Obavijesti

News

Komentari 127

Tomašević: 'Voda će poskupiti 15 posto jer to je nužno, pucanje cjevovoda postalo je neizdrživo'

Tomašević: 'Voda će poskupiti 15 posto jer to je nužno, pucanje cjevovoda postalo je neizdrživo'

Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija, rekao je Tomašević

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević posjetio je sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaet Osnovnu školu Petar Zrinski u kojoj su završeni radovi na cjelovitoj obnovi. Obnovom te škole, u Zagrebu su obnovljene sve potresom oštećene škole u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Završena obnova svih OŠ oštećenih u potresu

Obnova OŠ Petra Zrinskog stajala je 16.6 milijuna eura, otkrio je zagrebački gradonačelnik.

- Podsjetio bih da je ovo deveta škola koju smo otvorili u posljednjih godinu dana. Ovo je peta škola u cjelovitoj obnovi. Ovim na neki način simboličnim otvaranjem u Krajiškoj je Grad Zagreb završio sve cjelovite obnove osnovnih škola u Zagrebu, ostale su nam još srednje - rekao je Tomašević te istaknuo da je škola konstrukcijski ojačana i vrhunski opremljena, ali da posla još ima - do svibnja planiraju urediti fasadu i dvorište.

POGLEDAJTE VIDEO: Obilazak obnovljene zgrade OŠ Petar Zrinski

Pokretanje videa...

tomislav tomašević obilazak OŠ Petar Zrinski 02:07

Tomašević je istaknuo kako je ponosan i sretan što su se učenici vratili u školske klupe od ovog polugodišta.

- Drago mi je i da je od uloženog novca najveći dio iz EU fonda solidarnosti kako bi se što manje novca vraćalo Europskoj uniji - rekao je. 

Tomašević je u Zagrebu kao Plenki u Hrvatskoj. S vlasti ga zasad nitko ne može maknuti...
Tomašević je u Zagrebu kao Plenki u Hrvatskoj. S vlasti ga zasad nitko ne može maknuti...

Otvorenje sljedeće srednje škole bit će u veljači, a vjeruje da će i preostala sredstva biti pokrivena iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. Dodao je i da su u sektoru odgoja i obrazovanja smanjena kašnjenja u plaćanju koja su bila oko šest mjeseci, a sada ih nema, te škole ne moraju brinuti oko plaćanja režija i računa.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet pripremio je prezentaciju o obnovi osnovne škole.

- Prva cjelovito obnovljena škola bila je OŠ Miroslav Krleža u koju se vratilo 286 učenika, a projekt je stajao 90 milijuna kuna. Druga investicija bila je u školu Ivan Merz u koju se vratilo četiristotinjak učenika. Vrlo zahtjevan projekt od 24 milijuna kuna bio je u Područnoj školi Vugrovec-Kašina gdje se vratilo dvjestotinjak učenika, a škola je dograđena. Dom Ante Bruno Bušić u Gajevoj ulici za 80-ak učenika također je bio zahtjevan pothvat obnove. Sjajno je da je dom ostao gdje je jer na taj način učenici iz drugih gradova nisu građani drugog reda, već su u jednoj od ljepših palača - rekao je.

Tomašević ne vidi problem: 'Zar udruge članova naše stranke ne smiju dobiti gradski novac?'
Tomašević ne vidi problem: 'Zar udruge članova naše stranke ne smiju dobiti gradski novac?'

Otkrio je da se u obnovljene i izgrađene škole vratilo ukupno 2193 učenika, a od toga 1562 učenika u obnovljene škole. Vrijednost radova iznosi 366 milijuna kuna, od čega će 50 posto biti iz EU fondova, a ostatak iz NPOO.

- Sljedeće su srednje škole: Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituš Brezovački koja bi trebala biti spremna do sljedeće školske godine. Prva će biti gotova Glazbena škola Blagoje Bersa u Frankopanskoj koja će vrata otvoriti u veljači - dodao je Korlaet.

