Trojici varaždinskih poduzetnika odredili jednomjesečni pritvor | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 7

Trojici varaždinskih poduzetnika odredili jednomjesečni pritvor

Trojici varaždinskih poduzetnika odredili jednomjesečni pritvor

EPPO je prije izvijestio kako sumnja da su trojica okrivljenika, od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022., dogovorili da će Gotiću biti dodijeljen posao na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu

VIDEO

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor trojici varaždinskog poduzetnika koje Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za davanje i primanje mita za projekt dogradnje i rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda.

Istražni zatvor određen je Željku Buniću, bivšem direktoru varaždinske komunalne tvrtke Varkom i bivšem gradskom vijećniku s Nezavisne liste Ivana Čehoka, predsjedniku Uprave GR grupe i nekadašnjem HDZ-ovom gradskom vijećniku Robertu Gotiću te Stjepanu Ptičeku, vlasniku tvrtke Ecoenergy i bivšem direktoru Coninga.

''Sud je prihvatio prijedlog EPPO-a i protiv sve trojice okrivljenika odredio istražni zatvor po svim predloženim osnovama zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti isto ili slično kazneno djelo'', rekao je Tomislav Kamber iz EPPO-a.

Uhićeni HDZ-ovac volio se slikati s moćnicima, ali stranci nije dao ni lipe za predizborne kampanje
Uhićeni HDZ-ovac volio se slikati s moćnicima, ali stranci nije dao ni lipe za predizborne kampanje

Kamber nije htio komentirati hoće li se istraga pokrenuta protiv trojice poduzetnika širiti s obzirom na to da su u četvrtak pretražene i prostorije Fonda za zaštitu okoliša te ured i dom bivšeg načelnika te ustanove.

Bunićev branitelj Ivan Gržić je kazao da odluku suda smatra u cijelosti neosnovanom te je najavio žalbu.

''Mojem branjeniku je određen istražni zatvor zbog iteracijskih i koluzijskih razloga. Takve razloge smatram neosnovanim jer nemaju utemeljenja u bilo čemu. Bunić ni fizički niti tehnički ne može ponoviti djelo jer više nije u upravi Varkoma'', kazao je Gržić.

Neslužbeno se doznaje kako su sva trojica detaljno iznosila obranu te da su poricali djela za koja se sumnjiče.

EPPO je prije izvijestio kako sumnja da su trojica okrivljenika, od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022., dogovorili da će Gotiću biti dodijeljen posao na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu, čija je prvotna vrijednost procijenjena na 23,7 milijuna eura, a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Dogovorili su da će Bunić i Ptiček, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da Gotić dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu.

EPPO i policija o uhićenjima u Varaždinu: 'Tražimo istražni zatvor za trojicu osumnjičenika'
EPPO i policija o uhićenjima u Varaždinu: 'Tražimo istražni zatvor za trojicu osumnjičenika'

Novčana nagrada za Bunića bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta. Nagrada za Ptičeka je dogovorena tako da Gotićeva tvrtka angažira jednu od njegovih tvrtki kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta, u vrijednosti od 9,7 milijuna eura bez PDV-a.

EPPO ih sumnjiči da je tvrtka u kojoj je Bunić bio direktor prvo angažirala Ptičekovu tvrtku za izradu glavnih projekata i ishođenje građevinske dozvole za projekt.

Kao što je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave Ptiček je ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti, pa je Bunićevom odlukom ponuda njegovog društva odabrana kao najpovoljnija.

U postupku izmjene projektne dokumentacije Ptičekova tvrtka izradila je glavni projekt u koji je unesen geotehničko-građevinski projekt, koji je prethodno izradio Gotić.

Ptiček je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebna za izgradnju ovog projekta biti izvođena posebnom metodom, za koju je specijalizirano upravo Gotićevo društvo. Na taj je način osigurano da ono može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Gradonačelnik Varaždina o uhićenju troje ljudi: Ovo su repovi od prethodne vlasti
Gradonačelnik Varaždina o uhićenju troje ljudi: Ovo su repovi od prethodne vlasti

U postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda Gotićevog trgovačkog društva u iznosu od 35 milijuna eura odabrana je kao najpovoljnija, a u skladu s ranijim dogovorom kao podizvođača angažirao je Ptičekovo društvo.

Kako je izvijestilo Ravnateljstvo policije, kriminalističko istraživanje i uhićenje osumnjičenika spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima.

Tijekom jučerašnjeg dana, na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene su pretrage pet domova i drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i tri vozila te je pronađena poslovna dokumentacija i oduzeto više komada tehničke opreme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Trump preživio atentat, sad se oglasio: Moramo biti zajedno! Hvala vam na podršci

Na skupu Donalda Trumpu čuli su se pucnji, on je pao na tlo a zatim su ga zaštitari podigli i odveli. Pucnjava se istražuje kao mogući pokušaj atentata. Napadač je ubijen, a poginuo je još jedan sudionik skupa

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata
HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A  onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'
POGLEDAJTE PRESUDU

HNS skrivao od koga je kupio šalove za navijače. A onda šok: 'Jasno je zašto su to tako tajili'

Plus+ Nakon godinu dana, tek po sudskom nalogu su iz nogometnog saveza otkrili da su šalove kupili za skoro 138.000 eura od tvrtke ''Vatreni ponos'' kojoj je to prvi i jedini posao. A na računu je bio još jedan neobični detalj...