Obavijesti

News

Komentari 24

Traže opoziv Trumpa: 'Zvao je Zelenskija da istraži Bidena...'

Traže opoziv Trumpa: 'Zvao je Zelenskija da istraži Bidena...'
1

Brojni američki mediji optužuju Bijelu kuću za pritisak na Ukrajinu kako bi istražila Bidenova sina Huntera, koji je radio za jednu jednu ukrajinsku plinsku tvrtku od 2014.

Ako istraga pokaže da je američki predsjednik Donald Trump pritiskao ukrajinskog predsjednik Volodimira Zelenskija da istraži bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena, tada bi Trumpov opoziv bio jedina opcija, rekao je predsjednik Obavještajnog odbora Zastupničkog doma Adam Schiff u subotu.

Schiff ranije nije pozivao na Trumpov opozivu, ali izjava za emisiju CNN-a "State of the Union" ukazuje da je promijenio stajalište.

"Ako predsjednik stopira vojnu pomoć istovremeno dok pokušava zastrašiti stranog vođu da učini nešto zabranjeno kako bi napakostio protivniku tijekom predsjedničke kampanje, tada bi to bio jedini odgovarajući lijek za zlo koje takvo ponašanje predstavlja", kazao je Schiff.

Trump je tražio od Zelenskija da istraži Bidenova sina?
Trump je tražio od Zelenskija da istraži Bidenova sina?

Schiff je CNN-u 25. srpnja izjavio kako je jedini način na koji će Trump napustiti dužnost poraz na izborima, potičući time demokrate da osiguraju izlazak glasača na birališta 2020.

Drugi demokrati, uključujući predsjedničku kandidatkinju Elizabeth Warren i njujoršku kongresnicu Alexandriu Ocasio Cortez pozvali su vodstvo Demokratske stranke da odmah zatraži Trumpov opoziv.

Ovoga je tjedna otkriveno kako je zviždač u američkoj obavještajnoj službi ispunio prijavu kojoj je u središtu Trumpov telefonski razgovor s novim ukrajinskim vođom Volodimirom Zelenskijem.

Trump prijeti: Pustit ću borce ISIL-a na europske granice...
Trump prijeti: Pustit ću borce ISIL-a na europske granice...

Zviždač je 12. kolovoza poslao službenu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe ocijenivši zabrinjavajućim "obećanje" koje je republikanski milijarder dao stranom čelniku.

Trump je odbacio optužbe. "Misle da sam možda imao 'rizičan' razgovor sa stanovitim stranim čelnikom, polazeći od 'veoma pristrane' izjave zviždača", napisao je Trump.

"To je zviždač politički pristaša", rekao je Trump dodajući kako se radi samo o "još jednom političkom napadu".

Brojni američki mediji optužuju Bijelu kuću za pritisak na Ukrajinu kako bi istražila Bidenova sina Huntera, koji je radio za jednu jednu ukrajinsku plinsku tvrtku od 2014. kada je njegov otac bio potpredsjednik Baracka Obame.