Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skandal u HV-u: Trojica pilota 'pala', vozili švercera oružjem

Piloti su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, a policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva...

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
133 komentara

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije.

- Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak, kazao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva o pilotima koji su pod istragom, prenosi Dnevnik.hr.

- Ovo je izolirani slučaj, to se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu dosad nije dogodilo. I dalje ćemo poduzimati mjere da spriječimo takve slučajeve - dodao je Mikić.

Piloti su vojnim helikopterom prevozili 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem. Policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva, piše Dnevnik.hr. Kako se doznaje, muškarca su navodno prevozili helikopterom Bell 206 B.

U DIVULJAMA Vojnim helikopterom otišli u krivolov na vepra, MORH šutio

O svemu su se oglasili i iz MORH-a iz kojeg napominju da na spomenutom letu nije prevoženo ilegalno naoružanje, ali ni da je taj let predmet postupanja MUP-a.  Zbog toga što nije prevoženo oružje radi se samo o stegovnom postupku ali ne i o kaznenom djelu.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Nad civilnim osobama i dvije djelatne vojne osobe provedeno je kriminalističko istraživanje od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Vojne policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, opisano u članku 331. Kaznenog zakona, te su protiv istih podnesene kaznene prijave od strane Ministarstva unutarnjih poslova.

Pored toga, nad navedenim dvjema djelatnim vojnim osobama te još jednom djelatnom vojnom osobom, Vojna policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kršenje vojne stege, a radi se o neovlaštenom prevoženju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti. Na taj način počinjen je stegovni prijestup koji nije u svezi s počinjenjem bilo kakvog kaznenog djela. Na predmetnom letu nije prevoženo nikakvo ilegalno naoružanje niti je taj let predmet postupanja Ministarstva unutarnjih poslova.

Od strane nadređenog Zapovjedništva, protiv djelatnih vojnih osoba iz sastava 93. zrakoplovne baze, poduzete su odgovarajuće mjere sukladno Pravilniku o letačkoj službi u OS RH i Pravilniku o letenju vojnih zrakoplova, te su im izrečene zaštitne mjere zabrane letenja čime se gube materijalna prava vezano za letački dodatak.

Po završetku kriminalističkog istraživanja od strane Vojne policije, protiv djelatnih vojnih osoba bit će podnesena stegovna prijava i bit će pokrenut stegovni postupak pred Vojno stegovnim sudom.

S obzirom da je postupak još u tijeku, zbog tajnosti izvida nismo u mogućnosti izvještavati o detaljima niti iznositi osobne podatke o osobama obuhvaćenim kriminalističkim istraživanjem.

Na kraju ističemo kako Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska, bez iznimke, poduzimaju mjere u skladu sa zakonskim odredbama te sankcioniraju svaki stegovni prekršaj i ponašanje izvan okvira dosljednog poštivanja zakona, normi i pravila.

Iako se u MORH-u radi samo o stegovnom postupku, PU Zadar podnijela je i kaznenu prijavu zbog posjedovanja oružja protiv četvorice osumnjičenika. 

Jučer je 36-godišnjak uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, dok su protiv 42, 41 i 40-godišnjaka podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru poradi počinjenja kaznenih djela „„Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz čl. 331 st. 1 i 3. KZ-a.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja na području grada Zadra i okolice, kod njih je pretragom doma i drugih prostora, poslovnog prostora,  osobnih automobila i plovila,  pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla kalibra 5,56X45mm - ukupno 6593 komada, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla, te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja nego što je to dozvoljeno temeljem Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana poručili su iz PU Zadar.

Možda vas zanima i ovo:
Message