News

Komentari 0

Tri tisuće posjetitelja Živih slika u Muzeju grada Zagreba

Tri tisuće posjetitelja Živih slika u Muzeju grada Zagreba

Žive slike održane su nakon tri godine pauze, a riječ je o programu koji Muzej organizira od 2000. u zadnjem vikendu fašnika, po uzoru na slična događanja koja su u Zagrebu priređivana krajem 19. stoljeća

Više od 60 povijesnih ličnosti ovog se vikenda družilo s gotovo tri tisuće posjetitelja u okviru edukativne manifestacije Žive slike u Muzeju grada Zagreba, izvijestili su u nedjelju iz tog muzeja.

Žive slike održane su nakon tri godine pauze, a riječ je o programu koji Muzej organizira od 2000. u zadnjem vikendu fašnika, po uzoru na slična događanja koja su u Zagrebu priređivana krajem 19. stoljeća.

Program se temelji na konceptu „oživljene povijesti“ pa djelatnici Muzeja, njegovi vanjski suradnici i prijatelji u prostoru stalnog postava u prvom licu tumače prošlost Zagreba, odjeveni u vjerodostojne povijesne kostime izrađene prema predlošcima s portreta i fotografija iz muzejskog fundusa.

Među ostalima, u stalnom postavu Muzeja grada Zagreba s posjetiteljima razgovaraju i povijesne događaje tumače kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, barunica Ana Marija Rauch, izumitelj Slavoljub Penkala, subreta u kabareu Micika Žličar, krojačica Žuži Jelinek i brojni drugi likovi.

Muzej grada Zagreba nakon tri godine stanke priredio edukativnu manifestaciju "Žive slike"

Povodom 100. obljetnice rođenja našeg poznatog glazbenog izvođača, ove godine s posjetiteljima se družio Ivo Robić. Tu su i likovi iz animiranih filmova, profesor Baltazar i Crvenkapica, prvi domaći animirani film u boji.

Ove godine bio je tu i vođa seljačke bune Matija Gubec, velikaš Franjo Tahy, Crni Džek iz kultne serije TV Zagreba Smogovci, dizajnerica i umjetnica Otti Berger te prva vozačica automobila Alma pl. Balley.

Kroz godine održavanja Žive slike su se u profilirale u specifično stručno vodstvo kroz stalni postav i aktualnu muzejsku izložbu.

U prostoru aktualne izložbe Ivan Standl – zagrebački fotograf posjetitelji su imali priliku upoznati Ivana i Klementinu Standl te majstora koji je pomagao u obnovi Zargeba nakon potresa 1880.

Muzej grada Zagreba nakon tri godine stanke priredio edukativnu manifestaciju "Žive slike"

Ove godine pripremljena je i izložba Sljeme – prva tvornica kofera i kožne galanterije pa je na Živim slikama bio i Samuel Gati, osnivač i vlasnik tvornice.

Svake godine u suradnji sa stručnim osobljem i tumačem za znakovni jezik program se prilagođava i posjetiteljima s posebnim potrebama.

Najčitaniji članci