Obavijesti

News

Komentari 10

'Na godišnjicu potresa ćemo predstaviti program cjelovite obnove povijesne jezgre Grada'

'Na godišnjicu potresa ćemo predstaviti program cjelovite obnove povijesne jezgre Grada'

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je radove na dogradnji i adaptaciji objekta psihogerijatrije Klinike Vrapče, koji su bili zaustavljeni još 2019.

VIDEO

Nakon skoro godinu dana je zatvoren punkt za masovno cijepljenje na Velesajmu na kojem je od 1. travnja 2021. primljeno gotovo 480.000 doza cjepiva, a svoj doprinos dali djelatnici iz čak 22 zdravstvene ustanove. Nadajmo se da ova pandemija ide svom kraju, ali ukoliko se opet, ne daj Bože, promijene trendovi, mi ćemo biti spremni da opet odgovorimo s kapacitetima za masovno cijepljenje, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za medije koja je ovog puta bila u dvorištu Klinike Vrapče. 

Naime, tamo je obišao radove na dogradnji i adaptaciji objekta psihogerijatrije, koji su bili zaustavljeni još 2019. 

Besplatni prijevoz ZET-om za izbjeglice

Osvrnuo se i na aktivnosti Grada u pružanju pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

- Jučer je otišao jedan šleper pomoći za Varšavu ukupne vrijednosti 250.000 kuna, a prikupljene u suradnji s Crvenim križem. Grad je platio troškove prijevoze u iznosu oko 32.000 kuna. I dalje pripremamo kapacitete za privremeni smještaj izbjeglica, a kao i neki drugi hrvatski gradovi i ZET će pružati javni prijevoz besplatno za izbjeglice koji imaju potvrdu o izbjeglom statusu MUP-a - rekao je. 

Upitan hoće li se izbjeglima omogućiti i besplatni parking, gradonačelnik je istaknuo kako će razmotriti i to u suradnji s drugim gradovima. 

- Neki gradovi poput Rijeke i Opatije su upozorili na određene porezne probleme kada bi se išao na takav model, ali moglo bi se vidjeti da se, u najmanju ruku, neke površine, ali ne u centru Grada, predvide za takvo parkiranje. Znate da se u dobrom dijelu Grada ne plaća parking i mislim da će u tom smislu besplatni javni prijevoz više pomoći nego takvi modeli, ali vidjet ćemo kako će drugi gradovi to riješiti i što je uopće u tom smislu moguće napraviti da se izađe u susret izbjeglicama, a da to, isto tako, ne ugrozi funkcioniranje prometa Grada Zagreba - poručio je. 

Komentirao je i prorijeđeni vozni red ZET-a ponovivši kao i jučer da je to privremeno te da to nema nikakve veze s prihodima i rashodima ZET-a nego poremećenim globalnim lancima nabave i opskrbe koji se tiču nabave dijelova, a da bi vozila bila tehnički ispravna.

- Zato je ZET bio prisiljen da se na nekim linijama prorijedi broj vožnji, no ni na jednoj liniji to nije više od pet minuta - rekao je. 

Govoreći o cijenama karata obzirom na cijelu situaciju i rasta cijena energenata, Tomašević je rekao da će vidjeti kako će se ta situacija dalje razvijati i što će po tom pitanju napraviti država.

- Kao što znate, cijena karata javnog prijevoza u Zagrebu je jedna od najjeftinijih u Hrvatskoj jer se subvencioniraju iz gradskog proračuna. Reći ću vam podatak koji mislim da mnogi ne znaju - svi prihodi koji dolaze iz prireza u proračun, a znamo da je on u Zagrebu najveći, ove godine su oko 800 milijuna kuna, a subvencija ZET-u iz proračuna je 940 milijuna kuna. Toliko Grad subvencionira kako bi te cijene karata bile takve kakve jesu i vidjet ćemo koliko dugo ćemo tako moći to raditi - rekao je. 

Upitan za skloništa u Gradu, podsjetio je kako je Grad objavio lokacije za javna skloništa, a da će ovih dana objaviti i lokacije za tzv. blokovska skloništa. 

- Uskoro ćemo ići i na reviziju onih skloništa koji su u višestambenim zgradama, a njima upravlja Grad. Imamo i oko 160 skloništa u gradskim ustanovama, od vrtića, škola... A onda i cijeli niz privatnih skloništa, a kojima su dužni upravljati suvlasnici višestambenih zgrada. Moram priznati da tu definitivno ne možemo biti zadovoljni niti s brojem niti stanjem, iako kad gledamo neke druge europske zemlje, tu smo još dobri - rekao je Tomašević dodavši kako zadnjih 20 godina nije bilo adekvatne brige za skloništa. 

- I sada se, nažalost, ne može to preko noći riješiti. Ali to nam je jako bitan zadatak, na kojem radimo od prvog dana, a posebice posljednjih mjesec dana s obzirom na situaciju. Ali ponavljam, ne treba širiti paniku, nadam se da nam nikad neće trebati, ali s druge strane, ako ta skloništa postoje, ona moraju biti u dobroj funkciji i dobrom stanju. I kad čujem kritike na stanje tih skloništa od strane bivše vlasti zadnjih 20 godina, onda se pitam tko je bio na vlasti tih zadnjih 20 godina. Sigurno nismo bili mi - rekao je. 

'Idući tjedan ćemo predstaviti program cjelovite obnove povijesne jezgre Grada'

Njegov zamjenik, Luka Korlaet, najavio je kako će Grad idući tjedan, na drugu godišnjicu potresa koji je pogodio Zagreb, predstaviti program cjelovite obnove povijesne jezgre Grada.

