Obavijesti

News

Komentari 37

Toranj zagrebačke katedrale trebao bi se rušiti u petak...

Toranj zagrebačke katedrale trebao bi se rušiti u petak...
2

U potresu koji je pogodio Zagreb, zagrebačka katedrala ostala je bez vrha južnog tornja. Rušenje sjevernog tornja će se izvesti kontroliranom eksplozijom dinamitom.. Pratite sve uživo na 24sata

VIDEO

Rušenje dijela sjevernog tornja katedrale koje je bilo planirano za četvrtak ipak se odgodilo za petak ujutro. Naime, statičari su zaključili da je potrebno dodatno osigurati toranj i gradilište. Kardinal Josip Bozanić, stoga je, u podne, ispred zagrebačke prvostolnice, nakon što su radovi obustavljeni, blagoslovio radnike, gradilište i cijeli hrvatski narod.

POGLEDAJTE VIDEO

Posljednje pripreme: Toranj katedrale trenutak prije rušenja

Posljednje pripreme: Toranj katedrale trenutak prije rušenja

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 16. travnja 2020.

<<< Tijek rušenja dijela zagrebačke katedrale pratite uživo na 24sata >>>

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Monsinjor Ivan Hren, koji je zadužen za obnovu katedrale, otkrio je, pak, što mu je zagrebački nadbiskup i kardinal rekao.

Sjeverni toranj katedrale rušit će kontroliranom eksplozijom
Sjeverni toranj katedrale rušit će kontroliranom eksplozijom

- On mene oslovljava imenom, Ivo, kaže, nemoj ništa forsirati, do sada se nikome ništa nije dogodilo, vidjet ćeš kad razgovaraš s dečkima. Vidi se da marljivo rade gore. Rekao mi je i sam kardinal: znam da je na tebi najveća odgovornost i teško je to, ali na nekome mora biti. Prepuštamo u Božje ruke. Ako vjetar dopusti, onda će to biti sutra između 10 i 14 sati', rekao je Hren  te dodao da očekuje ozbiljan i profesionalan pristup ozbiljnom zadatku kojega se sad zove izazovom.

Za 24sata je dan ranije rekao kako mu spuštanje dijela tornja stoji na srcu i jedva čeka da se to završi, naravno, bez greške. No, sve će ipak ovisiti o vremenu. 

Zagreb: Posljednje provjere stručnjaka uoči skidanja sjevernog tornja katedrale Zagreb: Počelo zamatanje gornjeg dijela sjevernog tornja katedrale Zagreb: Počelo zamatanje gornjeg dijela sjevernog tornja katedrale
7
| Foto: Borna Filic/PIXSELL/ilustracija

- Ono što je najvažnije, iskoristili smo sve ono do čega struka može doći. Sad smo još dobili Božji blagoslov, i pozivam sve da oni koji moraju biti doma, neka budu u molitvi i na taj način ćemo biti svi zajedno povezani. Imali smo jutros u 7:30 pregled statičara. Oni su sve pregledali. Ono što vi ne vidite tu, to je taj unutrašnji dio tornja. Procijenili su i to nam je oduzelo 2,5 sata. Još smo postavljali sva osiguranja gore u špic da se ne dogodi urušavanje tornja. Vidite, i sad je vjetar. Dečki su molili blagoslov. Njima je, pa i meni želja da se sad spusti toranj, ali neke stvari ne možete. Njima je gore bio jak vjetar, onda oni stanu. Vjerujte, oni danas nisu popili kavu. I oni su ljudi...', rekao je monsinjor Hren te dodao da je osiguranje od velike važnosti pa će  zona sigurnosti biti 120 metara.

U utorak trebali rušiti toranj katedrale, ali puhao je vjetar
U utorak trebali rušiti toranj katedrale, ali puhao je vjetar

'Određena je zona za osiguranje. Ova dizalica je od 120 metara. Ona će primiti između 25 i 30 tona. Neka se dogodi malo jači vjetar, i ona može pasti. Radi sigurnosti svih je zona od 120 metara radi mogućeg pada dizalice. Ne treba se strašiti. Na to ne možemo utjecati. Poduzeli smo sve. Vojska, policija i nadzorni statičari još razgovaraju...', rekao je na kraju monsinjor Hren.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:19
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a