Obavijesti

News

Komentari 1

'Topla riječ i druženje ljudima su nekad važniji od svih stvari'

'Topla riječ i druženje ljudima su nekad važniji od svih stvari'
8

Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca ove godine zbog epidemioloških mjera neće biti obilježen tradicionalnim programima. Posvećuju ga volonterima koji pomažu u epidemiji i potresu

VIDEO

Gotovo tri i pol tisuće volontera Crvenoga križa diljem Hrvatske svakodnevno posjećuju stare, nemoćne, bolesne, usamljene i socijalno ugrožene, a dosad su obišli gotovo 90.000 kućanstava. Svoj doprinos u epidemiji dale su i simpatične Gospićanke Ivana Devčić (35) i Maja Mataija (30) koje ističu kako pomažući drugima zapravo obogaćuju svoj život. 

Osim Gospića, grada u kojem su odrasle i žive, Ivana  i Maja dijele i ljubav prema volontiranju. Volonterke Crvenog križa obje su već više od 15 godina. Za Ivanu je to iskustvo počelo krajem srednje škole kada se pobliže upoznala s radom Crvenog križa Gospić, ali i odlučila za buduću profesiju – socijalni rad. 

- Odluka da počnem volontirati bila je kombinacija profesije koju sam odabrala, želje da pomognem i doprinesem društvu i pobližeg upoznavanja rada lokalnog Crvenog križa. Od tog trenutka volontiram na tjednoj razini - rekla je Devčić. 

 Zajedno s ostalim volonterima Crvenog križa Gospić, Ivana i Maja najčešće pomažu starijim osobama koje žive same, često u nepristupačnim domaćinstvima, udaljenim od naseljenih područja. 

- Redovito obilazimo starije osobe, donosimo im namirnice, obavljamo kućanske i poslove vezane uz okućnicu, brinemo se da imaju ogrjev. Ipak, osobama koje posjećujemo češće je važnija tek topla riječ i druženje jer smo za mnoge jedini ljudi koje vide - nastavila je Devčić. Upravo zbog navedenoga pomaganje i posjete starijima, najdraži su joj dio volontiranja.

- Nevjerojatna je zahvalnost koju primamo od korisnika i taj osjećaj da ste nekome uljepšali dan - zaključila je. 

Slična je priča i njene kolegice Maje Mataije koja je također više od 15 godina volonterka Crvenog križa Gospić. S načelima djelovanja i radom Crvenog križa upoznala se kao školarka i uključila u aktivnosti Mladeži Hrvatskog Crvenog križa. 

- Tijekom škole savladavala sam prvu pomoć, odlazila na natjecanja iz pružanja prve pomoći, a kasnije je moj interes samo rastao i proširivao se - istaknula je Maja, inače učiteljica razredne nastave. Poput Ivane, i njoj najdraže volonterske sate čine sati provedeni sa starijim osobama tijekom kojih zapravo, osim pomoći u kući, starijim osobama najviše pomažu izboriti se s usamljenošću. 

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj i preporuka ostanka kod kuće mnogima je približila taj osjećaj samoće koji brojne osobe i u vremenima bez krize svakodnevno doživljavaju. Posljednjih nekoliko  mjeseci, Maja je, osim uobičajenih aktivnosti, obilazila i oboljele od koronavirusa noseći im potrebne namirnice.

- Obavljamo to na siguran način, imamo svu potrebnu zaštitu i ne dolazimo u kontakt s oboljelima jer im pakete ostavljamo ispred domova - kaže Maja. Osim što je korisno za zajednicu, volontiranje i njoj samoj pruža korist.

- Najdraži dio volontiranja mi je što njime zapravo cijelo vrijeme radiš na sebi. Pomaganje mi je s vremenom postala navika koje se ne želim odreći, postala sam otvorenija i naučilo me timskom radu jer svi imamo zajednički cilj. Ova koronakriza pokazala je da volontera uvijek treba pa bih pozvala sve koji mogu i žele da se priključe - zaključila je Maja. 
 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21