Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
52 komentara

Tomislavac: Od divnog hotela do karantene za korona virus

U samom srcu parka prirode Medvednica na Sljemenu, svega dvadesetak minuta udaljenosti od užeg centra grada Zagreba, stoji Tomislavov dom, hotel koji je svojedobno bio proglašen jednim od najboljih u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Reuters/PIXSELL
52 komentara

Kultni hotel na Sljemenu, Tomislavov dom, postaje karantena za osobe zaražene koronavirusom. 

U hotel od 42 sobe, te bazenom tako se više ne može ući. MUP je izdao 'Nalog za mobilizaciju'. 'Nalog je izdan do opoziva - naloga o demobilizaciji', piše na papiru na ulaznim vratima kultnog hotela.

POGLEDAJTE VIDEO

Tomislavov dom ima četiri kata, nalazi se u samom srcu parka prirode na Sljemenu, najvišem djelu Medvednice, svega dvadesetak minuta udaljenosti od užeg centra grada Zagreba.

To je vrhunsko djelo naše i svjetske arhitekture tridesetih godina prošlog stoljeća.

Izgrađen je 1937.godine, a današnji vanjski izgled (oblik lastavice u letu) može zahvaliti jednom od najvećih hrvatskih arhitekta 20. stoljeća - Stjepanu Planiću, pioniru ekološkog i socijalnog stanovanja. Po njegovom je nacrtu hotel izgrađen.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

To je bio prvi takav izgrađen objekt kod nas i među prvima u Europi.

Nekoliko puta stradao u požaru

Tomislavov dom svojim je oblikom prilagođen terenu, a materijali od kojih je izgrađen  - zeleni škriljevac, drvo - nastavljaju slijed prirodne okoline.

Prvi TV odašiljač počeo je emitiranje s upravo iz hotela Tomislavov dom  15. svibnja 1956. godine.

Kroz povijest je Tomislavov dom nekoliko puta stradao u požaru. Krovište i jedan kat izgorjeli su 1964. godine. Nekoliko puta je obnavljan i renoviran, a zadnje temeljito unutarnje obnavljanje hotela bilo je 2003. godine.

Građani su 2012. godine hotel Tomislavov dom proglasili jednim od četiri najbolja hotela u Zagrebu.

U kategoriji smještaj u gradu Zagrebu i okolici nominirano je nekoliko desetina objekata, a hotel Tomislavov dom zauzeo je visoko četvrto mjesto, odmah iza hotela Regent Esplanade, Sheratona i Westina.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

A sada, ovaj 83 godine star hotel, čeka svoje svoje nove goste - pacijente oboljele od korona virusa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message