Poskupljenje vode u Zagrebu

Komentirao je da je poskupljenje vode u Zagrebu nužno te naglasio da je pucanje cjevovodi postalo neizdrživo.

- Inflacijom se povećavaju svi materijalni troškovi u gradu i potreba radnika da dobiju veće plaće jer je i njima skuplje. Što se tiče vode, Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija - istaknuo je.

HSLS apelira na Tomaševića: 'Najavljeno poskupljenje vode neka bude pet umjesto 15 posto'
HSLS apelira na Tomaševića: 'Najavljeno poskupljenje vode neka bude pet umjesto 15 posto'

- S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije jer vodoopskrbna poduzeća moraju biti samoodrživa, 30 posto ćemo financirati iz poskupljenja, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova, zato je poskupljenje jedini način. Što se tiče prijedloga HSLS-a da se uzme kredit, pa krediti su već uzeti, a kako ćete i vraćati taj kredit ako ne povećate prihode? - zaključio je Tomašević te krenuo u obilazak škole.

Tužbe zbog reklama na ZET tramvajima

Potvrdio da ostaje pri odluci da se zabrane reklame na tramvajima, nakon najave tvrtke preko koje se oglašavalo na vozilima ZET-a da će tužiti Grad. Od reklama Grad uprihodi pet milijuna kuna godišnje, a da Grad ZET-u daje milijardu kuna, rekao je.

- ZET je raskinuo ugovor jer je Grad Zagreb uskratio suglasnost i pri tome stojim, ali ne mogu spekulirati što će napraviti privatna firma. Radi se oko pet milijuna kuna prihoda godišnje od tih reklama, a Grad financira ZET s milijardu kuna jer ZET od prodaje karata zarađuje 300 milijuna kuna. Uostalom, bilo je više argumenata za to, žalili su se i putnici... - rekao je Tomašević.

'Dižemo kaznenu prijavu protiv Tomaševića i ZET-a, raskinuli su ugovor potpuno nezakonito...'
'Dižemo kaznenu prijavu protiv Tomaševića i ZET-a, raskinuli su ugovor potpuno nezakonito...'

Istaknuo je kako ga "prijetnje kaznenim prijavama neće pokolebati".

- Ja te prijetnje primam svakodnevno, svaka tvrtka ima pravo zaštititi svoj interes na sudu, a čujem da se planira i uložiti neke novce u kampanju koja će blatiti gradsku vlast: Neka, samo dajte! - rekao je gradonačelnik oštro.

Staze na Sljemenu i Snježna Kraljica

Tomašević je komentirao i stanje na Sljemenu te hoće li staze za skijanje biti otvorene i za građane. Dotakao se i Snježne kraljice.

- Rekreativna sezona ovisi o stanju snijega, a o tome odlučuje Ustanova upravljanje sportskim objektima. Što se tiče Snježne kraljice, grad financira samo nekoliko posto tako da i bez tog postotka natjecanje se može nastaviti, ali klimatski uvjeti su takvi da je upitna održivost nastavka te utrke i skijanja - rekao je Tomašević.

Tomašević nagovijestio mogući kraj Snježne kraljice?! 'Pričat ćemo o održivosti tog projekta'
Tomašević nagovijestio mogući kraj Snježne kraljice?! 'Pričat ćemo o održivosti tog projekta'

Obnova u staroj gradskoj jezgri 

- Program cjelovite obnove je na javnoj raspravi i toliko je ključan da ga i ja kao gradonačelnik mogu usvojiti. S druge strane, jesam ja na vlasti na Baniji? - upitao je Tomašević pa se dotakao Branka Bačića, novog ministra graditeljstva.

- Ovo mi je već treći ministar, a gradonačelnik sam godinu i pol, no imat ćemo sastanak kada ga izglasaju. Naš saborski klub također je iznio 10 prijedloga kako ubrzati obnovu i u tom smislu pozdravljam ideju centralizacije obnove na koju upozoravamo cijelo vrijeme da je nužna, no dobro, bolje ikad nego nikad - zaključio je Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C