Obavijesti

News

Tri nove prijave seksualnog uznemiravanja na Filozofskom. 'Žrtve su šutjele zbog straha'

Tri nove prijave seksualnog uznemiravanja na Filozofskom. 'Žrtve su šutjele zbog straha'

Dok je Povjerenstvo istraživalo 10 prijava, stigle su im još tri za već prijavljene profesore, a o sankcijama bi trebao odlučiti v.d. dekana Miljenko Jurković. U isto vrijeme, na ADU-u kreće program prevencije

VIDEO

Kad sam doživjela napad nisam to tako gledala, ali sad s odmakom razumijem da su njegovi pokreti bili dobro uhodani, isprobani. Ne čudi me recidivizam, tako da me ne čudi da nisam jedina, a ni da ima još profesora koji su seksualno maltretirali više studentica. Takvi ljudi vide da mogu jednom proći nekažnjeno pa nastave - govori jedna od žrtava profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tamo je broj prijavljenih s deset skočio na 13, a sve tri nove prijave se odnose na već prijavljene profesore. 

Na Filozofskom žrtve ponovno svjedočile, policija je na potezu
Na Filozofskom žrtve ponovno svjedočile, policija je na potezu

 - Obavljena su sva saslušanja žrtava i razgovori sa svim prijavljenim profesorima. Povjerenstvo se usuglasilo oko mišljenja za svaki slučaj pa smo ih dostavili dekanu - govori studentska pravobraniteljica na Filozofskom fakultetu, Norma Trkovnik.

Posebno osnovano povjerenstvo može samo predložiti sankcije za počinitelje, a dekan odlučuje o kojim sankcijama se radi te hoće li ih uopće biti. Po Zakonu o radu, u roku od osam dana, svaka prijava se trebala istražiti te su se odluke o sankcijama već trebale donijeti. No šanse za kaznenopravnom odgovornosti počinitelja su gotovo nikakve s obzirom da je rok za prijavu seksualnog uznemiravanja tri mjeseca od samog događaja. V.D. dekana Miljenko Jurković nam je potvrdio da je prošli tjedan dobio mišljenja Povjerenstva te da je već počeo postupati prema njima, no nije nam otkrio je li bilo sankcija. 

Fakulteti osnivaju povjerenstva, prijave stižu i dalje: 14 je novih
Fakulteti osnivaju povjerenstva, prijave stižu i dalje: 14 je novih

S druge strane, na Akademiji dramske umjetnosti, istrage su još u tijeku, ali paralelno rade i edukacije.

- Radimo, radimo. Dozvolila sam Povjerenstvu produženje istrage kako bi se sve stiglo napraviti temeljito i po pravilima. U međuvremeno smo započeli s edukacijom i nastavnika i studenata - objašnjava nam dekanica Franka Perković. 

Smetaju joj pitanja kao što je 'Zašto se nije žrtva javila odmah?' ili zaključci da su žrtve šutnjom pristale na ikakav čin.

- Nije istina da nasilja nije bilo i prije i da su žrtve na to prije pristajale pa je ovo sad nekakva promjena. Nasilja je bilo i žrtve su šutjele, ali ne iz pristanka, nego zato što nije bilo kanala komunikacije. Žrtve se ne usude prijaviti zbog manja povjerenja u institucije. Drago mi je što vidim promjene u komunikaciji i generalno na Akademiji - govori Perković.

'Nastavnik je htio da studentica skine grudnjak da joj vidi lice. Od toga mi se ledi krv u žilama'
'Nastavnik je htio da studentica skine grudnjak da joj vidi lice. Od toga mi se ledi krv u žilama'

Na Akademiji kreće program 'Nismo tražile', a dekanica kaže da će se kroz taj program educirati i studenti i profesori.

- Suočit ćemo se s ovim svime, ne bježimo iako je tema teška. Baš zato smo tu i stvaramo prostor u kojem žrtve mogu prokazati nasilnike - zaključila je. 

Program će biti održan tijekom travnja i svibnja, a Uprava se nada da će ovakvim koracima spriječiti bilo kakav oblik nasilja u budućnosti te da će studenti steći povjerenje u svoj fakultet. 

- Edukativna linija programa sastojat će se od predavanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić te njenog pravnog savjetnika Nebojše Paunovića na temu rodne ravnopravnosti, s posebnim fokusom na ovu temu u kontekstu obrazovnih institucija - kažu s Akademije.

Nakon predavanja, udruga Ženska soba održat će četverodnevnu edukaciju za profesore i studente. Edukacija će se fokusirati na upoznavanje s najčešćim predrasudama vezanim uz seksualno nasilje, njegovim osnovnim oblicima te informiranje o mehanizmima prijave seksualnog nasilja te o postojećim oblicima zaštite osoba koje su ga preživjele. Kroz dva okrugla stola, i studenti i profesori (koji nisu predmet istrage) će moći razgovarati o situaciji na Akademiji i načinima da se ona poboljša. 

Pokrenuli su i web stranicu nismotrazile.adu.hr na kojoj se mogu naći informacije o tome kako i kome prijaviti, kako izgleda istraga po podnesenoj prijavi, što se događa dalje s prijavom i što Akademija poduzima kako bi zaštitila studentice i studente. Ovime pokušavaju smanjiti strah kod žrtava kako bi svaki nasilnik bio prijavljen. U izradi je i Pravilnik o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i seksualne diskriminacije. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa