Obavijesti

News

Komentari 2

Trump je tražio od Zelenskija da istraži Bidenova sina?

Trump je tražio od Zelenskija da istraži Bidenova sina?
1

Optuživši "ekstremno lijeve demokrate i njihove partnere u lažnim medijima" da ga progone, američki predsjednik je na Twitteru objavio da "ništa što su rekli nije bilo loše"

Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži sina demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, objavio je u petak list Wall Street Journal, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

U telefonskom razgovoru u srpnju, Trump je od Zelenskija osam puta tražio da u toj istrazi surađuje s Rudyjem Giulianiem, njegovim osobnim odvjetnikom, piše list.

Trump tada nije spominjao da će Ukrajina zauzvrat dobiti pomoć američke vlade, rekao je izvor.

Ranije u petak Trump je rekao da si nema što predbacivati unatoč prijavi zviždača u obavještajnim službama koja je, po navodima američkih medija, povezana s Ukrajinom i s predsjednikovim obećanjem tajanstvenom stranom čelniku.

Optuživši "ekstremno lijeve demokrate i njihove partnere u lažnim medijima" da ga progone, američki predsjednik je na Twitteru objavio da "ništa što su rekli nije bilo loše".

"Misle da sam možda imao 'rizičan' razgovor sa stanovitim stranim čelnikom, polazeći od 'veoma pristrane' izjave zviždača", napisao je Trump.

"To je zviždač politički pristaša", rekao je Trump dodajući kako se radi samo o "još jednom političkom napadu".

Washington Post je u četvrtak objavio da je zviždač, član obavještajne zajednice, poslao je 12. kolovoza službenu prijavu glavnom inspektoru obavještajne službe ocijenivši zabrinjavajućim "obećanje" koje je republikanski milijarder dao stranom čelniku.

Zviždač, Michael Atkinson je tada ocijenio da osjetljivost pitanja zahtijeva da se Kongres o tome žurno obavijesti.

Atkinsona je u četvrtak iza zatvorenih vrata saslušao moćni obavještajni odbor Zastupničkog doma.

"Nismo dobili nikakav odgovor jer ministarstvo pravosuđa i ravnatelj nacionalne obavještajne agencije nisu dopustili glavnom inspektoru" da ulazi u pojedinosti, izrazio je žaljenje demokratski predsjednik odbora Adam Schiff, nakon saslušanja.

Washington Post i New York Times su gotovo istodobno u četvrtak navečer objavili da se razgovor u središtu afere ticao Ukrajine.

Ukrajina koju nagriza korupcija, u travnju je za predsjednika izabrala glumca Volodimira Zelenskog.

Potonji će se s Donaldom Trumpom sastati idućeg tjedna na rubu Opće skupštine UN-a u New Yorku, objavio je Kijev u petak.