- U fokusu te studije bit će Donji Grad s osvrtom na tzv. blok 19, a doticat će se i Gornjeg Grada. I to će biti prvi strateški dokument koji će dati smjernice državi, Gradu, privatnim vlasnicima, odnosno investitorima, kako napraviti ne samo konstrukcijsku protupotresnu obnovu nego kako unaprijediti Grad u totalu, kompletnu komunalnu, prometnu i zelenu infrastrukturu - rekao je. 

Dokument predstavlja, naglasio je, novi način pristupa razvoja Grada Zagreba, koji bi u budućnosti bio sigurniji i zeleniji. 

- Građani bi trebali dobiti bolju kvalitetu života, manje prometne gužve, više mjesta za pješake i bicikliste, zelenije kvartove, više parkova, niže račune za režije jer će zgrade biti energetski učinkovitije, obnovljenu podzemnu i nadzemnu infrastrukturu, veću turističku atraktivnost, veću iskorištenost EU fondova u procesu obnove, očuvanju gradske jezgre za buduće generacije - nabrojao je Korlaet dodavši kako je ključno da se u javnu raspravu o provedbi ove studije uključe i građani te stručnjaci.

- Uključite se i iskoristite ovaj trenutak, ne samo da napravimo konstrukcijsku obnovu, nego da revitaliziramo povijesnu jezgru u svakom smislu, da vratimo život u povijesnu jezgru, što mislim da je ključno za cijeli Grad jer je to srce Grada - pozvao je Tomašević. 

O obnovi: 'Zapinje u javnoj nabavi, građani više nemaju strpljenja'

Govoreći o obnovi, gradonačelnik je istaknuo kako je Fond za obnovu taj koji provodi postupke javne nabave o izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća, konstrukcijskoj obnovi kuća i višestambenih zgrada te da je očito da tu postoje određeni problemi. 

- Razmatraju se neki sustavi poput dinamičkog sustava javne nabave gdje se unaprijed odabere krug firmi koje se onda mogu po potrebi angažirati odmah za različite, unaprijed određene vrste poslova i cijene. No i tu nešto zapinje tako da se testiraju najbolji modeli - rekao je i podsjetio kako se prva zamjenska obiteljska kuća u Zagrebu trebala početi graditi sad u ožujku, ali je i to pomaknuto na travanj. 

- Nadam se da se to više neće pomicati jer mislim da više nitko nema strpljenja - dodao je. 

Istaknuo je kako je trenutno 80-ak stambenih kontejnera postavljeno uz obiteljske kuće. 

- Nakon što smo raspisali natječaj za smještaj u gradske stanove, samo šest obitelji iz kontejnera se javilo da pređu u gradske stanove, tako da im je i dalje, očito, bolja opcija biti uz svoje obiteljske kuće. Ali naravno, ono što oni traže i očekuju, s pravom, jest da konačno krene obnova njihovih kuća i da ne moraju više biti u tim kontejnerima ili da krene izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća tamo gdje nije moguća obnova - rekao je dodavši kako se polovica obitelji smještenih u hostelu Arena javilo na natječaj za gradski stan. 

- Mnogi se nisu ni javili na natječaj zato što u hostelu imaju i pripremljene obroke, pretpostavljam da je to razlog, i možda je nekima više odgovaralo biti u hostelu - rekao je. 

Konačna adaptacija odjela psihogerijatrije nakon 143 godine, ali i cjelovita obnova Klinike Vrapče

Ravnateljica Klinike Vrapče Petrana Brečić izrazila je ogromnu sreću i zadovoljstvo što je ova vlast prepoznala važnost psihogerijatrije te omogućila nastavak izgradnje objekta nakon četiri godine. 

- Grad je u ovako teškoj financijskoj situaciji iznašao sredstva da se ova naša  psihogerijatrija završi. To je nešto što je izuzetno važno. Naša Klinika za psihijatriju Vrapče stara je 143 godine, ima 30 zidanih objekata i moram reći da je ova zgrada psihogerijatrije jedina koja nije bila rekonstruirana u sve te 143 godine i nije bila primjerena niti za liječenje niti boravak - istaknula je dodavši kako je konačno 2018. krenula adaptacija tog objekta, ali je nakon par mjeseci prekinuta. 

Četiri godine sve je stajalo. 

- Mi ćemo završetkom ovog projekta dobiti sjajan prostor od 2600 kvadrata, koji će se sastojati od jedne podzemne i dvije nadzemne etaže, a cjelokupno liječenje bit će konceptualizirano u četiri odjela. To je velika dobit, ne samo za Kliniku Vrapče i Grad Zagreb, nego i šire - naglasila je ravnateljica dodavši kako će odjel imati 60 kreveta za bolničko liječenje i oko 25 za dnevnu bolnicu.

Do sada je utrošeno već 10 milijuna kuna, dodao je gradonačelnik, a nastavak radova koštat će još oko 30 milijuna kuna. 

Ravnateljica je istaknula i kako su uspjeli povući 136 milijuna kuna bespovratnih sredstava za cjelovitu obnovu Klinike Vrapče. 

- To je također velika zasluga ove gradske administracije - pohvalila je ravnateljica novu gradsku vlast. 

Ova zgrada je skoro postala ukleta, našalio se gradonačelnik obzirom na tijek događaja oko obnove ovog odjela. 

- Prvo su čekali toliko dugo na obnovu, a onda kad su konačno dočekali radovi koji su trebali trajati osam mjeseci, trajali su skoro dvije godine da bi onda firma koja je izvodila radove propala. Nakon četiri godine pauze konačno ti radovi idu dalje, a uvjeren sam da će biti gotovi do kraja godine - rekao je naglasivši kako je Klinika Vrapče bitna za cijelu Hrvatsku, ne samo za Grad Zagreb.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je
Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom