Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

'Tražit ću produljenje roka za donošenje Zakona o pobačaju'

Ustavni sud dao je Hrvatskom saboru 21. veljače 2017. rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju, tako da je rok za donošenje novog zakona 21. veljače 2019. godine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20 komentara

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u ponedjeljak da će zatražiti produljenje ustavnog roka za donošenje novog Zakona o pobačaju jer se neće stići donijeti taj zakon do 21. veljače iduće godine.

Ustavni sud dao je Hrvatskom saboru 21. veljače 2017. rok od dvije godine da donese novi Zakon o pobačaju, tako da je rok za donošenje novog zakona 21. veljače 2019. godine.

- Preosjetljivo je to pitanje i malo je vjerojatno da će se stići, rekao je Kujundžić na skupu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, potvrdivši kako će tražiti da se taj rok produži.

TOMISLAV KLAUŠKI Pobačaj će postati novo bojno polje konzervativne desnice

- Imamo radno tijelo koje analizira iskustva i praksu zemalja u Europi i diljem svijeta, pa ćemo na tome tragu usklađivati najprimjerenije što bi bilo u Hrvatskoj najbolje. Tu sretnoga rješenja nema, da će svi biti zadovoljni, kazao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj liječnika u KBC-u Split koji je tražio mito, zbog čega je upućena inspekcija u splitsku bolnicu, Kujundžić je istaknuo da ništa ne može reći unaprijed.

TAKO JE GOVORIO DR. ŠIMIĆ: 'Mito je kad uzmeš novac za nešto što ne smiješ napraviti'

- Ako je točno što se navodi, to je nešto prestrašno i za svaku osudu, a vidjet ćemo što će naći inspekcija, je li bilo osim davanja novca i stručnoga propusta - rekao je dodavši kako će nalazi inspekcije biti vjerojatno gotovi do kraja tjedna.

Ministarstvo zdravstva nije razgovaralo o doplaćivanju inzulina

Osvrnuo se i na najavu da će se prema prijedlogu HZZO-a ubuduće gotovo sve vrste inzulina morati doplaćivati, ustvrdivši kako o tome nikada u Ministarstvu zdravstva nije bilo razgovara.

- Danas sam pozvao Upravu HZZO-a da vidim o čemu je netko od njihovih govorio. Dakle, do sada nije bilo o tome razgovara niti je pripremano na razini Ministarstva - kaže Kujundžić. 

Također je komentirao poskupljenje cigareta za dvije kune istaknuvši da se radi o usklađivanju cijene s europskom direktivom, a ne o njegovu zahtjevu za znatnim poskupljenjem cigareta.

ANKETA: PRESTAJETE PUŠITI? Cigarete skuplje za dvije kune: Hoće li to obeshrabriti pušače?

- To nije povezano s onim za što se kao liječnik i čovjek zalažem. Zalažem se za čuvanje života i zdravlja, a dokazano je da je značajno povećanje cijena cigareta u svijetu dovelo do toga da 50 do 80 posto djece manje ulazi u svijet pušenja - naglasio je Kujundžić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message