjem trenutku priklone kandidatu stranke.

Miroslav Škoro na začelju je liste favorita (8,3%). Više od dvije trećine njegovih glasača su simpatizeri Domovinskog pokreta, a ostali se raspršuju na MOST i HDZ. Miroslav Škoro doživljava se manje kao političar, a više kroz narativ kojim se predstavlja biračima: neovisan i uspješan poslovni čovjek (11,3%) sposoban mijenjati postojeće politike (13,3%). Ipak, najviše ga birača doživljava kao ugodnog, staloženog sugovornika (26,4%).

Glasači Možemo! izuzetno su kritični prema modelu upravljanja gradom i nezadovoljni stanjem u kojem se Zagreb nalazi (62,4%). Mnogi su bivši simpatizeri SDP-a, a Možemo! doživljavaju kao konkretniju, moderniju alternativu, koja poznaje grad, ljude.

73,1% glasača Davora Filipovića zadovoljno je stanjem u gradu i smatra da je odlazak Milana Bandića prilika za preuzimanje vlasti. Potencijal stranke za 6% je veći od kandidata, a zanimljivo je da čak 7,6% HDZ-ovih glasača planira glasati za Tomislava Tomaševića. Ostaje dojam da je HDZ prepoznatljivim kandidatom, dokazanim u radu na terenu mogao ostvariti bolji rezultat.

Glasači SDP-a nezadovoljni su stanjem u gradu (59,7%), no njihovo glasačko tijelo je dominantno starije. Mladi glasači prelaze zeleno-lijevim opcijama i dojma da se SDP bavi vlastitim problemima i gubi dodir s gradom, ljudima. 

MOST uspijeva vezati konzervativni svjetonazor s prepoznatljivim osobnostima i gradi snažnu, stabilnu bazu simpatizera koja doseže 10%. 

Specifičnost zagrebačkih izbora je i odlazak Milana Bandića. Nakon dvadeset godina vlasti samo 4,2% glasača smatra da grad ostavlja u izrazito dobrom, 39,9% u dobrom, 33,5% u lošem, a 22,3% u izrazito lošem stanju. 

Kome odlaze glasači Milana Bandića? Naime, 27% glasača ostaje vjerno HDZ-u, 14,5% u MOSTU prepoznaje svjetonazorski blisku opciju, a 12,8% u Domovinskom pokretu. Populizam, političko umijeće ili interes kojim je Milan Bandić privlačio glasače vidi se i kroz 11% podrške SPD-u i čak 9,9% koaliciji Možemo!.

Stranka MB365 – Stranka rada i solidarnosti osvaja oko 4% glasova – isti birači glasaju i za kandidata i za stranku. Većina kao nasljednicu Milana Bandića vidi Jelenu Pavičić Vukičević.

Konačno, opcije za drugi krug izbora favoriziraju Tomislava Tomaševića, koji pobjeđuje Davora Filipovića (56% naprema 19%), Miroslava Škoru (57% naprema 16%) i Joška Klisovića (49% naprema 13%).

Potvrda Tomislava Tomaševića kao favorita, odnosno, njegove povezanosti s građanima kroz terenski rad je i iznimno snažna pozicija u tradicionalno desno orijentiranim, istočnim dijelovima grada.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana Grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 11. – 16. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...